to się chociaż pochwal w tym wątku jak już kupisz tego XZ-2
to się chociaż pochwal w tym wątku jak już kupisz tego XZ-2
e-pl3
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Kluczowym jest "albo" - XZ-2 to bardzo fajny aparat![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Można nawet śmiało powiedzieć, że XZ-2 .. uzależnia.
Niewielki rozmiar, łatwość obsługi, szybki i celny autofokus, ładne wykonanie, super ekran, super rozwiązanie z MF.
Jeśli użyjesz RAW i chociażby dołączonego programu OlympusViewer, to nie powinieneś narzekać na jakość obrazu.
Przy JPG zależy od Twojego indywidulanego odbioru.
TomekH - porzuć kilka RAWów![]()
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Chodzi ci o JPGi z Rawów, czy same Rawy (pliki ORF)? te drugie nie wiem czy uda mi sie tu załączyć,
pozdr
Daj na jakiś serwer plikowy![]()
hmm, problem w tym że nigdy tego nie robiłem, jakieś wskazówki?
---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 15:29 ----------
Tak przy okazji.
na optyczne.pl nie ma jeszcze testu XZ-2, ale jak się weźmie dowolny nowy test, to można do porównania wybrać już sample JPG i RAW z XZ-2.
pozdrawiam
---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 16:02 ----------
np. tu http://www.optyczne.pl/200.6-Test_ap...razu_JPEG.html można wybrać zarówno XZ-1 jak i XZ-2,
Również na dpreview.com możemy sobie porównać. Mi najbardziej z kompaktów z matrycą takiej wielkości jak w xz2, na wyższych ISO, podoba się Canon G15.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
***Olympus Stylus 1s***
Bardzo dziękuje za te wszystkie wskazówki. Obecnie jestem za XZ-2 niż tylko zmianą na m4/3. Właśnie podoba mi się w tym aparacie, że dzięki tej prostocie i minimalizmie (przynajmniej w kontekście braku możliwości zmiany optyki) mogę się skupić tylko na wykonaniu zdjęcia. Znając możliwości aparatu wykonać je i już. W E-510 brakuje mi diody doświetlającej. Spawarka to czasem tylko zwróci uwagę innych a efektu zaskoczenia zero. Dokładana lampa błyskowa w przypadku Pen'a nie jest dla mnie wygodna. Będzie mi trochę brakować wizjera ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Czy warto czekać na inne modele? Nie sądzę. Zgadzam się z apz, że tak można wieczność.
Znalazłem, że nawet jakiś adapter LA-52XZ2 do filtrów jest osiągalny.
PS: a przez takie fotki to zachorowałem:
http://robinwong.blogspot.com/2012/1...en-collar.html
Ostatnio edytowane przez Pi0trazy ; 22.01.13 o 18:57
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.