Strona 35 z 51 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    A ja nie bo jestem niepiśmienny...
    To czytac mozesz, tylko pisac nie.

Wojtku, aparaty FED, Zorka pierwsza i Leica II tylko na pierwszy rzut oka wygladaja tak samo. Np okleiny byly zupelnie rozne, kazdy z nich mial kilka oklein charakterystycznych dla roznych okresow produkcji. Tu aparat ma okleine od wczesnej Zorki. Późniesze zorkowskie okleiny wygladaly inaczej. Wyraznie zorkowska jest tez koronka okalajaca spust migawki. Jest tez zorkowski srodek widoczny po otwarciu dolnego dekla, zorkowskie grawerunki na galkach i tarczy czasow itd. Od FEDa jest obiektyw i gorna pokrywa dalmierza z napisem FED.
    Okienka dalmierza i celownika tez sie roznily miedzy w/w aparatami, ale to trzeba wziac do reki zeby je odroznic. Nawet srubki byly inne. W Zorkach byly takie ladne chromowane, a w FEDach wygladaly jakby je ktos zdjal z tokarki i nie wygladzal.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 6.01.15 o 02:15 Powód: o->u
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Mialem smiene cyfrowa,nawet fotki z niej wstawialem.Gdzies lezy w piwnicy,znalesc nie moge.

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    No właśnie. Oglądałem przed chwilą na sovietcams. Mnie jeszcze ten czas 1/200 do reszty nie pasuje ale może się mylę.
    Dzięki.

---------- Post dodany o 00:26 ---------- Poprzedni post był o 00:25 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mialem smiene cyfrowa,nawet fotki z niej wstawialem.Gdzies lezy w piwnicy,znalesc nie moge.
    To poszukaj i przynieś tutaj .

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    No właśnie. Oglądałem przed chwilą na sovietcams. Mnie jeszcze ten czas 1/200 do reszty nie pasuje ale może się mylę.
    Dzięki.

---------- Post dodany o 00:26 ---------- Poprzedni post był o 00:25 ----------

To poszukaj i przynieś tutaj .
    No to dlusze powinny byc 100,50 i synchro na lampe 25.Pamietam Exakta tez tak miala

Jak znajde

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    .
    Jesli juz jestesmy przy Zorkach to chcialbym zaprezentowac Szanownym Kolegom ponizszy aparacik.
    Kiedys wpadl mi w rece na gieldzie w Warszawie. Nie kosztowal wiele, bo byl zepsuty - spuszczone roletki migawki. Tak sie dzieje gdy ktos odkreci nie te srubke co trzeba i wałek, na ktory jest nawinieta roletka, przestaje sie wogole obracac, a sama roletka zwisa luźno. Do tego mial obdrapana okleine. Oczywiscie natychmiast go kupilem i oddalem do naprawy u znajomego.
    Dlaczego go kupilem ? Bo byl wczesny i nieskladany. Zwroćcie prosze uwage na napis ZORKIJ na obiektywie, niski numer seryjny 10321 (wykonano ponad 800 000 Zorek model pierwszy), waskie cyferki wygrawerowane na tarczce czasow itp. Reszta elementow tez jest taka jak byc powinna tzn. od tego egzemplarza Zorki.
    Pochodzi z 1949r, ewentualnie samego poczatku 1950.

Ostatnio edytowane przez Planistigmat ; 5.01.15 o 21:20
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Awatar kon
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Fajnie, ze sie odezwaliscie
    Czytamy uwaznie..

Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    .
    Jesli juz jestesmy przy Zorkach to chcialbym zaprezentowac Szanownym Kolegom ponizszy aparacik.
    Kiedys wpadl mi w rece na gieldzie w Warszawie. Nie kosztowal wiele, bo byl zepsuty - spuszczone roletki migawki. Tak sie dzieje gdy ktos odkreci nie te srubke co trzeba i wałek, na ktory jest nawinieta roletka, przestaje sie wogole obracac, a sama roletka zwisa luźno. Do tego mial obdrapana okleine. Oczywiscie natychmiast go kupilem i oddalem do naprawy u znajomego.
    Dlaczego go kupilem ? Bo byl wczesny i nieskladany. Zwroćcie prosze uwage na napis ZORKIJ na obiektywie, niski numer seryjny 10321 (wykonano ponad 800 000 Zorek model pierwszy), waskie cyferki wygrawerowane na tarczce czasow itp. Reszta elementow tez jest taka jak byc powinna tzn. od tego egzemplarza Zorki.
    Pochodzi z 1949r, ewentualnie samego poczatku 1950.

Świetnie. Faktycznie bardzo niski numer. Cacko ! Choć za mieszkami się oglądam bardziej to coraz częściej oko mi ucieka w kierunku "leikopodobnych" . Właśnie jedzie do mnie Zoreczka ale w wersji nieco młodszej. Podobno w bardzo dobrym stanie. Zobaczymy. Czasu mało bo koniec roku i papierów w pracy stos ale już na prostej jestem. Pokażę co dostałem. A tymczasem wygrzebałem cztery FEDy (5 i 5B). W jednym dalmierz szwankuje. Dźwignia dalmierza od strony obiektywu stanęła jak wryta. Czy to naprawialne ? Czy warto dłubać przy tym ?
    Ostatnio edytowane przez Sawa ; 13.01.15 o 14:07 Powód: cytat zdjęciami

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie pamietam czy dalmierz FEDa 5 jest zamkniety w takich metalowych rurkach jak w pierwszym FEDzie. Jesli tak to ciezko sie do tej rurki dostac. Jesli uda Ci sie samemu to mozesz sprobowac. Oddawac tego do zrobienia to sie napewno nie opłaci.

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Ja mam FED'a 4, mój dziadek robił nim zdjęcia. Kupił nowego, nawet mam gdzieś polską instrukcję Niestety coś tam jest z nim nie tak z migawką i z naciągiem,
    za to Industara używam czasem z Olkiem

Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Zatarł się mechanizm "przekazywania danych" z obiektywu do dalmierza. Obiektyw też rozwalony. Ktoś na silę dążył do nieskończoności choć dźwignia dalmierza nie pozwalała na to. Mikrokropelka odpowiedniego specyfiku w odpowiednie miejsce i dzisiaj już działa. Obiektyw rozkręciłem wywaliłem tony starego rosyjskiego smaru "czołgowego" wyczyściłem i wszystko ok. A przy okazji wyregulowałem dalmierz . Właściwie to się cieszę bo pierwszy raz to robiłem i jakoś wyjszło .

---------- Post dodany o 15:56 ---------- Poprzedni post był o 15:52 ----------

KoValus-> i jak spisuje się Industar ?
    A (z tego co wyczytałem) częstą przyczyną kłopotów, o których wspomniałeś jest nastawianie czasów przed naciągnięciem migawki. FEDy i Zorki bardzo tego nie lubią. Podobno da się to naprawić ale czy warto?