Mi w G1 10 EV wystarcza, a dokładniej to nie czuję potrzeby zmiany. Oczywiście każdy podejmuje decyzję sam.
Jak już wiesz to zdjęcie z EM5, nie moje. Mam nadzieję, że APZ nie żywi urazy. Nie było moim celem pokazanie stron ujemnych, taka wersja też może się podobać. Pytałem czy potrzeba aż 12EV aby uzyskać taki efekt na zdjęciu.
Oczywiście się zgadzam i nigdzie tak nie napisałem.
Nie uważam, ze nie ma różnicy ani też nie porównuję G1 do OMD tylko matryce o DR 10 i 12 EV, aparaty mogą być dowolne. Nie widzę tej "przepaści" w różnicy o której była mowa w wynikowych plikach jpg na forum z aparatów o DR 12 EV, a tych z matrycą o dynamice 10 EV. Oczywiście nie mam tu na myśli tego przykładowego zdjęcia bo cel zamieszczenia linku był inny. Sądzę, ze jest przesadna gloryfikacja tych nowych matryc. To tyle i to moje subiektywne zdanie.
Ale ja też nie mam EPL-3. Nigdy w żadnym poście nie wymieniałem nazwy tego aparatu.
Jeżeli dana scena przekracza znacznie możliwości aparatu i filtry nie pomagają to sobie odpuszczam lub nie publikuję takiego zdjęcia. Nie znaczy, że wogóle unikam zdjęć pod światło, może tylko nie tak mocne jak w Twoim. Jeśli bardzo by mi zależało pewnie zrobiłbym HDR, aczkolwiek statyw dość rzadko zabieram.