Strona 159 z 180 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.581 do 1.590 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Jak w PEN-ie F obróci się ekran w stronę body to można nawet ściemniać, że to analog. I jest +10 do szacunku od przechodnia, że komuś się jeszcze chce robić na filmach.
    Doświadczyłem tego nieraz z OM-D .
    Sam aparacik fajny i podoba mi się, ale nie mój target.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Po premierze A6300 Sony wyposażonego w 425 pól AF z detekcją fazy, myślę że oczekiwania w stosunku do E-M1 Mark II rosną - chyba nie wsadzą tam tej samej matrycy co do PEN-F, to było bez sensu - niewielkie różnice do poprzedniej a od flagowca oczekiwalibyśmy własnie czegoś takiego jak pokazało nowe Sony - czyli mają takie matryce
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez POLM Zobacz posta
    ...oczekiwania w stosunku do E-M1 Mark II rosną - chyba nie wsadzą tam tej samej matrycy co do PEN-F, to było bez sensu...
    Założę się, że właśnie tę matrycę wsadzą, bo niby jaką inną?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    tą z soniacza. poobcinają kilka mm z każdej strony i będzie pasowała jak ulał :P

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Założę się, że właśnie tę matrycę wsadzą, bo niby jaką inną?
    I co dadzą cenę ok 9000zł (patrząc na cenę PEN-F) wsadzając matrycę, która dla niektórych będzie gorsza od poprzednika (bo bez detekcji fazy) czyli gorsza obsługa starszych obiektywów (co było cechą różniącą E-M1 od E-M5), a według testów jest niewiele lepsza od poprzedniej (poza rozdzielczością). Nie poprawią podstawowego problemu czyli AF-C. Kiepsko to widzę przy idącej do przodu konkurencji. Co będzie jak Canon i Nikon na serio wejdą w bezlusterkowce ? Chyba że coś na bazie wspominanej organicznej matrycy od Panasonica. Jest czas ponoć premiera E-M1 mark II ma być w przyszłym roku. Jak nie - to trzeba czekać na E-M5 mark III z nowszą niż ta w PEN-F matrycą. Flagowce Olympusa dość długo żyją na rynku (inne marki szybciej wypuszczają następcę) więc bazowanie na już starej matrycy jaka jest w GX8 i PEN-F - nowego korpusu który wyjdzie za rok - to mam sens?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Obecność detekcji fazy nie oznacza, że będzie to nowa matryca. Wystarczy, że na starą matrycę nałoży się filtr RGGB w "okienkami" na czujniki fazy (które nie są niczym innym, jak zwykłymi pikselami). A jaka będzie cena, to nie wiem.

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Obecność detekcji fazy nie oznacza, że będzie to nowa matryca. Wystarczy, że na starą matrycę nałoży się filtr RGGB w "okienkami" na czujniki fazy (które nie są niczym innym, jak zwykłymi pikselami). A jaka będzie cena, to nie wiem.
    Jakoś obecnej matrycy 16/20 MPix już wystarcza - właśnie w rozwoju szybkości , celności i sprawnego AF-C widziałbym aktualny kierunek zmiany. A dopiero w następnej odsłonie coś z czułością - czyli matryce organiczne ? Najgorzej jak nie będzie i tego i tego - tylko bardziej upakowana matryca Wyobraźmy sobie że E-M1 II będzie miał matryce jak GX8 Panasonica i PEN-F, a w przyszłym roku obok A6300 z 425 polowym szybkim AF na detekcji fazy pojawi się Fuji z podobnym rozwiązaniem (przy ich bazie obiektywów), a Panasonic wprowadzi GH5 na matrycy organicznej ? Stąd oczekuje że Olympus zrobi krok do przodu by nie zostać w tyle

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Po kolei -jak spekulować to na całego.

1. Nie bardzo wierzę w kolejny aparat z detekcją fazy tylko po to, by zrobic ukłon w stronę posiadaczy szkieł dużego ZD.
    okres przejściowy już był ,a teraz "wyskakiwać" z kasy na 7-14, 12-40, 40-150 czy 300. Przeciez np 50-200 bez SWD nie jest juz nawet serwisowane przez Olympusa.
    detekcja fazy pojawi się jeśli wniesie coś właśnie do AF-C.
    2.Canon i Nikon juz dawno weszłyby mocno w bezlusterkowce gdyby nie byłoby to zjadanie znacznego kawałka tortu który mają w lustrzankach- czyli tzw kanibalizacja.
    Tym bardziej, że oni mają w segmencie lustrzanek poważne argumenty i kilka cech ( np rzeczony AF-C), które parametrami przewyższają to co jest w bezlustrach.
    3. Co do matrycy- teoretycznie w E-3 i w E-30 była ta sama matryca, ale w E-30 sprawowała się zauważalnie lepiej.

Dodam, że producenci foto mają tn sam problem z którym borykaja się producenci np komórek- coraz trudniej przekonać użytkowników, że powinni kupic nowy model. Obecne aparaty robia juz bardzo bardzo dobre zdjęcie- wszystko w rękach tego kto naciska migawkę.
    Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 4.02.16 o 13:25
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Po kolei -jak spekulować to na całego.

1. Nie bardzo wierzę w kolejny aparat z detekcją fazy tylko po to, by zrobic ukłon w stronę posiadaczy szkieł dużego ZD.
    okres przejściowy już był ,a teraz "wyskakiwać" z kasy na 7-14, 12-40, 40-150 czy 300. Przeciez np 50-200 bez SWD nie jest juz nawet serwisowane przez Olympusa.
    detekcja fazy pojawi się jeśli wniesie coś właśnie do AF-C.
    Właśnie o ten postęp (AF-C) mi chodzi. Część systemów już sobie radzi z AF-C a m4/3 stoi w miejscu.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    3. Co do matrycy- teoretycznie w E-3 i w E-30 była ta sama matryca, ale w E-30 sprawowała się zauważalnie lepiej.
    To były inne matryce: 10 mpx i 12 mpx.