Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To nie tak się liczy. 2 EV różnicy to 4-krotnie wyższy zapas DR. To przepaść.
    Dzięki za sprostowanie ,zawsze to liczyłem liniowo nie logarytmicznie. Na moje oko jest świetniej, o tyle świetnie , że zacząłem się ostatnio zastanawiać co kolejnego przebudować na IR zamiast kolejnego EPL-1, z powodu wszechobecnych po konwersji przepałów.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 24.01.13 o 08:05
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    odpowiem tak,
    robiłem rok temu zdjęcia na kuligu E-P1. I trzeba było kombinować bo albo śnieg był spalony, albo na sierści koni nic nie było widać. W tym roku, zdjęcia na takim samym kuligu moim OMD robiła siostra (ja nie mogłem pojechać) i jest i śnieg i refleksy barwne na sierści koni.

Być może siostra, która o fotografii ma niewielkie pojęcie, jest lepszym fotografem bo nie kombinuje... ale jest też możliwe że wyższa dynamika z OMD jej trochę pomogła

Na to odpowiem tak. Siostra najpewniej robiła w trybie auto. Sam się już nie raz złapałem na tym, że robiąc zdjęcie w pokoju gdzie w tle jest jasne okno, automatyka aparatu lepiej sobie radzi ode mnie.
    no właśnie niekoniecznie. Dając siostrze aparat ustawiłem go w tryb "P" i Auto-ISO. Ja robiłem na stałym ISO i też w trybie "P" czasem w "A". Eksperymentowałem też z korekcją ekspozycji...

Różnica w DR pomiędzy obydwoma aparatami jest wyraźna. I tyle dodam, że warto, przy wyborze aparatu, patrzeć na ten parametr.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dzięki za sprostowanie ,zawsze to liczyłem liniowo nie logarytmicznie. Na moje oko jest świetniej, o tyle świetnie , że zacząłem się ostatnio zastanawiać co kolejnego przebudować na IR zamiast kolejnego EPL-1, z powodu wszechobecnych po konwersji przepałów.
    Wykładniczo

Po prostu każdy bit jest parą, czyli podnosisz 2^x - jak x rośnie dwukrotnie to wynik czterokrotnie.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

To nie tak się liczy. 2 EV różnicy to 4-krotnie wyższy zapas DR. To przepaść.
    Tej przepaści jakoś nie zauważam. Być może dlatego, że moje oko nie rejestruje aż takiej rozpiętości tonalnej.
    Być może dlatego, że staram się unikać (wiem nie zawsze jest to możliwe) scen tak bardzo kontrastowych, ewentualnie wspomagam się filtrami (szara połówka, polaryzacyjny). Różne źródła różnie podają ale maksymalnie nasze oko jest w stanie zarejestrować rozpiętość tonalną 14EV. Pewnie aparat z taką zdolnością matrycy byłby idealny bo rejestrowałby (teoretycznie powinien) to co widzieliśmy.
    Jakbyśmy poszli dalej z postępem i matryca miałaby parametr DR dajmy na to 16 lub więcej. Czy zdjęcie będzie wyglądało naturalnie? Czy będzie się podobało? Wszak zarejestruje więcej niż widzieliśmy. To chyba byłby taki HDR za jednym pstryknięciem. To już takie dywagacje...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

plus zmiana punktu ostrości po zrobieniu zdjęcia jak w Lytro

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Już dzisiaj da się ogarnąć HDR z pojedynczego zdjęcia.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tej przepaści jakoś nie zauważam.
    Podciągnij cienie, to zauważysz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Podciągnij cienie, to zauważysz.
    Idę na łatwiznę i staram się na wstępie mieć w miarę dobrze wykonane zdjęcie pod względem ekspozycji. Jak pisałem wcześniej filtry pomagają.
    Nie mam potrzeby dużo wyciągać z cieni, także degradacji jakowejś nie zauważam. Inaczej bym suwakiem w LR dalej nie jechał.
    PS.
    Taka dygresja...
    Do pięknego zdjęcia przy pochmurnym niebie, czy mgle wystarczy matryca o rozpiętości tonalnej 6 EV, to jest dopiero przepaść do 12 EV, a zdjęcie bajka. Może startować w powaznych konkursach.
    PS2
    Jeszcze jedno pytanie w związku z tą rozpiętoscią tonalną do epicure. Czy np. do takiego efektu:
    https://galeria.olympusclub.pl/album...P6130072wb.jpg
    potrzebne jest to 12 EV. Jeśli nie to ile w/g Ciebie.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.01.13 o 01:20

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

andtor2 - zrobisz jak chcesz, każdy sam podejmuje decyzje i sam określa czy 6eV mu wystarczy czy jednak wolałby 8eV... To też kwestia kasy którą trzeba wyłożyć za każde 0,5eV ponad normę, niestety, zależność nie jest liniowa...

A w drugą stronę patrząc - z "surówki" 8eV w obróbce zrobisz bez problemu 6... w drugą stronę będzie ciężko
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Jeśli miałbym się czepiać... właśnie Ci tych Ev zabrakło na tym zdjęciu.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	normal_highlights.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	131,0 KB
ID:	79791

W cieniach i światłach masz właśnie braki w zakresie tonalnym.