Podoba mi się druga fota, czyli tryba![]()
Podoba mi się druga fota, czyli tryba![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
fajnie że dodałeś foto ;p
Klasyczna maszyna do pisania Adler
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Zetor Gallery to bardzo ciekawy obiekt, który miałem ostatnio okazję zwiedzać będąc w Brnie. Jest to przyfabryczna wystawa (w oddzielnym budynku), prezentująca najbardziej reprezentatywne typy ciągników produkowanych w tej firmie od pierwszego powojennego modelu, aż po najnowsze konstrukcje będące aktualnie w sprzedaży. Wszystkie maszyny są znakomicie wyeksponowane, (brak barierek i wystarczająca ilość miejsca), dając swobodny dostęp z każdej strony do każdego traktora. Nie muszę chyba dodawać, iż poszczególne ciągniki wyglądają tak, jakby przed chwilą zjechały z taśmy produkcyjnej (do niektórych można też wchodzić, co stanowi dużą frajdę przede wszystkim dla dzieci. Jeśli jeszcze dodać, że cały budynek jest bardzo dobrze oświetlony i klimatyzowany , to fotografowanie w takich warunkach jest przyjemnością. W jednym z pomieszczeń jest duży multimedialny ekran, na którym można zaznajomić się z historią Zetora i aktualnie wytwarzanymi typami maszyn (również po Polsku). Poza galerią jest sklepik, w którym można nabyć różnorakie pamiątki i gadżety z logo producenta. Moim zdaniem tego rodzaju obiekty świetnie promują markę, a Czesi jak widać potrafią zadbać o swoje dziedzictwo i to pomimo przejęcia firmy przez Słowaków. Na koniec nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić wszystkich do odwiedzenia tego interesującego miejsca. Mam nadzieję, iż zdjęcia, które zaprezentuję, choć trochę do tego zachęcą.
Pierwszy powojenny typ - Zetor 25A.
![]()
Kolejna wersja poprzednio prezentowanego ciągnika. Dla zainteresowanych ciekawy artykuł opisujący poszczególne warianty Zetora 25 można przeczytać tutaj.
![]()