Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 88

Wątek: E-500 na E-3 czy E-30

diabolique
    Gość

Odp: E-500 na E-3 czy E-30

ustawienia -> nowe subskrybowane tematy -> zrezygnuj z subskrypcji
    (co niniejszym czynię i innym polecam)

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Kupowałeś kiedyś używane auto?
    Parametry podawane przez poprzedniego właściciela to czasem istna magia
    Jakis problem to w dzisiejszych czasach zweryfikowac? Poza tym to zupelnie inna dzialka wiec zostawmy ten temat.

@hades: pozwolilem sobie zanalizowac owy portal:

srednia ilosc zdjec z 47 wiadomych korpusow, w ktorych zostaly w aukcji zamieszczone informacje o przebiegu wyniosla 37750.

z czego:
    10 korpusow z przebiegiem ponizej 10 tys
    8 korpusow z przebiegiem 10-20 tys
    6 korpusow z przebiegiem 20-30 tys
    11 korpusow z przebiegiem 30-40 tys
    3 korpusy z przebiegiem 40-50 tys
    5 korpusow z przebiegiem 50-70 tys
    2 korpusy z przebiegiem 80-100 tys
    2 koprusy z przebiegiem ponad 100 tys

najmniejszy przebieg 1190

najwiekszy przebieg 288500

Pytam sie teraz @hadesie, stereorypy powiadasz tak?
    Kazdy styrany, kazdy z przebiegiem ponad 100kpln, kazdy lata po weselach tak?

Dlaczego nie wkraczasz i uwagi nie zwracasz jak takie bzdrury ktos wypisuje tylko wtedy gdy zaczynam delikwenta prostowac?
    Jakby wczesniej tego typu uwagi temperowac moze i dyskusje nie przybieralyby na soczystosci...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 23.01.13 o 18:25
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

nyny - czy teraz czujesz się lepiej ... niczym amerykański naukowiec?
    I czego w ten sposób dowiodłeś? Że nadajesz się do prowadzenia statystyk dla Allegro? :P
    Statystyka to taka ciekawa nauka, która niekoniecznie ma wiele wspólnego z prawdą - a żeby miała to musi mieć realne podstawy.
    U Ciebie ich nie ma. Brakuje danych z 15 sztuk - a to ok 23-24% próbki. A żeby mieć pewność w pozostałych przypadkach, to musiałbyś sprawdzić po pierwsze czy sprzedający piszą prawdę odnośnie przebiegu czy nie, czy w wyniku działań serwisu (lub też we własnym zakresie) nie są czyszczone liczniki? Skoro w naszym pięknym kraju przekręcanie licznika w sprzedawanym aucie traktuje się niemal na równi z myciem samochodu przed sprzedażą tylko po to by zarobić parę złotych więcej, to myślisz, że nie robi się tego z aparatami?

Sorry ale ciągnięcie tego tematu dalej nie sensu. No chyba, że wpłynie na Twoje samopoczucie. Bo wkładu w rozwój forum to nie ma żadnego.
    EOT
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    I czego w ten sposób dowiodłeś?
    Ze, piszesz bzdury i o to mi w gruncie rzeczy najbardziej chodzilo.
    Wiedzy w tym tamacie nie masz zadnej, a wyrokujesz i wypowiadasz sie nader czesto, wiec sobie pozwolilem obnazyc rzeczywistosc....

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

mimo że E30 nie jest całkowicie uszczelniony to zapewniam że deszczu się nie boi... przejchałem na rowerze z podpiętym przy biodrze e30 + ZD 11-22, lało wielokrotnie i mgłą zawiewało od morza... nie bałem się focić, i nic mu się nie stało. Polecam tę puszkę, choć czasem z cieni ciężko coś wycisnąć bez szumów... pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Hmm widzę iż przez to że rozważam również zmianę sys np. d300 to temat zwiał troszkę na bok. a tak serio to jednak 30 będzie dużo lepsza od e3 jeśli chodzi o jakość zdjęć. bo gdzieś na linku zamieszczonym przez któegoś z forumowiczów wyczytałem po testach że te 2 mpx to zbędnie dali i do e3 nijak sie to polepszyło ?
    Olympus E-500 + 14-45 3,5-5,6 , E-30 + 14-54 2,8-3,5 + 45-150 3,5-4,5 + METZ 48

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pawli2 Zobacz posta
    Hmm widzę iż przez to że rozważam również zmianę sys np. d300 to temat zwiał troszkę na bok. a tak serio to jednak 30 będzie dużo lepsza od e3 jeśli chodzi o jakość zdjęć. bo gdzieś na linku zamieszczonym przez któegoś z forumowiczów wyczytałem po testach że te 2 mpx to zbędnie dali i do e3 nijak sie to polepszyło ?
    W tamtej generacji aparatów problemem była sama matryca a nie ilość px
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 24.01.13 o 10:47

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pawli2 Zobacz posta
    No raczej nie będzie lepsza sądząc po tym teście:
    http://www.optyczne.pl/94.7-Test_apa...azu_w_RAW.html

Ja tam wyraźnie widzę mniejszą szczegółowość zdjęć i większe szumy.

| OlyJedi Awatar piotrdwr
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

E-3 można brać zamiast e-30 bez zastanowienia, bo to była flagowa lustrzanka i mniej pikseli też jej wychodzi na zdrowie, a można ją dostać na allegro za śmieszne pieniądze. Matryce Olka z tamtego okresu mają to do siebie że nie wybaczają swojemu użytkownikowi niepoprawnego naświetlenie zdjęcia (są po prostu dla ludzi myślących, a nie wyciągających na silę szczegóły z cienia). Dobre naświetlenie w tym przypadku i obserwacja histogramu to podstawa. Ja ostatnio zwróciłem uwagę na taki szczegół jak czas naświetlania BULB (niezbędne jak ktoś potrzebuje). E-3 tutaj wszystkie kładzie na łopatki bo ma aż 4 godz. w porównaniu E-30 i E-5 tylko skromne 30 min. Jak ktoś potrzebuje to jest to bezcenne, podobnie jak wstępne podnoszenie lustra, ale to również w E-510 było. Ogólnie Olki nawet z niższej półki mają dużo funkcji zarezerwowanych dla puszek PRO.
    Pozdrawiam,
    piotrdwr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Już widzę jak ktoś naświetla przez 4 godziny. Matryca się do czerwoności rozgrzeje...

Uprawnienia umieszczania postów