Ot taka historyjka.
Kupiłem sobie na Allegro dysk WD 1TB. Wd lubie, znam używam często i nie narzekam.
Dysków ubywa u mnie szybko tu dysk główny, tu backup - trzeba gdzieś zapisywać te zdjęcia
Jako, że czasy takie, że wygodniej coś kupić na znanym portalu aukcyjnym a jeszcze nikt do tej pory mnie nie oszukał na tymże z czystym sumieniem kupiłem dysk od jakiegoś człowieka, który ma kilkadziesiąt pozytywów. Dyski nowe do wyboru w kilku kolorach - a jak nowe to dowodem zakupu z resztą bydle sprzedawca nawet napisało (napisało to za dużo powiedziane bo z polskim językiem u niego ciężko )
Chcialem z panem sprawe zalatwic polubownie ale ledwo panu dalem dowod wplaty a juz mnie pan sadami zaczol straszyc.do zobaczenia
Więc dowodu wpłaty nie ma. No nic.. Jedziem z koksem.
W każdym razie Pan sprzedawca sysiek82 http://allegro.pl/show_user.php?uid=20133934 przysłał mi dysk
Paczka wczoraj przyszła i Co ??? Zapraszam do lektury. Piszę po pierwsze coby się podzielić moją wtopą. A po drugie - dlatego, że oprócz mnie co najmniej 14 osób takie dyski kupiło. Ja wiem, że to szajs, podobnie jak dwie pozostałe osoby, które wystawiły negatywa ( co ciekawe negatyw unieważniony) Ale reszta... ?? Pewnie nawet nie wie czym to cudo odbiega od WD...
Chcę aby wiedzieli. Sprawę oczywiście kieruję do prokuratury w końcu popełniono przestępstwo z art 305 Prawa własności przemysłowej.
Zaś z karą można dojechać do 5 lat pierdla czego z całego serca życzę sprzedawcy.1. Kto w celu wprowadzenia do obrotu oznacza towary podrobionym znakiem towarowym lub oznaczone takim znakiem towary wprowadza do obrotu, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Pierwsze wrażenie - Jeza co to ?? Dysk inny niż ten na który się nastawiałem a nastawiałem się na taki
http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-wd...950871372.html (link do aukcji na której kupiłem dysk )
Takich dysków trochę mam więc wiem jak powinien wyglądać. Otwieram kopertę a tam. Pudełko inne, dysk inny, kabel inny, wtyczka inna, kwitów żadnych dowodu zakupu żadnego. nic. Podpinam nieśmiało do kompa - działa. Widzi go jako coś co ma 1 TB
tylko widzi nie w dziale dysków a tam gdzie zazwyczaj podpięte pamięci USB czy karty SD/ CF
Po zgraniu zdjęć na dysk okazało się że ten odmówił posłuszeństwa i zażyczył formatowania. Sformatować niestety się nie da więc pliki nagrane na dysk przepadły a dysk stał się całkowicie bezużyteczny. Co ciekawe dysk podczas pracy ani nie wibruje jak każdy dysk magnetyczny z talerzami, ani nie wydaje dźwięku - cisza... jak przy pamięci masowej na USB...
Wziąłem się więc za porównywanie krok po kroku czego się dało
Pudełko.
Podróba - opakowana tak jak jeszcze nigdy w życiu nie widziałem. kolorowa tekturka w którą wsuwane jest otwierane pudełeczko z dwoma magnesikami. w środku taka gówniana pseudozamszowa wypraska.
WD - Karton z przyzwoitej grubej tektury - selektywnie lakierowany. Wewnątrz ładne i solidne pudełeczko blisterek z przezroczystego plastiku. Masa ulotek papierków duperelków - którego oczywiście w podróbce nie było. ( sorry za zdjęcia bez dopieszczenia ale mi się nie chce)
Najciekawsze jest zestawienie polskiego języka - Jest on na poziomie języka jakim posługiwał się sprzedawca w korespondencji ze mną używając słów : "zaczol" "zreszta" "niebede" "podjol" "cofnelem" podobnie jest napisane na opakowaniu - mam nawet podejrzenia, że ten użytkownik Allegro nie tylko te dyski sprzedaje, ale również sam je wytwarza bo w mailu posługuje się takim samym językiem jak na opakowaniu " wsrodkuina zewnqtrz" słowem - i jedno i drugie brzmi jak pisane przed debila - choć jeśli na opakowaniu pisał chińczyk to można mu wybaczyć
Dysk
Podróbka
Jedziemy dalej. Po wyjęciu dysku z pudełka uwagę przykuwa wysoka technologia rodem z garażu zarówno wtyczka jak i sposób osadzenia diody powala. W dziurze o kwadratowym kształcie wciśnięta jest krzywo dioda okrągła w przekroju
ORYGINAŁ
Podczas gdy w oryginalnym dysku diodka ma wielkość główki od szpilki i osadzona jest tak, że ładnie komponuje się z opakowaniem. W innym modelu WD dioda też jest osadzona koło wtyczki, jednak świeci jasnym białym światłem i osadzona jest tak jak dioda na poniższym zdjęciu a nie chałupniczo jak na powyższym
Jak widać dysk nawet jest ładnie zaokrąglony - w wersji oryginalnej co widać na zdjęciach z aukcji ale nie widać już niestety w rzeczywistości Za chwilę druga część opisu