Strona 156 z 180 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.551 do 1.560 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Czy słabe?
    Tak, konkurencja systemowa - G7 ma 4K, czyli preludium do fajnie ostrego, z mniejszą ilością szumów... fullHD.

czytam podobne opinie przy każdym aparacie, nawet posiadającym 4K. Tyle że tam są zdania w stylu, że "4K, ale tylko 30 klatek" albo "szkoda, że nie 8K, bo już wyszedł telewizor w tej rozdzielczości". Ten aparat mógłby pewnie mieć 4K, ale chyba tylko dla dodatkowy punkt dla uzasadnienia ceny.
    Szkoda, że np. Panas nie pozwoli Oly wrzucić w aparaty 2016/2017 kodeka 1080p z GH3. Ale jest tak pewnie dlatego, że ZDECYDOWANEJ większości 1080p wystarcza i tu - imho - Oly pokonałby konkurencję i stabilizacją i kolorkami.
    Filmiki Oly są OK, ale weź je zestaw z GH2 z mocnym hackiem (~ 170 megabitów w 24 kl/s) i jest walkower, ale tylko w oczach maniaków? Ja kręcąc filmik M5 II z CV 17,5mm, prawie dostałem zapłatę, tak się podobał znajomym - zwykłym ludziom, którzy NIE mają nawet płaskiego TV fulhade

Mimo wszystko szkoda/czekam
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Nie tylko krzywa. Dźwigienka pod kółkiem trybów wywołuje na ekran również interfejs innych funkcji modyfikacji obrazu, jakie aktualnie są włączone i pracują, np. kreatora kolorów
    Tak, tak, ale nie chciałem dostać po łapach za zdradzanie szczegółów przed premierą. Napisałem tylko o tym, co było widać na obrazku
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ...nie chciałem dostać po łapach za zdradzanie szczegółów przed premierą...
    Ja też

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Od jakiegoś czasu bardziej brakuje interesujących tematów lub dobrych realizacji niż dobrego sprzętu. A czy mniejsza ilość szumów jest konieczna? Foto&wideo zaczęło przeginać z tym światłem zastanym. Zapanowała moda by korzystać z naturalnego oświetlenia, tyle że zapominano o tym, że powinno ono padać z kierunku podkreślającego temat. Doświetlenie i ogólnie sterowanie światłem jest konieczne także w wideo, a to powoduje, że szumy są niwelowane nie przez zmniejszanie rozdzielczości (po co mi 4K jak zmniejszam do HD), a odpowiednią ilość światła.

A filmu gratuluje, choć fajnie byłoby go obejrzeć, jeśli nie jest bardzo prywatny.

---------- Post dodany o 11:49 ---------- Poprzedni post był o 11:48 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak, tak, ale nie chciałem dostać po łapach za zdradzanie szczegółów przed premierą. Napisałem tylko o tym, co było widać na obrazku
    Trzeba było napisać, że "z niepotwierdzonych plotek znalezionych w internecie...".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Od jakiegoś czasu bardziej brakuje interesujących tematów lub dobrych realizacji niż dobrego sprzętu. A czy mniejsza ilość szumów jest konieczna? Foto&wideo zaczęło przeginać z tym światłem zastanym. Zapanowała moda by korzystać z naturalnego oświetlenia, tyle że zapominano o tym, że powinno ono padać z kierunku podkreślającego temat. Doświetlenie i ogólnie sterowanie światłem jest konieczne także w wideo, a to powoduje, że szumy są niwelowane nie przez zmniejszanie rozdzielczości (po co mi 4K jak zmniejszam do HD), a odpowiednią ilość światła.
    Ja tam nieustająco narzekam na obiektywy.
    Konkretnie na brak zooma klasy i światła 12-60 oraz 50-200 ( z f4)
    12-40 i 40-150 sa dla mnie za krótkie (ten pierwszy) za duże za ciężki i za drogie.

12-50 byłby super- ze stałym światłem 4.. a nie 6.3 na długim.

Na takie obiektywy wyjąłbym zaskórniaki.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Koriolan
    coś jak w Fuji 18-55/2.8-4?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Na przykład.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Na przykład.
    Bez sensu. 18-55 2.8-4.0 jest pomijalnie dłuższy (ekwiwalent 82.5mm) na długim końcu i zauważalnie węższy na szerokim (ekw. 27mm) od "naszego" 12-40 2.8.

Jak już ma być ciemniejszy, o zmiennym świetle to niech to chociaż będzie ekw. 24-105mm, albo jeszcze lepiej 24-120mm.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Bez sensu. 18-55 2.8-4.0 jest pomijalnie dłuższy (ekwiwalent 82.5mm) na długim końcu i zauważalnie węższy na szerokim (ekw. 27mm) od "naszego" 12-40 2.8.

Jak już ma być ciemniejszy, o zmiennym świetle to niech to chociaż będzie ekw. 24-105mm, albo jeszcze lepiej 24-120mm.
    Jeśli już gdybiemy sobie, to faktycznie ekwiwalent 24-120 mm jest użyteczny. Wszak to nic innego jak 12-60 ZD w systemie 4/3 - szkło zacne i mające wielu zwolenników.
    W kwestii światła rozmyślam nad jednym jeszcze. Obecnie korpusy m4/3 mają wyższe ISO, więc można tym zrekompensować mniejszą siłę światła z obiektywu. Czy jestem w błędzie?

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post był o 20:08 ----------

Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Szumy pewnie skompensujesz, ale przy obecnych rozdzielczościach matryc pojawia sie problem dyfrakcji. Obiektywy nie robią sie nagle gorsze, ale przy 20 Mpix nie masz szans na wykorzystanie matrycy w 100% przy f/5,6. Pełne wykorzystanie takiej matrycy wymaga w Olku światła f/2-2,8. Przy f/5,6 zostaje jakieś 14 Mpix (pomijajac ew. wady szkła, które jeszcze mogą zmiejszyć tę wartość). Kit f/2,8-4 by się przydał, oczywiście gdyby był sporo tańszy od f/2,8
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.