Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Fotopolis: Standardowe zoomy systemu 4/3

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ale Olympus woli korzystać z efektownego i podnoszącego prestiż hasła profesjonalizmu, pomimo że sam nie zalicza obiektywów tej grupy do topowej firmowej optyki
    Aż sie czytac nie chce dalej :/ 14-54 to "pro", a jest jeszcze "top pro", a Olek naduzywa "pro"... :/
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Mnie bardziej ciekawi jak oni się abberacji dopaczyli... ;p

bo chyba przez dwa lata nie udało mi sie zrobić takiej, zeby mi przeszkadzała ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    też się nad tym zastanawiam grizz może mamy walnięte 14-54?
    .

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olifant
    też się nad tym zastanawiam grizz może mamy walnięte 14-54?
    od dzisiaj czaszynam śledzić każde zdjęcie pod kątem abberacji ;p

I same drzewa na f2,8 będe robić
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    C+,
    Nie rozumiem Twojej propozycji, aby lepiej nie pytać. Chciałem się dowiedzieć, jaką rozdzielczość ma 14-42, i jaką metodą została określona (oszacowana).
    Pzdr, TJ
    Sorki, nie odpowiem wprost. Jedyny serwis, który moim zdaniem ma pojęcie, co testuje, i ma w rurce opinię producentów, to Photodo.com .
    Moje wyniki pomiarów tak odbiegają od tego co prezentują wszystkie inne źródła, że nie mam ochoty się wychylać.
    Rozdzielczość "szacuję" z pomocą metody przekoszonej krawędzi i Imatestu. Na dzień dzisiejszy nie ma chyba lepszego rozwiązania.

Oczywiście używanie JPG z aparatu w moich oczach testera dyskwalifikuje.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Radosław,

Dziekuję za odpowiedź. Chciałem poruszyć następujący problem.

Myślę, że fotografowanie tablic testowych nie jest zupełnie nieprzydatne i ma swoją niszę w ocenie rozdzielczości. Sprowadzając sprawę do skrajności - nie oglądamy zdjęc przy pomocy Imatestu, tylko swoimi własnymi oczami, więc jakies odniesienie do rzeczywistości ta metoda tablicowa ma.

Inna sprawa, to powtarzalność wyników. Program testujący jest obiektywny i tu nie może być dyskusji, ale jednocześnie jest bezduszny i nigdy nie uwzględni współpracy optyki oka z mózgiem, który "czyta" rozdzielczość w sposób niealgorytmowy, a jeśli już, to prawdopodobnie wg logiki rozmytej (i Bóg wie jeszcze jakiej), co stwarza inną zupełnie jakość oceny.
    Tak źle i tak niedobrze.
    Dla przykładu, dpreview zwykle podaje dla tych samych aparatów wyższe rozdzielczości oszacowane na podstawie fotografowania tablicy, niż imaging-resource, który twierdzi, ze te linie, które w pęczku na tablicy oceniamy jako jeszcze rozróżnialne, to artefakt wytworzony przez algorytmy aparatu.
    Z tego wynika, ze ocena tablicy (nawet przy założeniu, że została dokładnie, standardowo sfotografowana) jest niepowtarzalna, zawodna, a jej jedyną zaletą jest to, ze jest "naturalna".

Pzdr, TJ

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Z tego wynika, ze ocena tablicy (nawet przy założeniu, że została dokładnie, standardowo sfotografowana) jest niepowtarzalna, zawodna, a jej jedyną zaletą jest to, ze jest "naturalna".
    Organoleptyczna ocena tablicy przypomina organoleptyczną ocenę tego jak silnie wieje.
    W czasach kiedy istnieją obiektywne (niezależne od sentymentu oceniającego) narzędzia - wiatromierz czy Imatest, ocenianie rozdzielczości "na oko" to zabawa, a nie praca rzetelnego testera.
    Z pomocą metod numerycznych możemy osiągnąć obiektywizm. Możemy też ocenić parametry inne od rozdzielczości, jak choćby kontrast, podatność na aberrację chromatyczną czy dynamikę tonalną.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cena. Tu niestety Leica pokazuje swą klasę i - za pośrednictwem Panasonica - sugeruje cenę 5099 zł.
    Sumaryczna ocena Vario-Elmarita jest nieco niższa niż testowanego poprzednio jasnego Olympusa, ale główną przyczyną jest tu wysoka cena leikowskiego zooma. Muszę jednak przyznać, że do wyniku trochę dołożył się też komfort obsługi i nieco silniejsza, choć i tak na dobrym poziomie, dystorsja.
    Mówię wam, bierzcie ZD 14-54 póki jeszcze są. Świat już więcej nie zobaczy tak dobrego obiektywu w takiej cenie.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez P
    Cena. Tu niestety Leica pokazuje swą klasę i - za pośrednictwem Panasonica - sugeruje cenę 5099 zł.
    Sumaryczna ocena Vario-Elmarita jest nieco niższa niż testowanego poprzednio jasnego Olympusa, ale główną przyczyną jest tu wysoka cena leikowskiego zooma. Muszę jednak przyznać, że do wyniku trochę dołożył się też komfort obsługi i nieco silniejsza, choć i tak na dobrym poziomie, dystorsja.
    Mówię wam, bierzcie ZD 14-54 póki jeszcze są. Świat już więcej nie zobaczy tak dobrego obiektywu w takiej cenie.
    Zobaczy lepszy za większą kasę