Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Postprocessing zdjecia

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Postprocessing zdjecia

Cytat Zamieszczone przez janusz1993 Zobacz posta
    Chodzilo mi o to ze zdjecia samochodow czesto edytowane sa w podobny sposob, czy to presety w Lightroom'ie czy reczna edycja w PS to jednak efekty sa w miare podobne. Np. Tu

jesli dobrze wnioskuje to został podciągnięty kontrast i dodany efekt mocnego swiatla. Tak samo jak na zdj z Volkswagenem.
    Natomiast tutaj, obrobka przypomina ta z Porsche (Kilka postow czesniej)
    I ostatnie twa. Chodz tutaj nie mam kompletnie pojecia jak zostaly one edytowane.
    Jesli bylbys w stanie chociaz przyblizyc jak dane zdj bylo edytowane lub jak ustawić dany preset to bede bardzo wdzieczyny. Najbardziej interesuja mnie Zdj 2 i 3 (Subaru i Biała BMW) jesli chodzi o Fiata to tez ciekawie sie prezentuja te zdjęcia po obróbce.
    Większość takich maziaji Zrobisz za pomocą pseudo HDR. A W LR Adobe Camera Raw. Nie szukaj gotowców, Otwórz fotę w ACR i jazda po krzywych, HSL i światłach.

---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Jakiego/jakich programów do obróbki sam używasz?
    [EDIT]OK - doczytałem w pierwszym poscie - PS/Lightroom
    Ogólnie to efekt tak w 80-90% można osiągnąć wołając fotę w samym ACR.
    Później w PS selektywnie (czytaj. warstwy -maski) w kilku miejscach trzeba popracować z krzywymi i/lub kolorem i już.
    Próbowałeś sam coś podziałać w ogóle? Pobawić się suwaczkami w ACR? Zrozumieć co i jak wpływa na obraz, itp. itd?
    Bo mam wrażenie, że nie.
    W necie jest naprawę zatrzęsienie tutoriali na temat podstawowej obróbki. Zobacz na YouTube.
    Pierwsze z brzegu:
    T.
    Tak jak pisze Mr.Ti z drobną modyfikacją: na początku, gdy o obróbce grafiki nie Masz bladego pojęcia, tutoriale ogłupiają.

P.S.
    Skąd takie gnioty??
    * pierwsze tragiczne: detale giną, felgi nie ostre, drugie kompozycja masakra: auto jest niewidoczne
    jedynie na trzecim widać, że zamiarem pokazania był fiat.

*jeżeli uraziłem, sorry bywa.
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 31.01.13 o 12:43
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odswieze Temat.
    Zaciekawiły mnie dość fajne zdjęcia. Każde z nich jest dość do siebie podobne, wygląda na jakiś preset, lub plugin do PS.
    Jeśli ktoś rozszyfrował co zostało zrobione żeby uzyskać takie efekty, proszę o podzielenie sie wiedza
    1. Fajny filtr:
    2.

3. Podobne do 2 efekt widac na oczach.
    4. Fajnie rozjaśnione.

5.
    Mocno widoczna struktura drogi, chmur.

Licze na pomoc,
    pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

High dynamic range imaging
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Duzo mi to nie mówi.
    Bardziej wygląda na jakieś ustawienia, z 1 RAW'u

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Duzo mi to nie mówi.
    Bardziej wygląda na jakieś ustawienia, z 1 RAW'u
    A ty nadal myślisz, że to można pstrynięciem w 1 preset z każdej fotki zrobić?
    Mineło kilka miesięcy między jednym Twoim postem, a nowymi i nic się nie nauczyłeś?
    Jakbyś poświęcił ten czas na rozkminienie co i jak, na próbowanie, na tutoriale, to już sam byś wiedział co zrobić.

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Hmm, pierwsze i drugie jakby żywcem wyjęte z Olkowych filtrów artystycznych, tylko ciut inaczej zrobione. Na ostatnim jak już tak ktoś pojechał to mógł tę latarnię wystającą z gościa usunąć...
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarek_gd Zobacz posta
    Warto dodać, że udawany.

Ogólnie wszędzie zostały wyciągnięte cienie po całości. Chmury zostały zamaskowane i obniżono ich ekspozycje. Na jedynce prócz przepalenia chmur, nieumiejętnie zamaskowano chmury przebijające przez drzewa. Na dwójce postacie rozjaśniono w obróbce. Na trójce dodano winietę i podbito ekspozycje w obrębie oczu. Nie zdziwiłbym się gdyby zamaskowano białka oczu osobno i rozjaśniono. Na czwórce zastosowano wysoką tonacje (inny niepoprawny termin to wysoki klucz). Na piątce jest to samo co na jedynce, tyle że kolor podbity. Tu mogli zastosować vibrance na +40 jednocześnie zmniejszając saturacje o 10-15.

To i tak tylko moje przypuszczenia. Można też było zastosować jakiś zmyślny, "samosięrobi" plugin/program, ale nie sądze.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A ty nadal myślisz, że to można pstrynięciem w 1 preset z każdej fotki zrobić?
    Mineło kilka miesięcy między jednym Twoim postem, a nowymi i nic się nie nauczyłeś?
    Jakbyś poświęcił ten czas na rozkminienie co i jak, na próbowanie, na tutoriale, to już sam byś wiedział co zrobić.

Thomasso
    oczywiscie Ty wiesz jak to zrobic/ obrobic takie zdjecie.
    Niestety jestes za dobry zeby sie podzielic.
    Ale spoko, jak nie chcesz nic dodać to nie krytykuj.
    chyba ze sie poczułeś lepiej.

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Warto dodać, że udawany.

Ogólnie wszędzie zostały wyciągnięte cienie po całości. Chmury zostały zamaskowane i obniżono ich ekspozycje. Na jedynce prócz przepalenia chmur, nieumiejętnie zamaskowano chmury przebijające przez drzewa. Na dwójce postacie rozjaśniono w obróbce. Na trójce dodano winietę i podbito ekspozycje w obrębie oczu. Nie zdziwiłbym się gdyby zamaskowano białka oczu osobno i rozjaśniono. Na czwórce zastosowano wysoką tonacje (inny niepoprawny termin to wysoki klucz). Na piątce jest to samo co na jedynce, tyle że kolor podbity. Tu mogli zastosować vibrance na +40 jednocześnie zmniejszając saturacje o 10-15.

To i tak tylko moje przypuszczenia. Można też było zastosować jakiś zmyślny, "samosięrobi" plugin/program, ale nie sądze.
    Dzieki za wytłumaczenie.
    Wlasnie znalazłem plugin - Topaz Adjust.
    Robi podobne efekty jak wspomniany high key.
    Ostatnio edytowane przez janusz1993 ; 16.06.13 o 21:17

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Wlasnie znalazłem plugin - Topaz Adjust.
    Robi podobne efekty jak wspomniany high key.
    Jak juz przy Topazie jestes to Topaz Detail bardziej Ci sie sprawdzi do takich przerobek.
    Popatrz fotka z naszego forum,mnie osobiscie orginal bardziej podchodzi,troche bardziej mozna szum zmniejszycZałącznik 91067
    Ale masz przynajmiej radosc,ze sam poszukales,teraz tylko zakupic i viola z fotami.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

oczywiscie Ty wiesz jak to zrobic/ obrobic takie zdjecie.
    Niestety jestes za dobry zeby sie podzielic.
    Ale spoko, jak nie chcesz nic dodać to nie krytykuj.
    chyba ze sie poczułeś lepiej.
    Tak się zastanawiam,czego ty oczekujesz? Że ktoś za Ciebie weźmie się za naukę i myślenie? Nie tędy droga!!! Dostałeś wiele cennych informacji i wskazówek, które po prostu, moim zdaniem olałeś, czekając na coś w stylu "kodów do gry". Nie tędy droga. Niestety, albo nawet i na szczęście, w tym temacie trzeba włożyć trochę pracy i nauki. Efekty przyjdą na pewno, to tylko kwestia zaangażowania i determinacji, czy Ci na tym zależy, czy tylko chcesz pochwalić się sweet focią na fejsie czy przed znajomymi. Po pierwsze, troszkę szacunku i pokory. To, że ktoś z dużym doświadczeniem i wiedzą, do których doszedł własną pracą, w ogóle tu zajrzał, i chciał Ci służyć radą,trzeba najpierw docenić, a przynajmniej postarać się zrozumieć dlaczego tak i w ten sposób, według Ciebie obraźliwy, się do Ciebie czy tez twoich wywodów odniósł, a nie od razu go obrażać i mieszać z błotem. Przejrzyj swój post jeszcze raz od początku, minęło trochę czasu od pierwszego do ostatniego, i przeanalizuj wszystko jeszcze raz. Nikt nie jest Ci tu wrogiem, a wszystkie "złośliwe" uwagi mają jedynie na celu nakierowanie Cię w jak najlepszy i najłagodniejszy sposób na to co chcesz w fotografii osiągnąć. A nie jest to łatwa i presetami usłana droga. Dla jasności, o czym pisz, zaglądnij do wątków np. Bebeaty, i przyjrzyj się na efekty, które zaczyna osiągać w bardzo krótkim czasie, głównie własnie inwestycją w siebie, a nie dziecinne obrażanie.
    Marek,
    i trzymam kciuki, na pewno Ci się uda, a nawet będziesz z tego miał satysfakcję
    Ostatnio edytowane przez hades ; 16.06.13 o 22:58 Powód: Zamknięcie cytatu
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo