Nie no, to że na zdjęciu jest czerń i biel, to jeszcze nie oznacza, że matrycy brakuje DRu![]()
Nie no, to że na zdjęciu jest czerń i biel, to jeszcze nie oznacza, że matrycy brakuje DRu![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Detale z cieni i świateł to trzeba wyciągnąć wołając rawa. Jeśli nie zostało to uczynione, a dodatkowo jeszcze został podbity kontrast, żeby uzyskać określony efekt, to jak chcesz na podstawie takiego zdjęcia ocenić DR matrycy?
Na tej podstawie mogę jedynie określić "fachowość" oceny osoby, która uważa, że różnicy między G1 a OMD nie ma.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
No w takim zdjęciu to różnicy nie ma prawa być![]()
Zaraz poszukam RAW-a. Moim skromnym zdaniem tam zabrakło tych EV właśnie. A z EPL-a1 byłaby kicha. Para którą zarejestrował aparat, poniżej. Pewnie można to obrobić lepiej. Ja przygaszałem by nie dawało mi na monitorze po oczach nadmiernie.
A prześwietliłem świadomie w światłach, by mieć wszystko w cieniach . Miałem ten aparat już wtedy 8-my dzień i oglądałem zdjęcia tylko na dziadowskim ledowym laptopie. (mam trzy RAWY co 1 EV, ten był najlepszy pomijając wady optyki ( a ściślej powłok) pierwszego Z 50-200.
Zrób podobne zdjęcie pod światło na EPL-3 i pokaż , chętnie pooglądam wraz z Toba.
Ostatnio edytowane przez apz ; 25.01.13 o 12:20
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ale ja nie mam EPL3![]()
Rozumiem, że to do osoby, które nie uważa, że te dodatkowe Ev są jakimś plusem?
Ostatnio edytowane przez apz ; 25.01.13 o 13:11
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Znam to - tzw. "bielszy odcień bieli" też nie jest łatwy na starszych body. Aż do zakupu G3 wciąż lubiłem Canona 40D, potem mi zaczął wadzić.
A G5 / OMD (tak, ja je momentami przyrównuję, bo Panas poprawił swoja matrycę - nie az do poziomu OMD ale wysoko) to już poziom odpowiedni do robienia zdjęć w trudnych warunkach.