Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 113

Wątek: podróbka dysku WD od sysiek82 - ku przestrodze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

Odp: podróbka dysku WD - ku przestrodze

Dzięki za przestrogę, jestem na etapie zakupu dysku a i markę WD darzę zaufaniem. Mogło trafić na mnie.

Wyślij jeszcze info do producenta, podniosą raban na innych portalach by do legalnego obrotu szajs nie trafiał a i prawników mogą mieć zajadłych.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Teamt z takimi dyskami pojawił się już kiedyś. Wtedy chodziło o "modele" jak na fotce, którą wrzucił Grizz. Widać nową linię produkcyjną ktoś otworzył, bo masz nowy model. Trzymam kciuki Dobas, żebyś gościa usadził. Nawet do skarbowego można doniesienie złożyć. Oni mogą być nawet skuteczniejsi w kwestii ud...enia gościa niż prokuratura, policja i sądy.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Bezpieczniej jest kupować w np:
    http://www.komputronik.pl/product/16...3_0_Black.html
    Akcesoria komputerowe kupuję u nich.
    Te z Allegro zawsze wydają mi się jakieś podejrzane
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    spoko spoko - nie takie rzeczy sie ugrywało Gość trafił na niewłaściwą osobę. Mam czas chęci i wqrw.
    Pomijając zdjęcia, za to Cię lubię, bo masz podobny charakter do mojego pod tym względem, też piętnuję sku.....stwo w tym kraju. No i dzięki za wątek, sam mam WD i myślę o kolejnym.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

To prawda. Bezpieczniej jest kupować w ogóle u przedsiębiorcy jeśli kupujemy zdalnie bo prawa, które nam przysługują w przypadku takiego zakupu nie przysługują nam na przykład w przypadku aukcji prywatnych. Nie polemizuję z moją lekkomyslnością i brakiem czujności ale kto by nie psrzedawał takie rzeczy dziać się nie powinny

---------- Post dodany o 01:23 ---------- Poprzedni post był o 00:23 ----------

no i po otwarciu dysku, mam nowy paragraf.

Art. 286. kk
    § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
    Zdecydowanie zostałem wprowadzony w błąd bo nie spodziewałem się znaleźć śrub w dysku. Dysk miał być nowy sprawny i pojemność 1 TB , i zrówno ja niekorzystnie rozporządziłem mieniem swym jak i pozostali Allegrowicze
    dałem 300 PLN za coś co warte jest kilkanaście PLN. Miałem mieć dysk WD o pojemności 1 Tb a dostałem szajs...

dobrze. ścigajmy Pana zatem z kilku powodów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Żeby tylko o dyski chodziło. Cała elektronika jest tak podrabiana i sprzedawana. Telewizory, komputery, telefony komórkowe, pendriv-ey, aparaty itd... Pewnie większość się nawet nie orientuje po zakupie, że kupiła szmelc i myśli, że ten typ tak ma?
    Najłatwiej poznać po tym, że cena jest nieco niższa a wysyłka z Honkkongu itp. Niestety co bardziej cwani najpierw ściągają do Polski i wysyłają lokalnie.
    Takie czasy, że najlepiej kupować od firm, poza portalami aukcyjnymi i jeszcze zasięgnąć opinii o formie. Bo nawet podróbki firm się tam zdarzają.
    Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nie pozostaje nic innego, jak tylko kupować od dużych sprzedających, działających od lat, prowadzących działalność gospodarczą i mających ugruntowaną opinię wyrażoną w komentarzach.

A Komputronik też sprzedaje na Allegro
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

dobas,

jak najbardziej Art. 286. kk jest tu na miejscu. Wal w gościa ze wszystkich dział, na dodatek wejdź w przymierze z kimś większym i silniejszym. Spróbuj się zgadać z kimś w WD, może oni ze swojej strony potarmoszą dziada.

Trzymam kciuki i liczę, że ani policja ani sąd tego nie zignorują - bo przez takie właśnie umarzanie i inne "niewykrycia sprawcy" oszuści u nas czują się bezkarni. Terminy "niska szkodliwość społeczna czynu", kary w zawieszeniu i ogólna pobłażliwość dla tego typu krętaczy sprawia, że człowiek musi się gimnastykować sprawdzając po 100 razy komentarze, daty rejestracji i inne bzdury.
    A powinno być normalnie - kupujesz, płacisz, dostajesz, jesteś zadowolony. A jak ktoś kręci to zgłoszenie na policję i resztę załatwia wymiar sprawiedliwości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    A powinno być normalnie - kupujesz, płacisz, dostajesz, jesteś zadowolony.
    Inaczej-- Kupujesz, dostajesz i jak jesteś zadowolony to płacisz.Tak jak w sklepie.Biore towar z polki i ide do kasy, a nie wchodze do sklepu,place i szukam towaru.

Zawsze mocno sie namyslam jak nie ma opcji z rachunkiem w ciagu 14 dni.

A goscia bym utopil z calej sily.Pewnie sie bedzie tlumaczyc,ze nie wiedzial i nie zagladal do srodka.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Niestety czasem i czujność nie wystarcza. Tyle było "akcji na ziemniaka". Dawno temu kupiłem na e-bayu telefon. Cena podobna, 5zł taniej niż na innych aukcjach. Same pozytywy w dużych odstępach czasu, dużo aukcji, dużo innych osób też kupiło. Telefon nie przyszedł. Poszedłem na policję, korespondowałem z innymi z aukcji. Niektórzy nawet mieli przyjemność z nim rozmawiać przed zakupem (przypomniało mi się: http://www.glosywmojejglowie.pl/tag/hitler/ ) Facet ukradł w ten sposób kilka(naście?)tys. zł, ale był nic mu nie zrobili. Był bezrobotny Po jakimś czasie sprawę umorzyli i na tym się skończyło.
    Oczywiście wybór płatności przy odbiorze (i sprawdzeniu przesyłki) załatwiłby sprawę. Niestety raczej po to się kupuje przez Internet, żeby zaoszczędzić a nie tracić 3x więcej za przesyłkę, skoro przelew jest taki szybki i prosty.
    Od jakiegoś czasu serwisy aukcyjne zwracają w takich przypadkach pieniądze, jeśli wartość nie przekroczyła jakiejś kwoty.
    Walcz! Powodzenia!