W swoim poście odniosłem się do aktualnych warunków ubezpieczenia w PZU S.A. z 31 stycznia 2012r. i nie ma tam takich zapisów.
"Kradzież popełniona przez Ubezpieczonego lub..." ?? - jakiś błąd Ci się wkradł
W swoim poście odniosłem się do aktualnych warunków ubezpieczenia w PZU S.A. z 31 stycznia 2012r. i nie ma tam takich zapisów.
"Kradzież popełniona przez Ubezpieczonego lub..." ?? - jakiś błąd Ci się wkradł
Jacek
Ubezpieczasz mienie od kradzieży na 20 tys. zł. Jeśli zostanie ono (lub jego część) skradziona w wyniku rabunku (a nie np. włamania), to górny limit odpowiedzialności ubezpieczyciela to 10% z tych 20 tys. zł.
Zakładając, że był to aparat warty 3,5 tys. zł - odszkodowanie wyniesie max. 2 tys. zł.
Jeśli aparat był warty 1,5 tys. - to ubezpieczony dostaje 1,5 tys.
Cza dobrze czytac umowy.Tu podobno rower od kradziezy jest ubezpieczany od 6 do 22.Wiec w info jak podamy, ze zauwazylem o 23 brak roweru to mamy po obiedzie.Zauwazac trzeba najpozniej o 21,59.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Brrr, rozwiązanie bez sensu dla mnie...
Ale jest światełko w tunelu. Mam dostać wersję roboczą umowy od jednego ubezpieczyciela do przeanalizowania. W rozmowie wyglądało to nieźle, bo raptem 200zł na 6 miesięcy, ubezpieczenie do pełnej wartości sprzętu.
Teraz pozostaje przeczytać te małe literki. Będę wiedział coś więcej to się podzielę dobrymi/złymi nowinami z zainteresowanymi forumowiczami.
Nie było kiedy zajrzeć na forum , ale Słaszysz dobrze to wyjaśnił.
Diabolique, jak dostaniesz to wrzuć pdf`a i przeanalizujemy. Wartość odtworzeniowa czy rzeczywista , jakie franszyzy, jakie wyłączenia.
Jacek
Fajny temat. Trzeba jeszcze oddzielić od siebie ubezpieczenie w razie kradzieży od ubezpieczenia w razie popsucia (przykładowo przy wymianie obiektywu ten upadnie mi na ziemię).
Dwóch moich kumpli ubezpieczyło się w tej samej firmie, miałem nawet skany, ale gdzieś mi wcięło. Na pewno napiszę więcej jak tylko znajdę.
.
Na temat popsucia raczej nie podpowiem, bo staram się o konkretne ubezpieczenie od rabunku i taką ofertę mają mi wysłać.
Od psucia mam gwarancję jeszcze jakiś czas.
Dobra, jeden kolega odpisał. Nie mogę ujawnić umowy (prośba kolegi) ale postaram się ją streścić. Najpierw jednak sprostuję temat, ponieważ już zdążyłem namieszać.
Kolega ma dwie polisy w tej samej firmie. Druga to OC - przykładowo zrobi zdjęcia na ślubie. Wyjdą "brzydkie", para na to "o nie nie", on dzwoni do firmy ubezpieczeniowej i owa firma zwraca ludziom pieniądze (upraszczając oczywiście bardzo optymistycznie).
Pierwsza - odnośnie kradzieży i uszkodzeń. Przeczytałem jej warunki i niestety wygląda na to, że nie obejmuje ona np. kradzieży torby ze sprzętem w parku, kiedy napastnicy mi ją po prostu zabiorą ALE za to obejmuje:
1) w ustalonym w umowie lokalu (muszą być sprawne ściany, sufit, podłogi, drzwi itp.) - dodatkowo 15% to koszt okradzionego
2) w pojeździe lądowym (twardy dach, zamknięty, jeśli nie garaż/strzeżony parking to 6-22, skradziona rzecz musi być niewidoczna z zewnątrz)
3) od uszkodzeń mechanicznych
Firma Allianz, stawka poniżej 3% wartości rocznie (nie wiem czy dogadywana, upustowa itp.).
Jak będę wiedział więcej dam znać.