Po kroku do tyłu, czyli zabraniu jej po wersji e-pl2. Pomyśleć, że kiedyś kompakty za kilka stówek miały wizjer, a teraz to jakiś atut jest.
Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
to może mieć sens... tylko trzeba by zadać pytanie jaka jest trwałość linii produkcyjnej? Sądzę że dużo większa niż możliwości wchłonięcia jej produkcji przez rynek. Zwłaszcza gdy rzecz dotyczy było nie było niszowego producenta. Dlatego przychylam się do opinii przedmówców, że zmiana modelu jest potrzebna tylko z marketingowych przyczyn. Będzie szum, będzie głośno, będzie kolejna porcja "nawiedzonych" sloganów... a w sumie będzie to samo...
chociaż ... mam nadzieję że się mylę i że kolejny model przyniesie nowe, rzeczywiście przydatne funkcjonalności...
Linia produkcyjna na pewno się "zużywa", maszyny się psują i wymagają konserwacji. Ale od tego w każdej fabryce są służby utrzymania ruchu, żeby się tym zająć i zapewnić ciągłość produkcji. Jak się coś zużyje, to się to wymienia, a nie stawia nową linię produkcyjną, wypuszczającą nowy model![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tyle że AF-C IMHO nie będzie lepszy dopóki nie zastosują czujników fazowych. Akumulator jest słaby w E-M5? Myślałem że ten z PENa w E-M10 jest kiepski.
Mogliby zrobić z E-M5 takiego E-M1 mini, czyli wstawić matrycę z czujnikami fazy i wizjer taki jak VF-4. Byle korpus nie był większy niż jest teraz.
Z tym gorszym LCD to bym polemizował. Mi podoba się ten który jest w E-M5, lubię te kolory.
Akumulator E-M5 ma taki sam co E-M1 i zdaje się, że jest on lepszy od użytego w E-M10.
Wizjer faktycznie przydałby się ten lepszy, od E-M1, albo jeszcze poprawiony.
Na lepszy AF-C nie ma co liczyć, skoro tylko E-M1 ma mieć czujniki fazowe. Natomiast lepszy algorytm poprawiłoby samo firmware.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska