Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 88

Wątek: E-500 na E-3 czy E-30

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: E-500 na E-3 czy E-30

Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia
    To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
    Ale za to za wizjer można dać się zabić No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
    Ale za to za wizjer można dać się zabić No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek
    Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ziootek1971 Zobacz posta
    Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK
    Przez to, że w E-5 przeprojektowano tył by wsadzić większy ekran, to nie da się wygodnie ulokować kciuka - zostaje mała szczelina pomiędzy wgłębieniem na gripie a totalnie płaską podstawą aparatu. Jest on też jak na obecne standardy mało ergonomiczny i przestarzały - brakuje mu przycisków z górnej częście korpusu - ISO, EV, WB, wybieraka (trzeba odrywać prawą rękę by zmienić parametry, przesunąć zoom po zdjęciu). Jakość plastyków też mogłaby być lepsza i przydałaby się guma od spodu i z tyłu na klapce - strasznie niepewnie się go trzyma z cięższymi szkłami - tylko czekam na chwilę wolnego by załatwić sobie gumy i go "udoskonalić".
    Jak dla mnie to do E-5 powinni go całkowicie przeprojektować.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Awatar brjs
    Mieszka w
    L-wo
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Mam podobny dylemat z moim wysłużonym E-500.
    Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
    E-500+ZD 14-54 + ZD 40-150
    Somewhere, between the sacred silence and sleep,
    DISORDER

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez brjs Zobacz posta
    Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
    Oczywiscie

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Jeśli obiektywy z podpisu wystarczają do Twojego fotografowania kup E 30. Jeśli chcesz budować system, planujesz dużą szklarnię to zmień system na N. lub C.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
    E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
    Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
    Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy)
    Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki za odpowiedzi. Rozterka zostaje nadal. powiększyła się bo myślałem nad E-3 a tu z większości komentarzy wypadałoby że E-30 jest lepszym rozwiązaniem. Po deszczu biegał nie będę i raczej rzucać aparatami nie rzucam Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N. muszę jakieś szkło kupić na początek choć VR jakiegoś 18-108 czy jak oni tam mają. Wiem że będzie ciemniejszy ale cena jego w miarę. no i plus lampa, czyli troszkę popłynę finansowo. Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??
    Olympus E-500 + 14-45 3,5-5,6 , E-30 + 14-54 2,8-3,5 + 45-150 3,5-4,5 + METZ 48

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Do tego portretówka ZD 50/2 (w zasadzie to obiektyw makro) i masz zestaw w zasadzie do wszystkiego, prócz sytuacji, gdzie potrzebna jest bardzo długa lufa.

Cytat Zamieszczone przez pawli2 Zobacz posta
    Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??
    Kup E3/30, pińcetkę zostaw do ciorania. Z Twojego postu wynika, że nie zamierzasz inwestować w system, więc wchodzenie w Nikona jest IMHO bez sensu. Nic Ci to nie da, a tylko wydasz pieniądze. Za różnicę kup coś ładnego żonie. Oszczędzisz sobie kłopotu ze sprzedawaniem olkowych klamotów i kupowaniem używek na Allegro, co zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria

W okolicach 1900 zł coś się znajdzie - jakiś Nikon D90 lub Canon 550D. Na Allegro jest tego całkiem sporo, tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54

Uprawnienia umieszczania postów