Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Zakup nowego sprzętu - straszny ból głowy

Awatar DarioB
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam,
    jako że nikt mnie nie zniechęcił do E-510 zatem skupiam się na kompletowaniu zakupu.

Przede wszystkim startuję od:
    Olympus E-510 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6

W 3city najtańsza oferta jaką znalazłem to prawie 3000, zaś w FotoBasi 300zł taniej.
    http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1791
    Czy warto, ze względu na taką różnicę kupować wysyłkowo? Czy lepiej, patrząc na kwestie gwarancyjne zakupić sprzęt w sprawdzonym lokalnym punkcie (przykładowo cyfrowe.pl)?

Druga sprawa.
    W ofercie:
    http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3774
    wspominają o torbie dołączonej do zestawu. Czy ktoś wie może czy to chłam? Czy można od tego startować? (zamierzam mieć pod ręką 2 obiektywy).

Kolejne pytanie.
    Nadal nie wiem czy jako drugi obiektyw wybrać 40-150 (3.5-4.5) czy 70-300 (f/4.0-f/5.6 ED). Różnica w cenie niewielka. Jednakże ktoś mnie już tu albo na innym forum przestrzegł, że w przypadku 70-300 będzie za duża dziura między 14-42. Liczę zatem, że mnie dobrze nakierujecie.

Karta pamięci.
    xD mam już kilka więc przydadzą się jako dodatkowe.

Teraz natomiast trzeba kupić jakąś 4GB. Propozycje mile widziane .
    Ja myślę o:
    Sandisk Compact Flash 4GB Extreme III
    http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=8421

Jak polecacie inny model, z miłą chęcią posłucham.
    BTW ile jpg w max jakości wejdzie na taką kartę?

I na koniec poproszę o garść informacji w co jeszcze powinienem się zaopatrzyć na start?
    O lampie zewnętrznej pomyślę w dalszej perspektywie.
    Wiem, że muszę mieć co najmniej jeden zapasowy akumulator. Czy polecacie jakiś konkretny? Czy brać jakikolwiek kompatybilny z allegro?
    Coś jeszcze?
    W Mieście Starym Jak Świat...
    www.dariob.net - Dziesiątki tysięcy zdjęć mojego autorstwa
    www.lechia.net - Archiwum Prasowe, Galerie, Kolekcja Pamiątek, itd. - moje dzieło!

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DarioB
    Witam,
    jako że nikt mnie nie zniechęcił do E-510 zatem skupiam się na kompletowaniu zakupu.

Przede wszystkim startuję od:
    Olympus E-510 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6
    Czemu nie dual kit skoro rozważasz dokupienie potem 40-150???

W 3city najtańsza oferta jaką znalazłem to prawie 3000, zaś w FotoBasi 300zł taniej.
    http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1791
    Czy warto, ze względu na taką różnicę kupować wysyłkowo? Czy lepiej, patrząc na kwestie gwarancyjne zakupić sprzęt w sprawdzonym lokalnym punkcie (przykładowo cyfrowe.pl)?
    Gwarancja jest realizowana przez serwis Olympusa bezpośrednio, choć może być i poprzez sprzedawcę.
    Dopytaj o gwarancję tańszych ofert. Jeśli dostajesz pełną gwarancję europejską (24 m-ce) to OK, bo wiele firm oferuje dużo taniej sprzęt sprowadzany z USA z gwarancją na 12 m-cy
    Natomiast co do FotoBasi to się sporo naczytałem niezbyt pozytywnych opinii.

Druga sprawa.
    W ofercie:
    http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3774
    wspominają o torbie dołączonej do zestawu. Czy ktoś wie może czy to chłam? Czy można od tego startować? (zamierzam mieć pod ręką 2 obiektywy).
    "Darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy" - zawsze to jakaś torba.

Kolejne pytanie.
    Nadal nie wiem czy jako drugi obiektyw wybrać 40-150 (3.5-4.5) czy 70-300 (f/4.0-f/5.6 ED). Różnica w cenie niewielka. Jednakże ktoś mnie już tu albo na innym forum przestrzegł, że w przypadku 70-300 będzie za duża dziura między 14-42. Liczę zatem, że mnie dobrze nakierujecie.
    W zasadzie to nie ta sama cena bo w dualu dostajesz 40-150 za pół darmo, a nawet nowe są tańsze od 70-300.
    Każdemu powtarzam że bardziej się to opłaca w dual kicie z 40-150, który dziurę uzupełnia.

Karta pamięci.
    xD mam już kilka więc przydadzą się jako dodatkowe.

Teraz natomiast trzeba kupić jakąś 4GB. Propozycje mile widziane .
    Ja myślę o:
    Sandisk Compact Flash 4GB Extreme III
    http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=8421

Jak polecacie inny model, z miłą chęcią posłucham.
    BTW ile jpg w max jakości wejdzie na taką kartę?
    To najlepszy wybór.

I na koniec poproszę o garść informacji w co jeszcze powinienem się zaopatrzyć na start?
    O lampie zewnętrznej pomyślę w dalszej perspektywie.
    Wiem, że muszę mieć co najmniej jeden zapasowy akumulator. Czy polecacie jakiś konkretny? Czy brać jakikolwiek kompatybilny z allegro?
    Coś jeszcze?
    Aku najlepiej firmowy Olka i masz święty spokój.
    Wiem, wiem zamienniki są cenowo atrakcyjne.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    O akumulatorach już było na forum - zamienniki dobrze dobrane też się sprawują jak należy. Kupiłem zamiennik Ansmann'a ( a i Hanhel dobry ) i po kilkudziesięciu ładowania działa jak należy.

Oferta dual-kit powinna być lepsza na początek, niż późniejsze zbieranie kasy i ślinienie się na obiektyw. W dualkicie masz 14-42 i 40-150, co na początek jest bardzo uniwersalne. Gdy zdecydujesz się, co cię bardziej jara, zdjęcia tele, krajobrazy, czy macro, w zależności od tego dokupisz obiekyw.

Ja też myślałem, że bez tele nie dam rady żyć, a po kilku miesiącach użytkownia dokupiłem ... 14-54 mm.

Awatar DarioB
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    Czemu nie dual kit skoro rozważasz dokupienie potem 40-150???
    Bo na forum mnie wszyscy zachęcają do droższego ale jaśniejszego 40-150.

W zasadzie to nie ta sama cena bo w dualu dostajesz 40-150 za pół darmo, a nawet nowe są tańsze od 70-300.
    Każdemu powtarzam że bardziej się to opłaca w dual kicie z 40-150, który dziurę uzupełnia.
    Nie był bym taki pewny. Ja nie widziałem dualkitów z jasną 40-150. A cena jej to tysiak, czyli 300 taniej niż 70-300.
    www.lechia.net - Archiwum Prasowe, Galerie, Kolekcja Pamiątek, itd. - moje dzieło!

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hm, ja kupowalam w naszym lokalnym ram.net [na Morenie], odbior osobisty. O FotoBsi slyszalam duzo dobrych opinii, ale tez kilka totalnie zlych... Na dzien dzisiejszy za te 300zl ja bym sie na taka oferte zdecydowala, bo to jednak duzo. Za ~100zl juz nie Cyfrowe.pl to dosc drogi sklep Moze foto-net? W miare tani jest

70-300 a 40-150... Zalezy Jezeli potrzebujesz umiarkowanego tele, to 40-150, jezeli naprawde dlugiego to wtedy 70-300. Jakosci i szybkosci 70-300 jeszcze nie znamy, ale stare 40-150 to po prostu klasa sama w sobie, za rozsadna cene. A co do dziury 45-70 - zalezy... Nie mozna nigdy powiedziec "tak" lub "nie", bo to indywidualna sprawa. IMHO nie jest duza.

Karty... Polecam Sandisc Extreme III.

Akumulatory - nie przeplacaj za oryginal, mam GP za niecale 100zl i robie na nim wiecej fotek niz na Olku! [Olek ok. 700-800, GP ok.1100!]. Polecaja jeszcze Hahnela, moj sie popsul, ale od poczatku byl felerny
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Awatar DarioB
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Od wczoraj: Welcome To E-System World

Niestety 70-300 na razie to tylko zapowiedzi i nie ma jeszcze w sklepach więc naukę zaczynam od kitu 14-42.
    On pewnie będzie teraz modelem nr 1: (GIZMO)

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ale masz pięknego modela
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Chyba ciut nieostry Moze nie wyostrzyles po zmniejszeniu? Ale model odjazdowy
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar DarioB
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Chyba ciut nieostry Moze nie wyostrzyles po zmniejszeniu? Ale model odjazdowy
    Jestem jeszcze na takim etapie, że nie wiem co to ostrzenie Więc pewnie sporo czytania forum przede mną zanim rozgryzę sprzęcik.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Gratulacje. Ja mam E410 DK od tygodnia.. i po wczorajszym foceniu na rozpoczęciu roku szkolnego żałuję że nie mam E510.. Ale różnica kilku stów (w Cyfrowe PL chyba 8 ) była nie do przeskoczenia.

Na forum widzę silną frakcję trójmiejską- czy jakieś spotkania w realu odbywają się ??