Strona 15 z 23 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 223

Wątek: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Niesamowicie odnoszę do aparatów jakich miałem okazję - chociaż przez chwilę - używać. Canon 450 nie należy do nich.
    pozdrawiam
    Bardzo gładki obrazek, mała dynamika, reszta typowa jak to w tego typu systemach.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    17f2.8 bym nie brał, a jeżeli chodzi o raty to mógłbyś je zastąpić płatnością z karty kredytowej rozłożoną na kilka miesięcy. Przy cenie zakupu lepszej o kilka procent może to być ciekawą alternatywą.
    po co Ci 40-150, skoro pierwotnie myślałem o XZ-2 z 4xzoomem

że E-PL1 lepszy od XZ-2 to nie podlega dyskusji,
    https://forum.olympusclub.pl/threads...wda-czy-fałsz
    natomiast czy e-pl3 (premiera 06.2011) jest taj samej klasy co e-pl1(02.2010) dyskutował bym, bo:
    AF,
    proc. obrazu,
    jakość video,
    zdjęcia seryjne,
    jakość wykonania korpusu.

....
    Jakość wykonania korpusu???
    AF i proc. obrazu?
    Jakość wideo?
    Temu korpusowi można to wszystko wybaczyć jak się kupi body w okolicy 500 PLN, a EPL-3 jest i tak bodym przejściowym takim samym zakupem może być G-1 , G-2, GF 1, 2, 3, 5; czy wreszcie G10 czy, naprawdę warto przepłacać?
    Ja z EPL-1 przeszedłem na OM-D, polecam podobną drogę, bez drogich etapów przejściowych, zaś za różnicę kupić dobre szklo i np. wizjer zewnętrzny proponuję.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Wątek robi się monstrualny. Nie żebym narzekał. Wręcz przeciwnie.

Jest jeszcze inna koncepcja.
    Kupno XZ-2 i pozostawienie E-510 w swojej dyspozycji. Przez pewien okres czasu użytkowanie obu aparatów. Porównanie możliwości XZ-2 do E-510 z którego ogólnie jestem zadowolony (zdjęcia dzienne, krajobrazy, architektura, portrety itd.). Jeżeli się okaże, że tak naprawdę zacznę focić wyłącznie XZ-etem to pozbycie się E-510 i reszty szpejów. Jeżeli natomiast przy XZ-2 nadal będę miał "dziurę" to nabycie obecnie jednego z nowszych Penów i wejście w jasne stałki. Okres mam na myśli rok lub więcej wiec ich cena powinna spaść. Może nawet wątek będzie cały czas aktywny i koncepcji będzie coraz więcej.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...
    A zaglądnąłeś w tego linka, co go wczoraj podrzucałem, czy po prostu kupiłeś epl-3 w przeddzień premiery piątek, po czym widząc jaką wtopę uczyniłeś, będziesz w każdym wątku go polecał każdemu bez sensu?
    to nie jest tak, że zakupiłem e-pl3 i teraz próbuję zainteresować nim innych
    po prostu miałem przez rok e-p2, bawiłem się wszystkimi kompaktami pro jakie były w salonach w 2012 roku, a jakiś miesiąc temu zakupiłem e-pl3 i cieszę się nim jak dziecko i jestem zadowolony z podjętej decyzji. Z e-p2 tez byłem zadowolony, ale coś mi w nim nie pasowało. Teraz mając e-pl3 wiem wierzę że sprzedając go za rok może dwa stracę niedużo, może 500-700PLN i będę się mógł się przesiąść na coś nowego, co za te przykładowe dwa lata będzie kosztowało taniej niż dzisiaj o 500-700PLN.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Jakość wykonania korpusu???
    AF i proc. obrazu?
    Jakość wideo?
    Temu korpusowi można to wszystko wybaczyć jak się kupi body w okolicy 500 PLN, a EPL-3 jest i tak bodym przejściowym takim samym zakupem może być G-1 , G-2, GF 1, 2, 3, 5; czy wreszcie G10 czy, naprawdę warto przepłacać?
    Ja z EPL-1 przeszedłem na OM-D, polecam podobną drogę, bez drogich etapów przejściowych, zaś za różnicę kupić dobre szklo i np. wizjer zewnętrzny proponuję.
    powyższe zalety wymieniłem na tle wyższości e-pl3 nad e-pl1.
    cena e-pl3 jest wystarczająco dobra
    a o-md zamierzam kupić (cena chwilowo zaporowa), no chyba że wyjdzie coś fajniejszego w m4/3 o atrakcyjniejszym współczynniku atrakcyjności.
    nie twierdzę że e-pl3 jest wybitny, ale na swoją cenę prawie 1370PLN na wolnym rynku jest wystarczający

o ile zgodzę się Janko z Twoją teorią że e-pm2 (e-pl5) bije na czachę e-pl1-3, to nie mogę się zgodzić, że dotychczasowe PENy to szmelc. To bardzo dobre aparaty w swojej klasie cenowej i wracając do postawionego w temacie rozbudowanego dalej pytania, moja odpowiedź brzmi:

nie kupuj XZ-2 przy dzisiejszej cenie E-PL3 oraz E-PL1, kup jeden z tych dwóch, choć E-PL3 wg mnie jest lepszą opcją.

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Wątek robi się monstrualny. Nie żebym narzekał. Wręcz przeciwnie.

Jest jeszcze inna koncepcja.
    Kupno XZ-2 i pozostawienie E-510 w swojej dyspozycji. Przez pewien okres czasu użytkowanie obu aparatów. Porównanie możliwości XZ-2 do E-510 z którego ogólnie jestem zadowolony (zdjęcia dzienne, krajobrazy, architektura, portrety itd.). Jeżeli się okaże, że tak naprawdę zacznę focić wyłącznie XZ-etem to pozbycie się E-510 i reszty szpejów. Jeżeli natomiast przy XZ-2 nadal będę miał "dziurę" to nabycie obecnie jednego z nowszych Penów i wejście w jasne stałki. Okres mam na myśli rok lub więcej wiec ich cena powinna spaść. Może nawet wątek będzie cały czas aktywny i koncepcji będzie coraz więcej.
    nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi, każdy może Ci tylko napisać co by ewentualnie zrobił, ale to i tak nie będą rady szczera - bo łatwiej jest napisać i pomagać wydawać cudze pieniądze, a z aparatem to Ty zostaniesz sam i Twoja żona i Twoje dzieci. I znowu to samo Ci na piszę. Z XZ-2 będziesz zadowolony, to bardzo dobry aparat, ale e-pl3 jest tańszy i robi ładniejsze zdjęcia.

Ja teraz jestem w trakcie realizacji zamówienia w OJ na aparat dla szwagra, bo spodobały mu się moje zdjęcia i obsługa e-pl3. Myślałem o e-pl5, kiedyś chciałem e-m5, ale są teraz takie czasy, że pomimo tego że mnie stać i nie muszę kupować na raty nie wydam tyle pieniędzy na zabawkę w którą planuję jeszcze zainwestować nie mniej 3000PLN na podstawową szklarnię bo jeszcze trochę i zaraz zawartość mojej foto-torby przewyższyła by wartość mojego samochodu.
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    o ile zgodzę się Janko z Twoją teorią że e-pm2 (e-pl5) bije na czachę e-pl1-3, to nie mogę się zgodzić, że dotychczasowe PENy to szmelc. To bardzo dobre aparaty w swojej klasie cenowej
    Sorry, ale dobrą klasę cenową to ma pierwszy pen - kilka stówek. Lubię peny za wymiary, precyzję ekspozycji (co wynika ze sposobu działań światłomierza w bezlusterkowcach i kompaktach) i precyzję af (ten sam powód). Lecz dynamicznie czy na wyższych iso peny były nędzą na samym końcu lustrzanek, a i obiektywy kitowe olka już dawno nie przodują jak to było 8 lat temu, bo reszta także zaczęła się starać.
    Oczywiście ta ''nędza'' i tak rozkłada wszelkie slajdy małoobrazkowe, ale czas płynie, a olek siedział w miejscu. Na szczęście to czas przeszły.
    Na optycznych jest recenzja xz2. Widzę, że jest lepiej niż w jedynce i chyba nawet lepiej niż w penach.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Sorry, ale dobrą klasę cenową to ma pierwszy pen - kilka stówek. Lubię peny za wymiary, precyzję ekspozycji (co wynika ze sposobu działań światłomierza w bezlusterkowcach i kompaktach) i precyzję af (ten sam powód). Lecz dynamicznie czy na wyższych iso peny były nędzą na samym końcu lustrzanek, a i obiektywy kitowe olka już dawno nie przodują jak to było 8 lat temu, bo reszta także zaczęła się starać.
    Oczywiście ta ''nędza'' i tak rozkłada wszelkie slajdy małoobrazkowe, ale czas płynie, a olek siedział w miejscu. Na szczęście to czas przeszły.
    Na optycznych jest recenzja xz2. Widzę, że jest lepiej niż w jedynce i chyba nawet lepiej niż w penach.
    czytam i nie rozumiem twojego braki konsekwencji lub miłości do tego co się posiada, jedziesz równo po penach porównując ich matrycę z większą w lustrzankach i jednocześnie wychwalasz miniaturową matrycę jako lepszą od większych, podajesz że ma być wg optycznych lepiej niż w penach ?
    narzekasz na cenę znów zachwycając się ceną xz2 jako odpowiedni-prawidłową ?, gdy właśnie tą cenę, choć by do konkurencji uważam za cenę mocno przesadzoną
    rozdzielczość xz 1400
    rozdzielczość pen 2400

szum xz przy iso 800 ok 5%
    szum pen iso 800 poniżej 2%

wiem każda sroka swój ogon chwali
    ps: też mam lustrzanki cyfrowe
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    czytam i nie rozumiem twojego braki konsekwencji lub miłości do tego co się posiada
    A no widzisz, bo ja nie potrafię kochać czegoś takiego jak aparat fotograficzny. To jakby obdarzyć miłością łyżeczkę albo wieszak na papier w wc
    To jest tylko zwyczajne narzędzie.
    jedziesz równo po penach porównując ich matrycę z większą w lustrzankach
    Jadę, owszem, ale nie równo. Krytykuję ich małą dynamikę, a mogę sobie porównać z czymkolwiek w podobnej cenie. Akurat można znaleźć takie kompakty i lustrzanki, albo dokładając niewiele można mieć niewspółmiernie lepszą jakość.
    i jednocześnie wychwalasz miniaturową matrycę jako lepszą od większych
    Bo to się zdarza. Np. epm2 i 7d. Albo xz2 i każdy olek 4/3, może z wyjątkiem trójki.
    podajesz że ma być wg optycznych lepiej niż w penach ?
    Rzuciłem okiem na sample, jest lepiej niż w starszych penach z kitem. A że kita można odkręcić, to już inna bajka.
    narzekasz na cenę znów zachwycając się ceną xz2 jako odpowiedni-prawidłową ?
    Ależ nie, cena xz2 jest wysoka. Lecz w tej cenie dostajesz mobilność, jakość optyki i wysoki uzysk.
    rozdzielczość xz 1400
    rozdzielczość pen 2400
    szum xz przy iso 800 ok 5%
    szum pen iso 800 poniżej 2%
    Cyfereczki z pupeczki, patrzy się na obraz i potencjał (bo ten to akurat na optycznych jest marnowany).
    wiem każda sroka swój ogon chwali
    Tylko głupim sroczkom ogonek przysłania główkę. Mam ep1, epl1, epm2 i xz1. Nie mam xz2. Mam także 450d, 7d, g9 i kilka innych pstrykadeł. Chwalę parametry warte chwalenia, krytykuję te, które krytyki wymagają. Marki i nazwy nic mnie nie obchodzą.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

A no widzisz, bo ja nie potrafię kochać czegoś takiego jak aparat fotograficzny. To jakby obdarzyć miłością łyżeczkę albo wieszak na papier w wc
    To jest tylko zwyczajne narzędzie.

Jadę, owszem, ale nie równo. Krytykuję ich małą dynamikę, a mogę sobie porównać z czymkolwiek w podobnej cenie. Akurat można znaleźć takie kompakty i lustrzanki, albo dokładając niewiele można mieć niewspółmiernie lepszą jakość.

Bo to się zdarza. Np. epm2 i 7d. Albo xz2 i każdy olek 4/3, może z wyjątkiem trójki.

Rzuciłem okiem na sample, jest lepiej niż w starszych penach z kitem. A że kita można odkręcić, to już inna bajka.

Ależ nie, cena xz2 jest wysoka. Lecz w tej cenie dostajesz mobilność, jakość optyki i wysoki uzysk.

Cyfereczki z pupeczki, patrzy się na obraz i potencjał (bo ten to akurat na optycznych jest marnowany).

Tylko głupim sroczkom ogonek przysłania główkę. Mam ep1, epl1, epm2 i xz1. Nie mam xz2. Mam także 450d, 7d, g9 i kilka innych pstrykadeł. Chwalę parametry warte chwalenia, krytykuję te, które krytyki wymagają. Marki i nazwy nic mnie nie obchodzą.
    masz swoją miarę,
    każdy ma jakąś wiarę,
    no ale nie o Tobie
    jest ten wątek Adamie.
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Mam się teraz popłakać czy pośmiać? Bo ani jedno, ani drugie nie nastąpiło...

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Mam się teraz popłakać czy pośmiać? Bo ani jedno, ani drugie nie nastąpiło...
    pomyśleć...

nie traktuj moich wypowiedzi osobiście,
    aż tak sobie nie pochlebiaj

wiem, że się uśmiechnąłeś, nie bujaj.
    e-pl3