www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zdecydowanie najładniejszy z serii PEN Olympusa![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
już w wątku o E-M10 mark II napisałem, że 3 kółka po prawej stronie to za mało, bo gdyby miał 4 to by odjechał. Widać posłuchali i dali 4 kółka. Aż się boję co będzie w następnych aparatach Olympusa.
Przełącznik kolor/mono/art z przodu? Pewnie da się przeprogramować na AFS/AFC/MF - wtedy byłby nawet użyteczny.
Z zamontowanym 12-40 widać, że przycisk zwolnienia bagnetu w kiepskim miejscu - podobnie jak w X-T10 z 16-55/2.8 - będzie problem z szybkim odpięciem obiektywu.
Jest ładny, to fakt.
W sumie to takie ujednolicenie stylistyki dla obu linii - mogli by też ujednolicić np. baterie - co byłoby wygodne dla osób mających dwa korpusy w domu. Brakuje tylko zdjęć gripa.
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Yyyy, wygląd wyglądem, C1-C4 na pokrętle zmiany trybów OK, chociaż wolałbym wirtualną zmianę trybów jak w E-3. Stylistyka retro jest fajna dopóki jest fajna. Cyfrą fotografuje się inaczej i aparat obsługuje się inaczej niż ten na film. Musiałbym się tym pobawić żeby zobaczyć jak to się obsługuje, póki co wygląda dość kontrowersyjnie.
Pytanie czy tym wszystkim pokrętłom można przypisać dowolną funkcję.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Mnie się podoba C1-C4 na pokrętle trybów zamiast jakiś pierdół typu filtry artystyczne, których nigdy nie używałem.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Ładny, bardzo ładny korpus.
Tak się tylko zastanawiam... Olek "odgrzał kotlet" analogowego OM. "Odgrzewa kotlet" Pen-F... więcej "kotletów do odgrzania" już nie ma...