The question is: What is a Mahna Mahna?
epicure- coś mi tu nie gra, nie ma aparatów uniwersalnych, a na siłę chcesz aby m4/3 takim został, czytałem też narzekania, że af-c jest wolniejsze niż w nikonie d300 i o to właśnie chodzi, aby nie budować następnego nikona d300 z zoomami skoro taki już jest, ktoś kto kupuje m4/3 z założenia kupuje go z kitem, ewentualnie już mała część osób dokupuje 40-150, lub od razu (bardzo mało osób) 14-150, jeszcze mniejsza grupa (nieśmiali miłośnicy dziewczyn na plaży) inwestują w zooma do 200 lub 300 mm, pozostaje mała grupa (w większości ci którzy mają już sprzęt DUŻY), dla których główną zaletą tego systemu jest aparat do większej kieszeni i ewentualnie dwie stałki do następnej kieszeni i dla nich jest on adresowany, jeśli narzekasz że czegoś bardzo ci brakuje w tym system, lub ten system jest niedoskonały, to może po prostu on nie jest adresowany dla ciebie ?
wielosystemowy
Teraz Ty się mylisz. E400 był mały jak na lustrzankę, ale dużo większy niż EM5. Ten ostatni jest IMHO przesadnie mały. A ten futerał jeszcze gdzieś mi się wala po szafie.
Co to znaczy mikro? A to, że moja torba z systemem (lustrzanka) z obiektywami, lampą i dwoma aparatami ważyła ok. 7 kg. Torebki z systemem mikro nie ważyłem - dwa aparaty, kilka obiektywów, lampa, pewnie nie więcej to waży niż kilogram, może z małym hakiem. Nie ważyłem, bo to ciężar pomijalny.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 24.01.13 o 22:57
Znaczy powiem że małość czuć dopiero jak torbę spakujesz i na ramię zarzucisz. Jest ogromna różnica.
---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post był o 21:55 ----------
Rafał, chciałbym zrozumieć w czym się mylę, czy w tym że mi E-M5 wchodzi w to etui na wcisk czy że ono jest do E-4x0 czyli że E-4x0 tam wchodziło czyli idąc dalej miało nie większe rozmiary niż E-M5?
Nie no, to jakieś beznadziejne nieporozumienieJa nic nie pisałem o uniwersalności. Rozmawiamy o tym, czy istnienie jasnego zooma ma sens, czy nie. Na nic też nie narzekam. Dziwię się tylko, skąd ten sprzeciw, aby taki zoom się pojawił w ofercie Olympusa. Czy wraz z nim osoby, którym taki obiektyw nie pasuje, poczują jakiś przymus jego zakupu i staną się nieszczęśliwi?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
epicure, jaki sprzeciw?Producent robi to co uważa a nie to na co nie ma sprzeciwu paru facetów
W pełni popieram argumenty Rafała ale jako poparcie tezy "dlatego Olympus takiego zuma nie zrobi(ł)"** a nie "dlaczego ludzie nie kupią". Najlepszym dowodem na to jest Bodzip z DUŻYM 14-35/2.0 przypiętym do PENa.
**/ obym się mylił
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Każdy dodatkowy obiektyw w systemie to kolejny plus dla samego systemu - jeden przejdzie obok niego obojętnie, inny dla niego wejdzie w system![]()
Co do wielkości aparatów systemu m4/3 to szukając aparatu dużo się naczytałem narzekań na Panasonica G3, że jest mniejszy od poprzedników i że to niby krok wstecz, bo odbyło się to kosztem gripa i wygody trzymania. Dla mnie z kolei była to zaleta, bo faktycznie G2 z 14-42 wcale nie jest dużo mniejszy od E-420 czy Pentaxa K-r. Tzn jest mniejszy, ale nie na tyle żeby nazywać go mikro, a tamte "dużymi lustrzankami"
Wątek schodzi nieco w stronę OT. Ja tam z przyjemnością przeczytałem, co Jan S napisał o OM-D. Kupując aparat chciałbym mieć pełną świadomość jego zalet i wad. O zaletach zazwyczaj można poczytać wszędzie. O wadach już nie.
Zresztą wiele z opisanych rzeczy to nie wady tylko cechy np. cena, rozmiar czy wygoda/niewygoda trzymania.