Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Postprocessing zdjecia

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Postprocessing zdjecia

Cytat Zamieszczone przez janusz1993 Zobacz posta
    oczywiscie Ty wiesz jak to zrobic/ obrobic takie zdjecie.
    Niestety jestes za dobry zeby sie podzielic.
    Ale spoko, jak nie chcesz nic dodać to nie krytykuj.
    chyba ze sie poczułeś lepiej.
    Thomasso ma generalnie racje. Obróbkę trzeba rozwijać samemu, jeśli efekt z aparatu nas nie zadowala lub nie można osiągnąć w inny sposób efektu. Część z tych rzeczy można zrobić na etapie zdjęcia. Chmury można było przyciemnić filtrem połówkowym, postacie doświetlić lampą, zmienić kontrast, rejestracje składowych, do wysokiej tonacji ustawić aparat, a do przesycenia ustawić VIVID. W tym ostatnim nie uzyska się tego samego co w obróbce, ale powiedzmy, że zmierzamy w jakimś kierunku, jakieś kolory nasycimy bardziej.

Dzieki za wytłumaczenie.
    Wlasnie znalazłem plugin - Topaz Adjust.
    Robi podobne efekty jak wspomniany high key.
    Ale to dalej nie rozwiązuje problemu. Ktoś na tej obróbce (moim zdaniem) użył pędzelka i zamaskował pewne obszary. Następnie obrobił je indywidualnie. Dotyczy to chmur (nr 1 i 5), twarzy (nr 2 i 4) oczu (nr 3), włosów (nr 4). To dalej tylko gdybania, ale nie zamierzam doktoryzować się nad tymi zdjęciami. Chciałbym raczej uczulić i pokazać, że obróbka to nie użycie pluginu. On jest tak samo inteligenty jak aparat, nawet jeśli zgadnie gdzie jest twarz, a nawet prawe oko, może się okazać, że to warzywa ułożone na stole. Zdjęcia powstają dla ludzi i wymagają interpretacji człowieka by je inteligentnie potraktował i wyciągnął to co jest w nich istotne na pierwszy plan.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 16.06.13 o 23:53

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Takie efekty to samemu sobie możesz składać na 100 sposobów. Odpalasz tutoriale na youtube i jedziesz z obrazkami. Topazy i inne pluginy też są dobre, ale lepiej skumać co i jak. Potem to zawsze wychodzi na plus bo robisz sobie warsztat a takie automaty to wiele Ci nie dadzą. Równie dobrze sobie możesz robić zdjęcia instagramem ze smartfona i też są efekty. Wiem, że to trochę czasu ale, ale warto

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

oczywiscie Ty wiesz jak to zrobic/ obrobic takie zdjecie.
    Niestety jestes za dobry zeby sie podzielic.
    Ale spoko, jak nie chcesz nic dodać to nie krytykuj.
    chyba ze sie poczułeś lepiej.
    Po pierwsze - nie widzialem ani jednej Twojej foty w ogóle.
    Po drugie - nie pokazałeś swoich prób na jakichś swoich fotach.
    Po trzecie - nie wiem na jakim poziomie jest Twoja wiedza i umiejętności (co wynika z braku powyższych punktów) i nie wiem nawet jak Ci mam pisać (tracąc czas byćmoże) żebyś zrozumiał co i jak się robi.
    Po czwarte - nie jestem dobry, ale do wszystkiego w kwestii obróbki (czy się ona komuś podoba czy nie to inna sprawa) i znajomości PSa dochodziłem sam, dłubiąc przy swoich zdjęciach i wrzucając je tutaj poddając jej pod ocenę i dyskusję.

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Po trzecie - nie wiem na jakim poziomie jest Twoja wiedza i umiejętności (co wynika z braku powyższych punktów) i nie wiem nawet jak Ci mam pisać (tracąc czas byćmoże) żebyś zrozumiał co i jak się robi.
    Nie przesadzaj w drugą stronę. Wyjaśnienie dla tych zdjęć jest w miarę proste. Wystarczy kilka ogólników dla uświadomienia, że konkretny efekt zależy od pracy nad konkretnym zdjęciem. Może dla Janusza wystarczy efekt filtra Instagrama czy innej aplikacji, choć bardzo fajnie gdyby kolejna osoba zainteresowała się zgłębianiem tematu.

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Po czwarte - nie jestem dobry, ale do wszystkiego w kwestii obróbki (czy się ona komuś podoba czy nie to inna sprawa) i znajomości PSa dochodziłem sam, dłubiąc przy swoich zdjęciach i wrzucając je tutaj poddając jej pod ocenę i dyskusję.

Thomasso
    W takim razie wrzucę tematyczne, czyli samochodowe.
    Z Raw , po lekkiej obróbce. Zostawiam do oceny.

2.

Pełnowymiarowe:
    http://www.mazdaspeed.pl/forum/downl...5706&mode=view
    http://www.mazdaspeed.pl/forum/downl...9197&mode=view