Strona 108 z 180 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.071 do 1.080 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: Nowe ploty o nowym korpusie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    A jest jakiś producent aparatów który w ogóle nie kupuje żadnych matryc od Sony?

Samsung?
    Szukałbym wśród tych, którzy mają własne matryce - zatem oprocz Fuji jeszcze Samsung, Sony i Panasonic. O Canonie już pisałeś że kiedyś kupował do kompaktów, nie wiem jak jest w przypadku Samsunga i Panasonica.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Fuji kilka lat temu klepał własne matryce do kompaktów, ale później sprzedał fabrykę Toshibie. Dziś pewnie bardziej opłaca się kupić matrycę produkowaną do milionów aparatów różnych marek, niż produkować ją samemu w wielokrotnie mniejszej skali.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Fuji kilka lat temu klepał własne matryce do kompaktów, ale później sprzedał fabrykę Toshibie. Dziś pewnie bardziej opłaca się kupić matrycę produkowaną do milionów aparatów różnych marek, niż produkować ją samemu w wielokrotnie mniejszej skali.
    To fakt - i wcale nie byłbym zdziwiony gdyby w dzisiejszych czasach globalizacji producenci sprzedawali sobie matryce nawzajem - np. w pewnych rodzajach sprzętu Samsunga matryce Sony, ale i w niektórych sprzętach Sony matryce Samsunga. Tym niemniej w przypadku niektórych unikalnych rozwiązań na które firma dysponuje patentem (np. matryce EXR Fuji) zablokowanie konkurencji dostępu do tych matryc może zapewnić przewagę techniczną sprzedawanych wyrobów gotowych - i firma może być niechętna sprzedaży matryc lub praw do ich wytwarzania by nie ułatwiać konkurentom życia.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Fuji w wywiadzie kiedyś mówił, że zarówno SuperCCD, jak i EXR były na sprzedaż, ale nikt nie chciał kupić, bo firma nie chciała dostarczać samych matryc, tylko w komplecie z procesorem i oprogramowaniem. Widocznie było to nie do zaakceptowania dla innych firm, a może po prostu ze względów wizerunkowych każdy chciał robić po swojemu. Wszak każda firma reklamuje się jako lider w jakości obrazowania, nawet jeśli jest na szarym końcu

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Szukałbym wśród tych, którzy mają własne matryce - zatem oprocz Fuji jeszcze Samsung, Sony i Panasonic. O Canonie już pisałeś że kiedyś kupował do kompaktów, nie wiem jak jest w przypadku Samsunga i Panasonica.
    Panasonic również stosuje/stosował matryce Sony w części swoich kompaktów. Jeśli dobrze pamiętam, rok temu, zapowiedzieli mocne przycięcie nakładów na opracowanie nowych matryc dla aparatów foto i nawiązanie na tym polu współpracy z Fuji...
    Ostatnio edytowane przez cube007 ; 16.07.14 o 12:21

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

ale nikt nie chciał kupić, bo firma nie chciała dostarczać samych matryc, tylko w komplecie z procesorem i oprogramowaniem.
    pewnie było o 50 centów drożej niż dotychczasowe rozwiązanie

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    pewnie było o 50 centów drożej niż dotychczasowe rozwiązanie
    Niekoniecznie.
    Jednak każdy producent stosuje własne procesory w aparatach. Dzięki temu mamy magiczne kolory z tego czy tamtego.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Fuji w wywiadzie kiedyś mówił, że zarówno SuperCCD, jak i EXR były na sprzedaż, ale nikt nie chciał kupić, bo ...
    Bo SuperCCD to była marketingowa lipa zrobiona pod dobre wypadanie w najprostszych testach Zwykła matryca przekręcona o 45 stopni, czyli w testach wzrost rozdzielczości w pionie i w poziomie bez wzrostu rozdzielczości realnego obrazu W końcu cos się Fuji udało, ale odwoływanie się do wcześniejszych "osiagnięć" jest bardzo ryzykowne
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 16.07.14 o 17:28 Powód: poprawienie cytowania
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Wersji SuperCCD było wiele, w tym choćby ta z S5 Pro, z dodatkowymi pikselami bez filtrów koloru, rejestrującymi tylko informację ze świateł. Do dziś nie powstała matryca dorównująca jej DRem w światłach, a to było lata temu. Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję. Aż taka lipa to jednak nie była...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Canon?

---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post był o 08:58 ----------

Dokładnie...dajmy na to taki Nikon D4s
    Canon w ogóle sam produkuje kompakty? Nie przykleja tylko znaczka jak N?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.