cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Sony ma 16-70 f/4, więc idealnie 24-105 ekw. Olek przy mniejszej matrycy mógłby zrobić taki obiektyw z palcem w d...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Do m43 pewnie dałoby się zrobić 12-60 2.8-4.0 wyraźnie mniejsze niż do dużego systemu. Tam jednak retro-focus musiał trochę komplikować konstrukcję. Do tego skoro nie ma EVF to nie trzeba tak restrykcyjnie korygować dystorsji.
Z tego co pamiętam to w m43 zrezygnowano z jak najlepszej telecentryczności szkieł co także powinno pozwolić na zmniejszenie wymiarów potencjalnego 12-60![]()
Mam podobne odczucia. Raczej dla kolekcjonerów (z zasobną kieszenią), postawić na półkę i podziwiać
"Wołem roboczym" do zdjęć to raczej nie można tej puszki zakwalifikować. No chyba, że tak "od Wielkiego Święta" coś pstryknąć
Edit.
Przy tej cenie, wiedząc, że jest nieuszczelniany to strach używać przy gorszych warunkach (temp. ok zera czy nieco poniżej, jakaś mżawka, wilgoć, czy zapylenie np. żużel )
Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.01.16 o 23:31
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
A kiedy ma być premiera em1 mk ll ?
Pleciecie, Panowie. Ten PEN jest póki co najlepszym aparatem Olka do streeta. Jak kogoś stać, to go kupi i będzie zadowolony z użytkowania. Pozostali będą jęczeć i tworzyć teorie, do czego ten aparat jest, a do czego nie jest.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.01.16 o 23:54
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Po prostu aparat, który tak wygląda, na ulicy dużo wybacza i pozwala na więcej.
To ciekawy argument![]()