| OlyJedi
| OlyJedi

Czekamy na fotorelacje... z Himalajów
XZ-2|D800E|moje 500px
Rolleicord, Canon
flickr
Obśmiałem się z fragmentu artykułu napisanego przez tych trzech Mikołajów: http://www.extreminada.com/artykuly/...y_analogi.html
"Sentyment do Velvi jest tak mocny, że w cyfrach FujiFilm jest taka opcja - symulacja Velvi (ale i innych slajdów Fuji).
Niestety to tylko symulacja - podbite kolory, kontrast, magenta ale brakuje tej jej cechy niesamowitej - wyciąganie niuansów barwnych, których prawie albo wcale nie dostrzega się okiem".
Doczytałem to tego fragmentu i porzuciłem lekturę, bo szkoda zaśmiecać sobie pamięć takimi głupotami. Spróbuję zapomnieć o nowo poznanym terminie fotograficznym "cecha niesamowita", której nie można dostrzec okiem tylko... no właśnie. Sercem znaczy się chyba...

A może częścią ciała w czasach mojej młodości powszechnie pisaną przez samo h?
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 22.01.13 o 15:34
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant

| OlyJedi
| OlyJedi

Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 22.01.13 o 17:35
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie

| OlyJedi
| OlyJedi

Mirku - co Meranti ?
Meranti to meranti, mahoń to mahoń.
Mahoń Sapeli to Mahoń Sapeli - ze wschodniego wybrzeża Afryki. Meranti z kolei jest z Azji Południowo wschodniej a nie z Afryki.
Meranti masz tu
http://www.centrumdrewnaioklein.pl/f...anti-p-83.html
Mahoń Afrykański masz tu :
http://www.centrumdrewnaioklein.pl/f...nski-p-68.html
Nic z niczym nie jest mylone jak kupujesz to wiesz co kupujesz. Zwłaszcza że spora część egzotycznego drewna jest na CITESie a spora jest na IUCN redlist więc to nie tak jak z odmianą ziemniaka, że zamiast Irgi kupujesz Irysa.
Co do artykułu o velvii - ja powiem tak - dla mnie to ulubiony materiał światłoczuły i Rawy zawsze wywołuję tak aby było jakoś tak podobnie.
Fakt jest faktem, że jak mam Rawa to on jest szarobury z wąskim histogramem blady i nijaki. Jak mam zeskanowany slajd to wygląda tak jak moja velvia na podświetlarce. To dla mnie argument. Podobnie jak fakt, ze klatka ma 120 Mpix bez żadnego sklejania. Wystarczy, że dobrze naświetlę wywołam i dam na bębnowy skaner.
Oczywiście spokojnie ( zakładając że nic się nie rusza i nic nie ucieka ) można zrobić sklejkę z kilku zdjęć i wywołać je sobie po swojemu.
No ale można też zrobić klatkę na Velvii
Z resztą Ja do niczego nikogo nie przekonuje - ot chcę porobić na średnim formacie na Velvii bo mam takowy kaprysa później wejść w 6x17
Wiem, że na tym nie stracę sądzę ze sporo zyskam o ile będzie mi się chciało kloca targać i będę miał możliwość. Zobaczymy...

| OlyJedi
| OlyJedi

Na fotce u Ciebie jest meranti a nie mahon.Moze i kupowales mahon ale tu na focie masz meranti.Porownujac do sloi i ich formy to machon ma takie jak grusza ,jablon,a meranti jak wiaz,swierk.
Zreszta klocic sie nie bede,bo to nie temat watka.
Mahon jest duzo drozsze od czerwonego meranti,wiec wykrecic na cenie jest bardzo prosto.
I prosze nie pisz mi ze Ty napewno nie dasz sie oszukac.Tak jak sosna to sosna a jodla to jodla a swierk to swierk,i 95% ludzi na wszystko mowi sosna.
Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 22.01.13 o 19:12
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie

| OlyJedi
| OlyJedi

OK Masz rację !
Czemu nie temat wątka - wątek w HP - tematem jest tyż aparat ze zdjęcia - można pogadać i o nakrętkach i o meranti - zwłaszcza że jak się okazuje dzięki Twej informacji zostaliśmy orżnięci przez sklep więc nie można tego puścić płazem.
BTW - nakkrętki zmienione na takie z łbem wypkłymTakie o
jest lepiej
Jestem pod takim wrażeniem umiejętności rozpoznawania dwóch jak twierdzisz łudząco podobnych kawałków drewna na podstawie miniaturki że dla pewności jeszcze spytam o jedną rzecz. No nic. W tym tygodniu opier****lę sprzedawcę, że nas orżnął i sprzedał tańsze drewno drożej. ale czujne oko kolegi z forum wyłapało oszustwo. Dziękuję !
Na prawdę pełen szacun !! Mam nadzieję że Pan sprzedawca dostanie w mordę za oszustwo zastanawiam się czy zgłaszać to też na policję czy mu już odpuścić..
No ale nie wiem czy można przymknąć oko na tego typu procedery.Jeśli ktoś tanie sprzedaje drożej i twierdzi, że to nie to czym jest na prawdę.
Skoro jest to pewne, że to meranti - Obiecuję zrobić z tego zadymę !!
Więc jeszcze raz dla pewności
tu obrazek.
tu trzy drewna do wyboru :
1)
2)
3)
może klucz identyfikacji egzotycznego drewna po który sięgnąłem, w wyniku Twojej uwagi aby sprawdzić czy rzeczywiście nas oszukano - jest błędny więc napisz mi jeszcze proszę, które to mahoń amerykański, które to mahoń afrykański, a które to meranti.
Oraz czy słoje na zdjęciu aparatu sa takie jak w obrazku 1, obrazku 2 czy obrazku 3 ?
Będę wdzięczny za wszelaką pomoc bo jeśli rzeczywiście ludzie w sklepach tak oszukują klientów należy z tego zrobić zadymę !!
Też nie chcę wprowadzać ludzi w błąd twierdząc że wykończenie jest z mahoniu afrykańskiego którego nazwy póki co nie przytoczę. Więc dzięki serdeczne za pomoc i jestem bardzo wdzięczny za uświadomienie mi, że padliśmy ofiarą oszustwa
Ostatnio edytowane przez dobas ; 22.01.13 o 20:36