Dzięki za wrzutki Panowie!
Classic Remise (dawniej Meilenwerk) w Berlinie jest obiektem, który dość trudno jednoznacznie scharakteryzować. Bez wątpienia można o nim powiedzieć, że to unikatowe miejsce, co najmniej na skalę europejską. Mówiąc w skrócie, mamy do czynienia z : galerią, komisem, salonem samochodowym, garażem, sklepem z pamiątkami, warsztatem i restauracją w jednym. W każdym razie nieważne jak ten obiekt określimy, najistotniejsze są maszyny, które się tam eksponuje. Dla wszystkich, którzy choć trochę interesują się motoryzacją będzie prawdziwą mekką. Osobiście widziałem już wiele muzeów, wystaw, czy zlotów na których prezentowano ciekawe pojazdy, jednak takiego nagromadzenia rzadkich i cennych aut nie oglądałem nigdy. Jest tam cała śmietanka europejskich producentów, chociaż i nie brak pojazdów z USA. Mamy pełen przekrój epok i klas, w szczególności dużo luksusowych i sportowych maszyn, w tym motocykli. Samochody są w ciągłej rotacji : jedne się kupuje, drugie stoją tam jako dekoracja, jeszcze inne są oddawane w swoisty depozyt, przez właścicieli chcących pokazać coś wyjątkowego szerszej publiczności. Cechą wspólną prawie wszystkich pojazdów jest doskonały stan techniczny i świetny wygląd, niektóre z nich naprawiane są we wspomnianym już warsztacie. Cały obiekt wraz z przyległymi na zewnątrz miejscami postoju jest udostępniony do zwiedzania. Nie ma też żadnych ograniczeń co do fotografowania. Jeśli dodać do tego bezpłatny całotygodniowy wstęp, to grzechem byłoby tego nie zobaczyć. Jedyny mankament polega na tym, że wiele pięknych aut stoi w zamkniętych ''gablotach'', mieszczących się niekiedy w dość ciemnych miejscach. Robienie udanych fot w takich warunkach może być nieco problematyczne. Serdecznie polecam to arcyciekawe miejsce wszystkim, którzy wybiorą się kiedyś do stolicy Niemiec.
Prezentację rozpocznę nietypowo od jednośladów, stanowiących dosłownie garstkę tej potężnej ekspozycji.
P.S. Niestety w związku z pracami konserwacyjnymi na forum nie mogę dodać zdjęć, tak więc trzeba będzie zrobić to innym razem.![]()