Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 223

Wątek: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 "vs" 14-54

problem polega na tym, że na "siłę" chcemy coś bardzo uniwersalnego, a takie coś nie istnieje i nigdy nie istniało, ba nawet czasy analoga były "bardziej uniwersalne", bo przynajmniej nośnik danych był taki sam , dziś aparat jest "bardzo specjalistyczny", w zasadzie jeśli ktoś lubi bawić się fotografią to powinien mieć kilka aparatów, niestety autor wątku "sam nie wie co chce" i w razie czego zrzucić odpowiedzialność na wszystkich którzy się tu wypowiadają chwaląc jakiekolwiek rozwiązanie, sam siebie usprawiedliwiając jeśli nowy nabytek mu nie "podpasi"
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    ...Jesli codzienne pstryki to komurka wystarczy(taka z wyzszej polki)...
    komUrka nawet taka z wyższej półki może nie wystarczyć, może zabraknąć nawet szarych siedem

być może miałeś na myśli komórkę? Mirku?
    e-pl3

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    problem polega na tym, że na "siłę" chcemy coś bardzo uniwersalnego, a takie coś nie istnieje i nigdy nie istniało, ba nawet czasy analoga były "bardziej uniwersalne", bo przynajmniej nośnik danych był taki sam , dziś aparat jest "bardzo specjalistyczny", w zasadzie jeśli ktoś lubi bawić się fotografią to powinien mieć kilka aparatów, niestety autor wątku "sam nie wie co chce" i w razie czego zrzucić odpowiedzialność na wszystkich którzy się tu wypowiadają chwaląc jakiekolwiek rozwiązanie, sam siebie usprawiedliwiając jeśli nowy nabytek mu nie "podpasi"
    bogdi. Wydaje mi się, że dość pobieżnie przeleciałeś ten wątek. Nie rozumiem skąd ten wniosek, że nie wiem czego chcę. Gdybym mnie było stać na to co chcę to bym nie zadawał pytania tylko kupił. Nie każdy kto lubi robić zdjęcia musi mieć kilka aparatów. Pisałem już, że gdyby nie problem ze zdjęciami w miejscach niedoświetlonych to obecne body i szkła spełniają moje oczekiwania. Teraz stanąłem przed dylematem. Czy aby rozwiązać problem wystarczy, że przesiądę się na wcześniej wspomniany kompakt czy jednak mimo wszystko jakość zdjęć będzie odbiegała od tych które otrzymuję z E-510. Wyraźnie też pisałem o jakiego rodzaju zdjęcia chodzi. Licząc na to, że ktoś już posiada taki aparat zwyczajnie staram się dowiedzieć jak najwięcej. W końcu to nie jest małpka za 500 zł.

Zgodził bym się z tobą, że nie mam określonych wymagań gdybym napisał, że chce robić wycieczki, rodzinne, dokumentalne, reportaże, ślubne, chrzciny, studyjne... i co tam jeszcze wymyślili.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja nie miałem problemów ze sprzętem, dopiero na forum je znalazłem i przestałem robić zdjęcia. Już wiem, że wystarczy kompakt żeby zrobić ładne zdjęcia, a przecież o to chodzi żeby zdjęcie było ładne a nie super technicznie z boskiej matrycy, jak i tak nie będzie mi się chciało go oglądać, bo nie będzie "ładne".
    ***Olympus Stylus 1s***

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    Ja nie miałem problemów ze sprzętem, dopiero na forum je znalazłem i przestałem robić zdjęcia. Już wiem, że wystarczy kompakt żeby zrobić ładne zdjęcia, a przecież o to chodzi żeby zdjęcie było ładne a nie super technicznie z boskiej matrycy, jak i tak nie będzie mi się chciało go oglądać, bo nie będzie "ładne".
    Zdjęcie ma się podobać oglądającemu

Jak się oglądającemu nie podoba to zmieniam klienta - innym się podoba.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    komUrka nawet taka z wyższej półki może nie wystarczyć, może zabraknąć nawet szarych siedem

być może miałeś na myśli komórkę? Mirku?
    Nie.Na mysli mialem komurke w odroznieniu do komorki ktora Ty masz na mysli.Z tej mojej mozna zadzwonic,a w tej Twojej mozna np trzymac drewno do kominka..Ta moja jest otwarta (u) na swiat,Twoja ma zamek w drzwich(ó) i mozna nim zamykac te drzwi

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    bogdi. Wydaje mi się, że dość pobieżnie przeleciałeś ten wątek. Nie rozumiem skąd ten wniosek, że nie wiem czego chcę. Gdybym mnie było stać na to co chcę to bym nie zadawał pytania tylko kupił. Nie każdy kto lubi robić zdjęcia musi mieć kilka aparatów. Pisałem już, że gdyby nie problem ze zdjęciami w miejscach niedoświetlonych to obecne body i szkła spełniają moje oczekiwania. Teraz stanąłem przed dylematem. Czy aby rozwiązać problem wystarczy, że przesiądę się na wcześniej wspomniany kompakt czy jednak mimo wszystko jakość zdjęć będzie odbiegała od tych które otrzymuję z E-510. Wyraźnie też pisałem o jakiego rodzaju zdjęcia chodzi. Licząc na to, że ktoś już posiada taki aparat zwyczajnie staram się dowiedzieć jak najwięcej. W końcu to nie jest małpka za 500 zł.

Zgodził bym się z tobą, że nie mam określonych wymagań gdybym napisał, że chce robić wycieczki, rodzinne, dokumentalne, reportaże, ślubne, chrzciny, studyjne... i co tam jeszcze wymyślili.
    przeczytałem wątek cały i go śledzę, masz sprecyzowane wymagania i widzę dalej, że nie wiesz co chcesz
    E-PL1, na iso 1600 daje lepszy obrazek niż nikon d200, bawiłem się fuji x10, na 1600 obrazek z mojego olympusa mi bardziej pasuje.
    Na co dzień pracuję systemem nikona, ale czasem się bardzo przydaje cichy aparat, więc mam dodatkowo sony r1, w sony r1 jest troszkę już słabo od iso 800, dodatkowo potrzebuje dużo miejsca w sakwie motocyklowej, więc mam małego canona, który się mieści w kieszeni, ale jakość z małej matrycy czasami mi nie wystarcza, więc kupiłem E-PL1, na wyjazdy, czasem korzystam z aparatu w telefonie i jako z tego wniosek, oprócz tego, że mogłem kupić na przykłada xz-2 i mieć wszystko w jednym ? - niestety nie do końca, r1 daje naprawdę piękny obrazek przy niskim iso, z dość dobrą optyką, a do długich czasów jest po prostu rewelacja, nikon jest szybki, ale wielki i ciężki - po prostu nie ma rozwiązania uniwersalnego, kup kompakt, po pewnym czasie zacznie cię irytować wyświetlacz w silnym słońcu, długie uruchamianie, rak możliwości podglądnięcia dziewczyny na plaży, w okazjonalnym portrecie brak możliwości rozmazanie tła, czy w bardzo szerokim kadrze kiepskie odwzorowanie detali (gęste upakowanie małych pikseli), ale zawsze będziesz go mógł mieć przy sobie, lub weź bezlusterkowca, będzie cię irytował kiepskim kitem (jasność), wtedy znów wtopisz w budowę systemu, chyba, że trafisz na jedne jedyne szkło, dlatego jestem zadowolony z E-PL1, bo używam 2 szkieł, 15 i 45, tylko, że zrobiłem to bardzo świadomie, a może warto mieć kilka różnych aparatów ? - cenowo może wyjść to samo
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie.Na mysli mialem komurke w odroznieniu do komorki ktora Ty masz na mysli.Z tej mojej mozna zadzwonic,a w tej Twojej mozna np trzymac drewno do kominka..Ta moja jest otwarta (u) na swiat,Twoja ma zamek w drzwich(ó) i mozna nim zamykac te drzwi
    Najważniejsza jest pewność siebie, mimo otaczających nas argumentów.
    Podziwiam Cię i swoją drogą zazdroszczę.

btw

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Doszły. Dzięki.
    ... i niestety zamiast robić coś kreatywnego (np obrabiać zdjęcia) ciągle czytam i oglądam o XZ-2.
    ... zupełnie jak wtedy gdy 3 lata temu kupowałem E-510.
    to nie kupuj lepiej, szkoda kasy...
    oglądanie i czytanie masz za darmo, wydrukuj sobie plakat,
    a zdjęcia porobisz sobie E-510.

Tak w sumie to co chciałbyś fotografować XZ-2, czego nie możesz zrobić E-510? Daj se spokój. Kup sobie lepiej lepsze szkło do swojego E-510, za taką kasę możesz naprawdę poszaleć.
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    Najważniejsza jest pewność siebie, mimo otaczających nas argumentów.
    Podziwiam Cię i swoją drogą zazdroszczę.
    Ja też zazdroszczę Mirkowi54 pewności siebie, znajomości gatunków drewna i oczywiście ortografii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria

Takie cóś wczoraj popełniłem moim XZ-2 (filtr artystyczny - tonowanie świateł, iso 800).

p.s. Piotrze, może Ci teraz namieszam w głowie, ale jak jeszcze raz przeczytałem Twój cel - tj. najogólniej zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, to nie wiem czy na Twoim miejscu - posiadając to co masz i określoną kasę do wydania, nie rozglądnąłbym się za obiektywem naleśnikowym 25 / 2.8 - jak znajdziesz, możesz natrafić na bardzo korzystne ceny. Twój E-510 ma stabilizację, więc w zestawie z jaśniejszym niż to co masz obiektywem, może uzupełnić twój zestaw w celu który Ci przyświeca.
    Oczywiście jest pewnym ryzykiem inwestowanie obecnie w duży system 4/3, ale plotki głoszą że w końcu pojawi się możliwość pełnego wykorzystania (tj. bez utraty szybkości AF) obiektywów dużego 4/3 w mikro 4/3, może jeszcze w tym roku, kto wie.

pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1236482.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	1,11 MB
ID:	79722