ustawienia -> nowe subskrybowane tematy -> zrezygnuj z subskrypcji
(co niniejszym czynię i innym polecam)![]()
ustawienia -> nowe subskrybowane tematy -> zrezygnuj z subskrypcji
(co niniejszym czynię i innym polecam)![]()
Jakis problem to w dzisiejszych czasach zweryfikowac? Poza tym to zupelnie inna dzialka wiec zostawmy ten temat.
@hades: pozwolilem sobie zanalizowac owy portal:
srednia ilosc zdjec z 47 wiadomych korpusow, w ktorych zostaly w aukcji zamieszczone informacje o przebiegu wyniosla 37750.
z czego:
10 korpusow z przebiegiem ponizej 10 tys
8 korpusow z przebiegiem 10-20 tys
6 korpusow z przebiegiem 20-30 tys
11 korpusow z przebiegiem 30-40 tys
3 korpusy z przebiegiem 40-50 tys
5 korpusow z przebiegiem 50-70 tys
2 korpusy z przebiegiem 80-100 tys
2 koprusy z przebiegiem ponad 100 tys
najmniejszy przebieg 1190
najwiekszy przebieg 288500
Pytam sie teraz @hadesie, stereorypy powiadasz tak?
Kazdy styrany, kazdy z przebiegiem ponad 100kpln, kazdy lata po weselach tak?
Dlaczego nie wkraczasz i uwagi nie zwracasz jak takie bzdrury ktos wypisuje tylko wtedy gdy zaczynam delikwenta prostowac?
Jakby wczesniej tego typu uwagi temperowac moze i dyskusje nie przybieralyby na soczystosci...
pozdro
Ostatnio edytowane przez nyny ; 23.01.13 o 18:25
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
nyny - czy teraz czujesz się lepiej ... niczym amerykański naukowiec?![]()
I czego w ten sposób dowiodłeś? Że nadajesz się do prowadzenia statystyk dla Allegro? :P
Statystyka to taka ciekawa nauka, która niekoniecznie ma wiele wspólnego z prawdą - a żeby miała to musi mieć realne podstawy.
U Ciebie ich nie ma. Brakuje danych z 15 sztuk - a to ok 23-24% próbki. A żeby mieć pewność w pozostałych przypadkach, to musiałbyś sprawdzić po pierwsze czy sprzedający piszą prawdę odnośnie przebiegu czy nie, czy w wyniku działań serwisu (lub też we własnym zakresie) nie są czyszczone liczniki? Skoro w naszym pięknym kraju przekręcanie licznika w sprzedawanym aucie traktuje się niemal na równi z myciem samochodu przed sprzedażą tylko po to by zarobić parę złotych więcej, to myślisz, że nie robi się tego z aparatami?
Sorry ale ciągnięcie tego tematu dalej nie sensu. No chyba, że wpłynie na Twoje samopoczucie. Bo wkładu w rozwój forum to nie ma żadnego.
EOT
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
mimo że E30 nie jest całkowicie uszczelniony to zapewniam że deszczu się nie boi... przejchałem na rowerze z podpiętym przy biodrze e30 + ZD 11-22, lało wielokrotnie i mgłą zawiewało od morza... nie bałem się focić, i nic mu się nie stało. Polecam tę puszkę, choć czasem z cieni ciężko coś wycisnąć bez szumów... pozdrawiam.
Hmm widzę iż przez to że rozważam również zmianę sys np. d300 to temat zwiał troszkę na bok. a tak serio to jednak 30 będzie dużo lepsza od e3 jeśli chodzi o jakość zdjęć. bo gdzieś na linku zamieszczonym przez któegoś z forumowiczów wyczytałem po testach że te 2 mpx to zbędnie dali i do e3 nijak sie to polepszyło ?
Olympus E-500 + 14-45 3,5-5,6 , E-30 + 14-54 2,8-3,5 + 45-150 3,5-4,5 + METZ 48
No raczej nie będzie lepsza sądząc po tym teście:
http://www.optyczne.pl/94.7-Test_apa...azu_w_RAW.html
Ja tam wyraźnie widzę mniejszą szczegółowość zdjęć i większe szumy.
E-3 można brać zamiast e-30 bez zastanowienia, bo to była flagowa lustrzanka i mniej pikseli też jej wychodzi na zdrowie, a można ją dostać na allegro za śmieszne pieniądze. Matryce Olka z tamtego okresu mają to do siebie że nie wybaczają swojemu użytkownikowi niepoprawnego naświetlenie zdjęcia (są po prostu dla ludzi myślących, a nie wyciągających na silę szczegóły z cienia). Dobre naświetlenie w tym przypadku i obserwacja histogramu to podstawa. Ja ostatnio zwróciłem uwagę na taki szczegół jak czas naświetlania BULB (niezbędne jak ktoś potrzebuje). E-3 tutaj wszystkie kładzie na łopatki bo ma aż 4 godz. w porównaniu E-30 i E-5 tylko skromne 30 min. Jak ktoś potrzebuje to jest to bezcenne, podobnie jak wstępne podnoszenie lustra, ale to również w E-510 było. Ogólnie Olki nawet z niższej półki mają dużo funkcji zarezerwowanych dla puszek PRO.
Pozdrawiam,
piotrdwr
Już widzę jak ktoś naświetla przez 4 godziny.Matryca się do czerwoności rozgrzeje...