Strona 118 z 180 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.171 do 1.180 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    jeśli trzymać się dosłownie tego że to ma być całkiem coś nowego to możliwości są trzy:

1) tak jak pisał jagger - jeszcze mniejsza matryca + slogany że małe jest piękne
    2) większa matryca (może FF) i cała nowa linia obiektywów czyli okazja do kolejnego drenowania portfelii
    3) matryca 4/3 ale w jakiejś nowej technologii. Tu możliwości jest sporo bo Samsung wdraża BSI, Fuji nietypowy układ filtru kolorów, Sigma matrycę wielowarstwową, Canon i Sony fazowe czujniki AF, Panasonic rozwija technikę obliczania odległości ostrzenia w oparciu o obrazy rozogniskowane... Tak, poprawienie pracy AF w trybie ciągłym marketing umiałby sprzedać jako coś całkiem nowego. Wszak trochę dziwne jest że E-M1 nie umie ostrzyć po fazie z obiektywami m4/3, tudzież że taka matryca nie trafia do tańszych konstrukcji. Sony wszak korzysta z czujników fazy także w średnioklasowych 5-tkach więc dać się da (celowo nie piszę o czujnikach fazowych na matrycy Fuji, bo z autopsji wiem że to "nie działa")
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    jeśli trzymać się dosłownie tego że to ma być całkiem coś nowego to możliwości są trzy:

1) tak jak pisał jagger - jeszcze mniejsza matryca + slogany że małe jest piękne
    2) większa matryca (może FF) i cała nowa linia obiektywów czyli okazja do kolejnego drenowania portfelii
    3) matryca 4/3 ale w jakiejś nowej technologii. Tu możliwości jest sporo bo Samsung wdraża BSI, Fuji nietypowy układ filtru kolorów, Sigma matrycę wielowarstwową, Canon i Sony fazowe czujniki AF, Panasonic rozwija technikę obliczania odległości ostrzenia w oparciu o obrazy rozogniskowane... Tak, poprawienie pracy AF w trybie ciągłym marketing umiałby sprzedać jako coś całkiem nowego. Wszak trochę dziwne jest że E-M1 nie umie ostrzyć po fazie z obiektywami m4/3, tudzież że taka matryca nie trafia do tańszych konstrukcji. Sony wszak korzysta z czujników fazy także w średnioklasowych 5-tkach więc dać się da (celowo nie piszę o czujnikach fazowych na matrycy Fuji, bo z autopsji wiem że to "nie działa")
    Ile tu jeszcze będzie postów do premiery....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ile tu jeszcze będzie postów do premiery....
    hmmm, przeszkadza Ci to? w sumie to moglibyśmy gadać o Marynii a dokładnie mówiąc nawet nie o całej, ale system nie pozwala i wykropkowywuje...
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Ad. 1 Bo jest, ale już nie czepiajmy sie tych "małych" matryc olkowych. Taki system sobie wybrali i dobrze w tym rzeźbią. Prekursorzy mirrorlessów czy ktoś chce, czy nie. Nikt z wielkich nie ma tak rozbudowanego systemu bezlusterkowego.
    I tak OMD jest mały. Odsyłam do mojego testu E-M1 i porównania z C5Dmk3 - pisałem o tym. Zawsze wybieram E-M1.

Ad.2 Czemu do drenowania? To Nikon i Canon drenuja portfele? Jakby komus była taka pełna klatka potrzebna i jednocześnie korpus Olka był na dobrym poziomie to... fajnie mieć dodatkowa opcję.

Ad.3 Ta nowa matryca najpewniejsza chyba, technik idzie do przodu wiec moze i AF sie poprawi, ale z drugiej strony nie wymagajmy wszystkiego, bo mam wrażenie, że wiele osób lubi atakowac i wysmiewac korpusy Olka za... wszystko, a sami zapominaja ze nie ma aparatu do wszytskiego. Mi np. E-M1 pasuje i nie oczekuje w kwesti AF-u nic wiecej ponad to co jest.

T.

---------- Post dodany o 11:57 ---------- Poprzedni post był o 11:39 ----------

Zatem chyba nowy sensor i następca E-M5:
    http://www.mirrorlessrumors.com/olym...sor-in-january

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Thomasso - szkoda że nie pokazałeś na zdjęciach jak E-M1 jest lepszy od C5DIII
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Thomasso - szkoda że nie pokazałeś na zdjęciach jak E-M1 jest lepszy od C5DIII
    Insynuujesz, że moje foty byłyby lepsze jakbym miał C5Dmk3?
    Poza tym i tak jestem pewnien, ze w slepym tescie nie rozpoznalbys ktora fota z C, a ktora z O... bo niby po czym?

A tak jeszcze, porównanie:
    http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...-III___909_795

Portrait 23 bits vs 24 bits - na korzyść C, ale zgodnie z tym "A color depth of 22bits is excellent, differences below 1 bit are barely noticeable."
    Więc można przyjąć, że do pokazywania obrazków w necie i większości zastoswań nawet profesjonalnych, różnica... nijaka

Dynamic range 12.7 vs 11.7 na korzyść O, przy czym "A value of 12 EV is excellent with differences below 0.5 EV usually not noticeable."
    Mehh...

Ok wydajność ISO jest miażdżąca.. ale dla mnie to mało ważne, w ciemnicy fot nie robię, najchętniej bym zawsze natywne ISO używał.

Zatem jak dla mnie ten pełnoklatkowy cud, "Markiem trzecim" zwany wcale taki hiper nie jest i ba, lepszy jakoś specjalnie też nie.
    Przewagę w ogólnej punktacji daje mu tak naprawdę tylko wyższe używalne ISO.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    nic nie insynuuję, tylko czasem dobrze jest mieć jakieś dowody na poparcie pewnych tez.
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    A tymczasem zaczynają pojawiać się nowe plotki :
    http://www.43rumors.com/ft3-few-tidb...eather-sealed/
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    ps. na marginesie - E-M1 uważam za naprawdę świetny aparat i chętnie bym go kupił gdyby był odrobinę (tak o połowę) tańszy

---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------

powyższe jeszcze do postu Thomasso
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Z drugiej strony ma to być jednak następca E-M5 czy nie ? (Miało być to coś zupełnie nowego) - Video 4K było chyba oczywistością więc w sumie nic nowego. ;-(
    Najciekawsza sprawa to czy będzie nowa matryca -tz. taka która nie występuje w dostępnych teraz modelach (E-M1 czy GH4)
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek