W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Ale po co krzyczeć? Popatrz sobie dookoła i odpowiedz na pytanie: ile osób tego potrzebuje?
Używam skutecznie szkieł Olka i właściwie gdyby nie 20/1.7 to w tej chwili szkieł Panasa bym nie miał. 14stkę używam rzadko, więc jej nie liczę.
Obaj producenci mają fajne szkiełka. Ba, nawet kundelek 30/2.8 Sigmy to fajna opcja - szczególnie przy cenach poniżej 500zł.
EDIT:
Dodajmy do tego odpowiedź na pytanie: po co dublować szkiełka? Aktualnie stałki obaj producenci robią takie żeby sobie nie konkurować. No, 17/1.8 może podgryźć trochę pozycję 20/1.7 ale to wciąż inne obiektywy.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Odwrócę pytanie - ile osób, wciąż kupuje lustrzanki tylko dlatego że do FF czy do APS-C jest szerszy, dużo szerszy wybór obiektywów? Dlaczego Olympus nie chce o tych ludzi zawalczyć? Mając w ofercie taki aparat jak OMD, aż nie wypada go oferować z zoomem co ma 6,3 na dłuższym końcu.
No ja mam odwrotnie - na 6 obiektywów (kiedyż się tyle nazbierało) 3 to produkty Panasonica, 1 Samyang i 2 Olympusy. Dla wyjaśnienia dodam, że Panasoniki i Samyang to była świadoma decyzja zakupowa po przeglądnięciu dostępnej na rynku oferty. Olympusy - były kupione "przy okazji" jeden jako kit do E-P1 a drugi jako "gratis za złotówkę".
W tym momencie, moje jedyne plany zakupowe związane są z Olympusowym 12/2,0 ale sam nie wiem, czy jeśli nadejdzie czas zakupu to czy ten obiektyw nie przegra z Panasoniciem 12-35/2,8...
Plany które kiedyś miałem dotyczące mZD 9-18 na razie straciły priorytet. Kusi trochę mZD 60/2,8 ale na razie nie jestem skłonny wydać 18-19 stówek dla fanaberii makrofotografii (stary Helios z Zenita + pierścienie pośrednie też daje okazję to takiej zabawy)
Mi nie przypasowała ergonomia OMD. Pod tym względem, G2 uważam za ideał puszki mikro. Poproszę takie OMD w podobnej budzie i nie będę się długo zastanawiał. jeszce wizjer pod lewe oko. Najlepiej dostępna za miesiąc :P
Przyznam, że przed sprzedażą dużego E powstrzymuje mnie właśnie ta oczekiwana puszka z obsługą obiektywów 4/3- jeżeli bez problemu działałby AF, to przeboleję nawet "gnijącą w torbie" E30.
Jesli tej puszki nie bedzie w tym roku- to chyba nie będzie już potrzebna.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Ale wolałbym puszkę od Olka- choćby ze względu na jpgi.
(dodano)
I stabilizację w puszce.
Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 25.01.13 o 14:41
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Nie wiem jak to wygląda u innych. Gdyby był dostępny korpus wielkości E-3/E-5 z matrycą OM-D myślę że spokojnie by mnie to zatrzymało w systemie. Przy posiadanej szklarni 12-60swd, 50-200swd, oraz ZD50/2 oraz planowanym jeszcze ZD 9-18 więcej mi nie było trzeba. Mając aparat z tak przyzwoitą matrycą może nawet bym się pokusił o używaną Panaleice 25/1.4. Niestety brak jasnej polityki producenta i wątpliwości co do przyszłości dużego 4/3 spowodowały moje wycofanie się z tego systemu.
W moim przypadku siłą tego zestawu były właśnie jasne i dobre zoomy. Stabilizacja w body. Wielkość matrycy w 4/3... też czasami jest zaletą.
Już kiedyś o tym wspominałem. Olympus swego czasu był firmą "z jajami", wyznaczał kierunki i wprowadzał przełomowe rozwiązania. Dzisiaj zachowuje się trochę na zasadzie... chciałby a boi się...![]()
Podziwiam. Naprawdę podziwiam. Nie będą to zbyt wielkie słowa, gdy napiszę, że mamy złoty wiek fotografii. Kilka systemów, kilkadziesiąt korpusów, mnogość obiektywów (stałki, zoomy, jasne, ciemne, wielkie, naleśniki, kundle i rasowce). Różnorodne rozwiązania technologiczne - z lustrem, bez lustra, z wizjerem (optycznym, cyfrowym), z ekranikiem (dobrej jakości, bardzo dobrej jakości, odchylanym, obracanym, 2,5 cala, 3 cale), kompakty z różnymi matrycami, bezlusterkowce, lustrzanki (z ruchomym lustrem, z półprzepuszczalnym lustrem), z opcją video, bez opcji video, z gripem, bez gripa, z opcją dokręcenia gripa, kieszonkowe, pancerne, czarne, srebrne. Możecie je włożyć w plecaki, torby, futerały, powiesić na pasku, na szelkach i cokolwiek wam się zamarzy.
A jak się znudzi to istnieje ogromny rynek wtórny, gdzie możecie to wszystko sprzedać lub kupić.
A na forum od kilku lat bez zmian - wieczne ustyskiwania i czekanie nie wiadomo na co. Rewolucji nie będzie, bo JUŻ BYŁA!
(jestem wręcz przeszczęśliwy, że nie widziałem nawet na oczy ani OM-D, ani EPL, żadnego EVIL-a i nie mam żadnego zdania na ten temat).