Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Lampa FL-36 - uszkodzenie pierścienia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Odświeżam temat, bo to klejenie pomaga na krótko. Nawet jeśli się bardzo lekko dokręca. Wydaje mi się, że problemem nie jest siła dokręcania tylko ruchy flasha na sankach i opór pierścienia o sanki. Jeśli nosimy, czy wozimy aparat z założoną lampą, pierścień pęka pod wpływem przeciążeń. Mnie spotkało to niedawno na wyjeździe. Aparat leżał sobie na siedzeniu z założonym flashem. Po 400km. greckiej autostrady okazało się, że pierścień pękł w trakcie.
    W dodatku kleje cyjanoakrylowe nie bardzo chcą to tworzywo (ABS) kleić. Lepszy jest klej do rur systemów odkurzania centralnego nadający się do ABS-u. Dłużej wiąże, ale mocniej trzyma. W międzyczasie wpadłem na pomysł dorobienia cienkiego, metalowego pierścienia i nałożenia/wklejenia go na oryginalny. W ten sposób będzie trwale wzmocniony, ale mój pierścień nawet nieużywany zaczął się kruszyć w miejscu łączenia przy lekkim dotknięciu.
    Może wiecie, czy ktoś już produkuje metalowe pierścienie, bo po gwarancji to się nie kalkuluje ryczałtowa naprawa a chciałbym sprzedać lampę (przechodzę na E-3 + FL-50R).
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na czas transportu powinno się rozdzielać podzespoły lub przechowywać jako całość w jakiejś torbie wyściełanej gąbką... Notoryczne przewożenie kompletu "na boku" skutkuje zwykle oberwaniem sanek albo uszkodzeniem lampy.

Swoją drogą, szkoda że tak dziadowski ten pierścień w FL-36 - cieszę się że miałem tą lampę tylko kilka miechów...
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 21.10.08 o 21:34

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam Panowie... i Panie naturalnie po dluzszej przerwie. U mnie tak samo pierscien trafilo. Jeszcze nie kleilem, ale do serwisu na pewno nie posle na dwa tygodnie by otrzymac pierscien, ktory znow prawdopodobnie peknie Czy wszyscy ktorym pekl owy nieszczesny pierscien maja lampy na gwarancji? Moze wyszla jakas seria wadliwa kurcze.

pozdrawiam
    S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8

Fotografia Ślubna Lublin

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Mnie pekl dwa razy, raz serwis wymienil na gwarancji. Lekki drucik wokolo pierscienia, skrecony dosc delikatnie i jakos trzyma. Klejenie nic nie daje.
    czesc.ch.

Awatar orwo
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie ma takiej możliwości, żeby dobry klej nie trzymał. Właściwy klej 2 składnikowy epoxydowy (schnie 24h) powinien działać. Ja używam niemieckiego.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez orwo Zobacz posta
    ...Właściwy klej 2 składnikowy epoxydowy (schnie 24h) powinien działać. Ja używam niemieckiego.
    Przykro mi, ale nie. Dobry klej to taki, który rozpuszcza klejone powierzchnie i tworzy jednolitą strukturę. Co więcej, wytrzymałość tej warstwy powinna być zbliżona do oryginału.
    Kleje wieloskładnikowe, cyjanoakrylowe - nie łączą się z klejonymi powierzchniami tylko je zwilżają. Dlatego pomaga szorstkowanie powierzchni klejonych. Ale jest to tylko erzatz a nie właściwe klejenie.
    Dam przykład: do klejenia szkła organicznego (plexa, plexiglass) powinno używać się kwasu octowego, który rozpuszcza klejone powierzchnie i tworzy nową warstwę z TEGO SAMEGO składnika. Klejenie cyjanopanem, kropelką lub żywicami, zrobi swiją robotę, ale na krótko. Wytrzymałość takiej spoiny będzie mizerna.
    Podstawa prawna: - studia chemiczne
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Klejenie, kleje itp. Gdyby nawet dobrać dobry klej i po takim klejeniu wytrzymałość była równa oryginalnemu materiałowi, nic nie gwarantuje że nie pęknie w innym miejscu. Miałem tę lampę i po sprzedaniu znajomemu pierścień mu strzelił, czułem się głupio, więc zaproponowałem mu naprawę. Zmajomy tokarz wytoczył z aluminium taki pierścień z gwintem i jest teraz nie do zniszczenia. Jedynie co to troszkę gorzej go dokręcić bo ma powierzchnię radełkowaną , nie ma tych głębszych, jak oryginał, wycięć. Można było je ręcznie wypiłować, lub zrobić większy pierścień i było by całkiem OK. Troszkę kłopotu sprawia wymiana, bo trzeba rozbebeszyć lampę, ale jak ktoś z tym sobie poradzi to z pierścieniem będzie miał spokój.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 22.10.08 o 14:05
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez orwo Zobacz posta
    Nie ma takiej możliwości, żeby dobry klej nie trzymał. Właściwy klej 2 składnikowy epoxydowy (schnie 24h) powinien działać. Ja używam niemieckiego.
    Noo, i z reguły - materiał pęka zawsze obok miejsca klejenia
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Mieszka w
    Mrągowo
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez historikus Zobacz posta
    Lampce skończyła się gwarancja i z serwisu OLY PL uzyskałem informację, że naprawa może być zrealizowana w ramach standardowego ryczałtu. Stawka 360 zł jest nie do zaakceptowania w sytuacji gdy na allegro nówkę z USA można kupić za 610 złociszy. Może ktoś z forum ma jakiś nowy patent na naprawę uszkodzenia lub informację o nieautoryzowanym serwisie, który może to zrobić taniej
    Pzdr
    H.
    Maja lampa również jest po gwarancji i niedawno pękł ów pierścień. Może by faktycznie zlecić wykonanie większej ilości tych pierścieni z aluminium czy duraluminium, chociażby dla "człowieka z Lublina" , który robi pierścienie do bagnetów. Myślę ,że wymiana byłaby do wykonania we własnym zakresie a na pewno nie taka kosztowna jak w serwisie Olka (360 zł)
    XZ-2 , Fl-36R

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Marchel napisał: Myślę ,że wymiana byłaby do wykonania we własnym zakresie a na pewno nie taka kosztowna jak w serwisie Olka (360 zł)

Jeśli masz na myśli samodzielną wymianę, to może być różnie. Jak ktoś nie ma smykałki i choć trochę doświadczenia w takich robotach, niech lepiej nie rusza lampy. Nie jest takie proste zdemontowanie stopki i wymiana pierścienia !!! Sam to przeszedłem i nie wiele brakowało a skutek był by odwrotny do zamierzonego, czyli lampa mogła posłużyć innym jako dawca części. Lepiej dać taki pierścień i lampę komuś kto wie jak się "dostać" do stopki.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.