Bardzo fajne rezultaty błądzenia w ciemnościach![]()
Bardzo fajne rezultaty błądzenia w ciemnościach![]()
No no!
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
No ładnie no![]()
Czy mikro 4/3 da się focić sport?
Sporo się naczytałem, że się nie da. Bo ciągły AF nie działa jak powinien, bo brak fazowego AF, bo wizjer elektroniczny smuży, bo brak jasnych zoomów (jeszcze przed premierą 40-150/2., bo głębia ostrości za duża, żeby oddzielić fotografowaną scenę od tła.
Zachęcony wątkiem strOOsa o GX7 i siatkówce oraz zdjęciami majkel1980 z wątku o Pro telezoomie postanowiłem zabrać moje zabawki na koszykówkę i zobaczyć, czy uda mi się zrobić jakieś zdjęcie.
Mały disklajmer: nigdy wcześniej nie robiłem żadnych zdjęć "sportowych". Nie znam się na tym, nie umiem, nie potrafię. Do tego na mecz wybrałem się z rodzinką i na robienie zdjęć miałem tylko kilka chwil, więc nie bawiłem się w jakieś cuda wianki, ustawiłem tryb priorytetu migawki i tyle.
Oto rezultat:
Wnioski z tej pierwszej (krótkiej) przygody mam takie:
- da się, przynajmniej amatorsko. Przy pewnym doświadczeniu można pewnie wykorzystać zrobione zdjęcia do jakiejś gazetki czy na stronkę o koszykówce,
- najważniejsze jest dobra miejscówka,
- AFS jest szybki. Z funkcją opóźnienie migawki ustawioną na "szybkie", wyłączoną stabilizacją i ustawionym sztywnym WB jest bardzo szybki. O ile obiektyw nie musi przejechać całej skali tylko doostrzyć, ustawienie ostrości jest w zasadzie niezauważalne,
- tryb seryjny pomaga, ale na czas serii traci się podgląd, co bywa trochę dezorientujące. Do tego chwilkę trwa opróżnienie bufora, przez co mogą umknąć nam ciekawe wydarzenia,
- duża GO faktycznie uniemożliwia "wycinanie" tła, ale pomaga przy ostrzeniu i złapaniu większego fragmentu akcji bez konieczności przymykania przysłony (i jednoczesnego podbijania czułości).
Jakieś uwagi, przemyślenia dot. powyższych zdjęć i wyciągniętych wniosków?
Pytanie czym to było focone, ciężko się odnieść np. Do wniosku o głębi ostrości nie znając ogniskowej i przysłony![]()
OM-D
A są wszędzie dane exifWiększość zdjęć Panasonic 45-150, ostatnie trzy Olympus 45/1.8.
Na telefonie ciężko zobaczyć![]()
OM-D
Wieczorne szwendanie zakończone dobrymi kadrami. Gratuluje.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=