wow, muszę pokazać mojemu bratu
ma jobla na punkcie traktorów, skąd nie wiem ale spodoba sie na pewno !!
a zetor crystal... hmmm wspomnienia dzieciństwa wróciły![]()
wow, muszę pokazać mojemu bratu
ma jobla na punkcie traktorów, skąd nie wiem ale spodoba sie na pewno !!
a zetor crystal... hmmm wspomnienia dzieciństwa wróciły![]()
om-d 10 dual kit, Pentacon 50/1,8 + YN 560II, E-420+14-42.
Ten obiekt ciekawi mnie od dłuższego czasu. Byłem w Ostrawie nieraz, jednak nigdy nie miałem okazji przyjrzeć mu się z bliska. Mógłbyś napisać o nim coś więcej? Interesuje mnie np. czy można zwiedzać go samemu ''z marszu'', czy też musi być zorganizowana i umówiona wcześniej grupa oprowadzana przez przewodnika?
Ostatnio edytowane przez Operator ; 3.11.15 o 20:56
Zwiedzałem Vitkowice w grupie, jako coroczne zakończenie konkursu FotoPein.
http://www.fotopein.art.pl/
Co do zasad zwiedzania odsyłam na ich stronę.
http://www.dolnivitkovice.cz/60/pl/node/3165
Jak pamiętam osoby zwiedzające indywidualnie były organizowane w grupy z przydzielonym przewodnikiem.
Organizator naszej wycieczki z góry zastrzegł, iż będziemy robić zdjęcia, dużo zdjęć, a tym samym nie będziemy grupą poruszającą się w sposób „zdyscyplinowany” za przewodnikiem.
Osobnym obiektem zwiedzania była hala U6, muzeum techniczne „Mały Świat Techniki” noszące imię Juliusza Verne`a. Związane jest to z datą urodzenia pisarza a rokiem założenia huty w Witkowicach – 1828.
03
04
05
![]()
03 - stara bimbrownia...![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Fajne miejsce - trzeba się będzie tam kiedyś wybrać.
Będąc 2 lata temu w Trójmieście sfociłem trochę portowego sprzętu zarówno w Gdańsku, jak i w Gdyni. W dniu wyjazdu wybrałem się w rejon Stoczni Gdańskiej, by sfotografować żurawie. Z bliska najlepiej można ocenić ogrom tych żelaznych potworów.Poniżej wrzucam zdjęcie z tej eskapady - przedstawia ono największe maszyny jakie możemy tam zobaczyć. Niestety nie udało mi się ustalić ani jakiego dokładnie są typu, ani też ich rozmiarów i masy. Grzebiąc w internecie, dowiedziałem się, iż oba zielone giganty pochodzą z fińskich zakładów Kone, a zostały wyprodukowane odpowiednio w latach 1976 i 1977. Większy z nich jest starszy, jego udźwig maksymalny wynosi 150t na 28m, natomiast maksymalny wysięg to 57m (16t). Obie dźwignice stoją na pochylni B1/B3 w pobliżu hali głównej. Żuraw w oddali z prawej jest natomiast produktem byłej NRD, skonstruowała go fabryka VEB Kranbau Eberswalde w 1961. Użytkowany jest (lub był) na nabrzeżu Drewnica.
![]()