[QUOTE=Rafał Czarny;914621]oprzedni post był o 22:44 ----------
Może mógłby, a może nie. Nie wiem, nie znam się na technologii produkcji obiektywów. Ale za to trochę się znam na robieniu zdjęć i nie widzę potrzeby posiadania w systemie m4/3 jasnego zooma.
Hmmmm, ale są też tacy, ktorym ten jasny zoom by sie przydał.Ja też do nich należę.Czy tak trudno zrozumieć, że różni ludzie mogą mieć różne oczekiwania , potrzeby?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jak nie mógłby? Przecież takie szkła od dziesięciu lat już są! Brak woli przebudowania elektroniki sterującej af. A wynika to tylko i wyłącznie z prognoz biznesowych. Wy tu robicie sobie śmieszne teorie, a prawda jest prozaiczna: stałki pozwalają więcej zarabiać. Olek siedzi na rynku pasji, na rynku amatorskiego hobby. Tak sobie wycelował i tego się konsekwentnie trzyma. Próby wejścia 4/3 w rynek profi skończyły się katastrofą i prawie bankructwem. Zarząd będzie teraz torpedował wszelkie pomysły na taki rozwój wypadków. A rynek pasji to rynek kredytów: dziś kupię standard, za rok szeroko, za dwa wąsko. Za trzy też coś kupię, choć niczego nie potrzebuję, bo mam parcie na kupowanie. To nie rynek profi: kupuję narzędzia, teraz i mam w pupie kolejne zakupy, chyba że będą mi potrzebne kolejne narzędzia.
Dobry zoom mógłby zaburzyć tę stabilność i dlatego go nie ma. Żadnej filozofii.
Rolleicord, Canon
flickr
Skoro zdjęcie jest ciekawe, to znaczy, że nie poległo ani "kadrowo", ani "artystycznie". Wystarczy wejść na 500px.com i pooglądać trochę zdjęć amatorów. Gdyby te ikony fotografii musiały dawno temu konkurować z takimi fotografami, jakich obecnie mamy na pęczki, to nabawiłyby się głębokich kompleksów i prawdopodobnie zmieniły profesję.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie zgodze się, obecnie mamy tendencję do nadmiernego obrabiania zdjęć i moim zdaniem za kilka lat nikt nie bedzie do nich wracał, a do tych starszych i owszem. Moda szybko mija i te nadmiernie obrobione sztuczne cuda predzej czy później znudzą się, a przynajmniej mam taką nadzieje![]()