Strona 7 z 51 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Odp: Jarmark staroci

Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie. Szczerze mówiąc nie myślałem, że jeszcze tu ktoś zajrzy

Planistigmat cieszę się, że najprawdopodobniej posiadamy podobne zainteresowania. To może zaowocować w tym wątku ciekawą dyskusją. Sprawa piątej firmy włączonej w skład Zeiss Ikon AG nie jest dla mnie do końca jasna. Ale coś tam wiem. Tym "kawałkiem" firmy Carl Zeiss Jena był potężny koncern - Fundacja Carla Zeissa. Specjalnie nie umieściłem tej fundacji jako firmy wchłoniętej przez Zeiss Ikon. Fundacja ta została założona przez fizyka Ernsta Abbego zaraz po śmierci wspólnika - Carla Zeissa. W Zeiss Ikon Fundacja Carla Zeissa odgrywała istotna rolę w zarządzaniu i z tego co wyczytałem spełniała rolę powiedzmy "wspólnika" a nie wykupionej firmy. Co do Goerza w Polsce to nie jestem pewien jak to było. Najprawdopodobniej nie była to wywieziona fabryka lecz przywłaszczona po wojnie.
    ale nie znam konkretów a wątek nader ciekawy. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do ciągu dalszego a będzie o kamerze Ideal 250/7.
    MacGrong - miło czytać. Dzięki
    CRX - dzięki za wizytę i PLUSA

Mieszka w
    bardzo daleko...
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Oczywiście że zaglądamy! Maniaków pięknych/różnych cacek nie brakuje. Ja staram się zebrać by sfocić moje sprzęta ale cosik kiepsko mi to idzie...
    Nikon F i D / Olympus OM + Pansonic G / Mamija 645

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Dawaj jeszcze, ogladamy, czytamy i podziwiamy .
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Ze watek jest bardzo interesujacy swiadczy np: ilosc wyswietlen-jak z czytaniem to moze Admin sie wypowie.Ogladajac zdjecia Kamerek..jakbym byl w "rupieciarni pana serwisanta"

Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Dzień dobry,
    Dzisiaj Zeiss Ikon IDEAL 250. I parę słów o tej kamerze.

Pełna nazwa modelu to ZEISS IKON IDEAL 250/7 wersja U 1926-1938
    Zeiss Ikon Ideal 250/7 jest następcą modelu ICA Ideal 225 produkowanego w latach 1924-26 przez ICA A.G. W skróconym Katalogu Zeissa kamera to określana jest jako aparat dla znawcy. Cytując dalej:” …dzięki wszechstronnej przestawialności swych urządzeń i specjalnie długiemu rozciągowi miecha pozwala na używanie go na każdem polu pracy fotograficznej. Każda najdrobniejsza część składowa jest przemyślana i obrobiona z niedoścignioną precyzją, co pozwala zalecać ten aparat nawet ludziom o najwyższych wymaganiach…”. Z pewnością należy nieco oko przymknąć na słowa zacytowane bo przecież poradnik/katalog wydany został w Dreźnie przez Zeiss Ikon niemniej jednak jest coś jest na rzeczy …
    Na pierwszy rzut oka Ideal 250/7 wydaje się duży, masywny i solidny. Skrzynka odlewana z lekkiego metalu i pokryta skórą o dobrej jakości. Miech mocnej konstrukcji z zaczepami(przytrzymywacze mieszka), które (w przypadku skracania jego długości) zapobiegały opadaniu środkowej części przez co zjawisko winietowania zostało wyeliminowane. Zaczepy działały automatycznie. Maksymalny wysuw przekraczał podwójną ogniskową. Łamana, wykonana z odlewu czołówka charakteryzuje się solidnością i stabilnością Lekko i bez zacięć przesuwa się po szynach zapewniając równoległość matówki z płaszczyzną obiektywu. Kamera wyposażona jest w obracalny celownik lustrzany oraz celownik zwany ikonometrem. Przyzanam, że z terminem tym spotkałem się po raz pierwszy. Ikonometr to nic innego jak układ celowniczy złożony z dużej drucianej ramki zamocowanej na czołówce i małej wykonanej z blaszki mosiężnej obrotowej(!) ramki zwanej czasami muszką. Muszka mocowana jest do bocznej powierzchni skrzynki.. Układ taki zapewniał informacje co do granic kadru, pozwalał komponować kadr z mocnym motywem(wyszukanym muszką) a co istotne zapewniał naturalną perspektywę zdjęcia. Mój egzemplarz urodził się po 1930 roku i posiada wymienny obiektyw. Sam mechanizm umożliwiający wymianę obiektywu budzi uznanie. Wymiana obiektywu w tym modelu jest bardzo prosta i angażuje na krótką chwilę tylko jedną rękę. Prosto i szybko. Szczerze mówiąc moja cyfrowa lustrzanka może pozazdrościć takiego rozwiązania . Na szczególną uwagę zasługuje możliwość nachylania bieżni w górę i w dół co jest rzadkością w tej klasie aparatów. Nachylenie takie jest często konieczne gdy musimy kadrować obiekty umieszczone stosunkowo nisko bądź wysoko. W przypadku takiego rozwiązania nie zmieniamy pozycji skrzynki wraz z obiektywem lecz mamy możliwość zmiany pozycji samego obiektywu przez zmianę nachylenia bieżni. I jeszcze jeden smaczek - mocowanie matówki lub kaset z materiałem światłoczułym. To proste a jakże pomocne rozwiązanie. Większość produkowanych wówczas modeli posiadało typowy „szufladowy” mechanizm. Kasetę bądź matówkę wsuwano w odpowiednie prowadnice co często powodowało poruszenie aparatu a tym samym konieczność zmiany jego ustawień. Tutaj czynność ta została ograniczona do „przyłożenia” i zablokowania kasety. Taki „stykowy” układ zapewniał szczelność i gwarantował stabilność aparatu co miało ogromny wpływ na komfort pracy. Prezentowany model trafił do mnie od pierwszego właściciela. To IDEAL 250/7 U obsługujący format 9x12cm z obiektywem Zeiss Tessar 1:4,5 f=13,5cm w migawce Compur do 1/200sek., T, B. Aparat przetrwał w oryginalnym stanie bez jakichkolwiek zabiegów upiększających. W 100% sprawny. Przyjemnie mi zerknąć na matówkę i zobaczyć jak pokazuje świat .

I jeszcze jedna fotka. Tym razem to moja paprotka na matówce tej kamery. Oczywiście obraz odwrócony.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    Dzień dobry,
    Dzisiaj Zeiss Ikon IDEAL 250. I parę słów o tej kamerze.
    Witaj Pan Panie wojtek einszweidreivier,
    Dzięki Twoim opisom, aparaty prezentowane tutaj ożywają. Poproszę o więcej.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Fajne retro sprzęty. Dalszy ciąg mile widziany.

Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Witam kolejnych odwiedzających ten portalowy zakamarek i ponownie dziękuję za zainteresowanie. Ciąg dalszy będzie choć zmienię typ aparatów coby mieszkami nie przynudzać. I prośba do potencjalnych posiadaczy zacnych staruszków fotograficznych. Publikujcie zdjęcia swoich zabytków. Warto wzbogacać wątek swoimi prezentacjami. Zapraszam.

MacGrong - czekam na fotografie.

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Opis Ideala jest super. Sporo sie dowiaduje czytajac Twoje opisy. Dzieki

Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    Planistigmat cieszę się, że najprawdopodobniej posiadamy podobne zainteresowania.
    Tak wlasnie jest. Moje zainteresowania widac chyba po nicku, tyle ze nie wszyscy to widza tak na pierwszy rzut oka.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Opis Ideala jest super. Sporo sie dowiaduje czytajac Twoje opisy. Dzieki

Tak wlasnie jest. Moje zainteresowania widac chyba po nicku, tyle ze nie wszyscy to widza tak na pierwszy rzut oka.

A czy posiadasz jakieś staruszki ?