Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Promocja na GF5 -200zł lub G5 -300zł

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tak poważniej czym będzie się różniło zdjęcie z OMD i G1 (z podstawowymi obiektywami) przy iso100, a niech będzie 200 bo OMD chyba iso 100 nie ma. Sądzę, że poza rozmiarami (mpix matrycy) dokładnie niczym...
    odpowiem tak,
    robiłem rok temu zdjęcia na kuligu E-P1. I trzeba było kombinować bo albo śnieg był spalony, albo na sierści koni nic nie było widać. W tym roku, zdjęcia na takim samym kuligu moim OMD robiła siostra (ja nie mogłem pojechać) i jest i śnieg i refleksy barwne na sierści koni.

Być może siostra, która o fotografii ma niewielkie pojęcie, jest lepszym fotografem bo nie kombinuje... ale jest też możliwe że wyższa dynamika z OMD jej trochę pomogła
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Detalami w światłach / cieniach.
    Przy iso 100/200?

Tak, tu jest postęp (bardziej w światłach) - więcej można odzyskać na nowszych modelach.
    Wyjątkowo rzadko mam jakieś miejsca przepalone na zdjęciach także nie mam co odzyskiwać. Częsciej może wyciągam coś z cieni i tu może być faktycznie przewaga nowszej matrycy. Miałem jednak na mysli zdjęcie robione w dobrych warunkach gdzie jest dobrze naswietlone (bez potrzeby wyciągania cieni i odzyskiwania przepaleń) i wtedy różnicy praktycznie nie będzie mz.

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    odpowiem tak,
    robiłem rok temu zdjęcia na kuligu E-P1. I trzeba było kombinować bo albo śnieg był spalony, albo na sierści koni nic nie było widać. W tym roku, zdjęcia na takim samym kuligu moim OMD robiła siostra (ja nie mogłem pojechać) i jest i śnieg i refleksy barwne na sierści koni.

Być może siostra, która o fotografii ma niewielkie pojęcie, jest lepszym fotografem bo nie kombinuje... ale jest też możliwe że wyższa dynamika z OMD jej trochę pomogła
    Na to odpowiem tak. Siostra najpewniej robiła w trybie auto. Sam się już nie raz złapałem na tym, że robiąc zdjęcie w pokoju gdzie w tle jest jasne okno, automatyka aparatu lepiej sobie radzi ode mnie.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

http://www.dxomark.com/index.php/Cam...nd3)/Panasonic

G1 - 10.3Ev
    OMD - 12.3 Ev

Więc masz dodatkowo 2 Ev do pracy przy obróbce.

Jakby nie było różnic na ISO 100 to ludzie by nie kupowali do studia średniego formatu (fakt, tam się używa czasem ISO35) tylko wszystko strzelali G1 z stack'owali najwyżej po kilka zdjęć.

Więc tu akurat się mylisz

Co do porównań:
    Jedno G3 vs OMD: http://tysonrobichaudphotography.wor...-a-new-sensor/
    Drugie to to, o które mi głównie chodziło (nie mogłem adresu odkopać w głowie wcześniej): http://admiringlight.com/blog/olympu...-range-battle/

Różnice widać dopiero jak weźmiesz lepszy model do ręki.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

G1 - 10.3Ev
    OMD - 12.3 Ev
    Więc masz dodatkowo 2 Ev do pracy przy obróbce.
    ............
    Różnice widać dopiero jak weźmiesz lepszy model do ręki.
    No dobra masz rację, 2EV to dużo. Porównując cenę tych aparatów (przejaskrawię nieco oraz używany i nowy ) 500zł vs 5tyś to te korzyści już tak pięknie nie wyglądają. I zweryfikuje trochę, przy dobrze wykonanym zdjęciu i pomniejszonym na forum do boku 800pix różnica będzie bardzo mało widoczna.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ostatnio był na Allegro OMD z kitem za ~3200zł czyli po odjęciu ceny kita to jakieś 2500zł.

Kiedyś jednak może się trafić moment, że te 2 Ev uratują zdjęcie
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

No dobra masz rację, 2EV to dużo. Porównując cenę tych aparatów (przejaskrawię nieco oraz używany i nowy ) 500zł vs 5tyś to te korzyści już tak pięknie nie wyglądają. I zweryfikuje trochę, przy dobrze wykonanym zdjęciu i pomniejszonym na forum do boku 800pix różnica będzie bardzo mało widoczna.
    Jakieś tylko 20% różnicy na plus...
    Tyle, że ta fota na forum, już do kalendarza nie musi się nadawać. Dla mnie to było bardzo dużo. Ale nikogo nie namawiam.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Zbyt nie przywiązuje wagi do tych wszystkich wskaźników ale sobie porównałem na tym DxOMark matryce np:
    Olympus E3 - 10,5
    Panasonic G1 - 10,3
    Czyli praktycznie to samo. Dla takiego amatora jak ja w zupełności starczy

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Zbyt nie przywiązuje wagi do tych wszystkich wskaźników ale sobie porównałem na tym DxOMark matryce np:
    Olympus E3 - 10,5
    Panasonic G1 - 10,3
    Czyli praktycznie to samo. Dla takiego amatora jak ja w zupełności starczy
    W GF-5, G-5, i GH-2 oraz w PEN-ach trzecich znajdziesz prawie identyczne matryce jak te w E-510 i E-3. Olek w piątkach uciekł do przodu. W GH-3 też zmieniono matrycę.... coś w tych zmianach jest jednak na rzeczy.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Nie wątpię, że zmiany są na lepsze, ale czy naprawdę aż takie ważne aby gonić za nowościami. Starszymi aparatami też mozna robic dobre zdjecia. Jak to mówia nie aparat, a fotograf robi zdjęcia. Jeśli bym zmieniał to tylko z powodu, że w G1 nie ma opcji video, a czasami może by się przydało.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jakieś tylko 20% różnicy na plus...
    To nie tak się liczy. 2 EV różnicy to 4-krotnie wyższy zapas DR. To przepaść.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb