Nowe informację - premiera coraz bliżej :
http://www.43rumors.com/ft5-the-new-...mode-pictures/
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
EVF w rogu i brak garba "pryzmatu" to ruchy w świetną stronę. W zasadzie Linia OMD z takimi cechami zbliżałaby się do ideału. Byle w nowym Penie nie przesadzili z retro stylistyką kosztem ergonomii.
O ile umieszczenie EVF w rogu i likwidacja "garba" może być uznane za zaletę, to brak wyraźnego gripa już dla mnie nie, pamiętam E-M5 jak nie miałem gripa i to że po zakupie mniejszej części nie odkręcam. Ten mały gdzieś na renderach nie będzie tak wygodny jak ten z spustem i pokrętłem. Bardziej by mi pasowało rozwiązanie z E-M5.
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Koszmarem ? Jakim koszmarem. Przecież zawsze mogę sobie przyciąć te 4:3 FF do 3:2 FF i po problemie. Biorąc proporcje takiego średniego formatu dopiero by można narzekać, że jakiś taki niewydarzonyA tak poważnie 3:2 sprawdza się przy najpopularniejszych odbitkach 13:9 i 15:10, ale np przy takim 18:13 (najmniejszym obecnie jaki preferuję) już nie bardzo, jeśli nie wpasuję w ten format z marginesami to trza ciąć (a tylko ociupinkę z 4:3). Inny przykład, jak przygotowywałem zdjęcia na miejscową wystawę, preferowanym format był 40:30 w co idealnie wpisuje się 4:3. Czyli każdemu w/g potrzeb. Osobiście wszystko kadruję pod kątem 40:30, a ponieważ cholerny ze mnie detalista, zależy mi żeby większość tego co zawarłem w kadrze trafiło również na papier
Jak widać nie takie 3:2 doskonałe. Choć fakt że część pejzaży milej jakoś tak się ogląda a najlepiej w ogóle 16:9, najbardziej przyjazne dla oka człowieka. Przy architekturze czy portrecie jednak lepiej spisuje się 4:3. Taki przykład, pewnie to już widzieliście ale m.in. fajną wzmiankę o proporcjach zawarli twórcy dr500:
FF w formacie 4:3 ? Czemu nie, kolejny raz powtórzę biorę w ciemno od Olympusa
A tak w ogóle na marginesie, uwielbiam kinowy format amorficzny i gdybym tylko miał solidny zapas budżetowy stałbym się szczęśliwym posiadaczem:
:P
Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 19.01.16 o 23:42
OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC
Dzięki, Jamsborg, przekonałeś mnie. 4:3 jest super! Od dziś je kocham i zaprzyjaźniam się z narzędziem do cropowania![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Prawie uwierzyłbym... gdybym nie wiedział, że pokochałeś Fuji![]()
Tak na marginesie, bardzo fajnie piszesz o tym co testujesz na blogu. Na tyle fajnie, barwnie i przekonująco, że w pewnym momencie na poważnie zacząłem rozważać takiego XT-1
Po prostu 4:3 to nie tak złe proporcje, 3:2 też nie. Każdy ma jakieś swoje preferencje i widzimisieJa przedstawiłem swoje i trochę tak w obronie 4:3
Dla mnie ideałem byłaby FF właśnie w proporcjach 4:3.
--------------------------
Wracając do głównego wątku o nadchodzącym, nowym PENie. Nie wiem czy prześledziliście wpisy poniżej. Niejaki Simon dokonał ciekawego wpisu, dotyczącego EM-1 MK II. Tryb Hi-Res ma być w nim osiągalny z bez statywu, dzięki jakiemuś nowemu rozwiązaniu migawki ! Wow, to byłoby coś. Można przyjąć, że wówczas poprawne rejestrowanie obiektów ruchomych stanie się możliwe. Natomiast PENa od serrii MK II odróżniać ma brak filmowania w 4K. Sensor 20 MPX oczywiście od Sony. Czyżby to ktoś dobrze poinformowane ? Tym bardziej, że na końcu pisze "więcej nie mogę powiedzieć" = zdradzić ?
Ostatnio edytowane przez Jamsborg ; 19.01.16 o 23:58
OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC
Ktos moze mnie naprowadzi...
Moze nie doczytalem/nie znalazlem, czy ta nowa wydumka Olka bedzie miala rowniez faze?
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów