Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie. Szczerze mówiąc nie myślałem, że jeszcze tu ktoś zajrzy
Planistigmat cieszę się, że najprawdopodobniej posiadamy podobne zainteresowania. To może zaowocować w tym wątku ciekawą dyskusją. Sprawa piątej firmy włączonej w skład Zeiss Ikon AG nie jest dla mnie do końca jasna. Ale coś tam wiem. Tym "kawałkiem" firmy Carl Zeiss Jena był potężny koncern - Fundacja Carla Zeissa. Specjalnie nie umieściłem tej fundacji jako firmy wchłoniętej przez Zeiss Ikon. Fundacja ta została założona przez fizyka Ernsta Abbego zaraz po śmierci wspólnika - Carla Zeissa. W Zeiss Ikon Fundacja Carla Zeissa odgrywała istotna rolę w zarządzaniu i z tego co wyczytałem spełniała rolę powiedzmy "wspólnika" a nie wykupionej firmy. Co do Goerza w Polsce to nie jestem pewien jak to było. Najprawdopodobniej nie była to wywieziona fabryka lecz przywłaszczonapo wojnie.
ale nie znam konkretów a wątek nader ciekawy. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do ciągu dalszego a będzie o kamerze Ideal 250/7.
MacGrong - miło czytać. Dzięki
CRX - dzięki za wizytę i PLUSA![]()