Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 196

Wątek: Grip do 510

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez xxxsebusxxx Zobacz posta
    Ma ktoś grip z tej firmy pod 410?
    Przyłączam się do pytania, czy są wkłady do zasilania takie żebym mógł użyć BLM-1 ?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A oto obiecany opis gripa FBH-E51R firmy Ownuser. Jest on przeznaczony zarówno do E-510 jak i do E-520.

W komplecie - jak na zdjęciu: grip, pojemnik z kabelkiem na dodatkowe 6 baterii AA oraz pilot na podczerwień. Na zdjęciu poniżej grip z otwartą pokrywą na aku oraz dodatkowy pojemnik z wysuniętą szufladką na baterie.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Grip-01.jpg
Wyświetleń:	825
Rozmiar:	86,7 KB
ID:	6411

Wzdłuż obwodu podstawy grip ma wyprofilowaną krawędź tak więc aparat "siedzi" pewnie bez jakichkolwiek luzów. Całość stanowi zgrabny monolit. Na zdjęciach poniżej zestaw FBH-51R z aparatem E-520 na statywie.

Nazwa:	Grip-02.jpg
Wyświetleń:	833
Rozmiar:	85,5 KB
ID:	6412

Nazwa:	Grip-03.jpg
Wyświetleń:	843
Rozmiar:	90,9 KB
ID:	6413

Przed montażem gripa musimy wyjąć pokrywę akumulatora z aparatu. W tym celu należy otworzyć ją do oporu, aż oprze się o korpus, a następnie pchnąć jeszcze dalej zgodnie ze strzałką

Nazwa:	Grip-04.jpg
Wyświetleń:	816
Rozmiar:	82,3 KB
ID:	6414

Praktyczna rada:
    nie należy ciągnąć za pokrywę w innym kierunku bo można wyrwać plastikowe zawiasy !

Pokrywa pojemnika na akumulatory BLM otwiera się dosyć ciężko i trzeba użyć do tego dwóch rąk w miejscach pokazanych poniżej

Nazwa:	Grip-05.jpg
Wyświetleń:	876
Rozmiar:	85,1 KB
ID:	6415

Kabelek USB do połączenia z aparatem jest bardzo krótki przez co połączenie z aparatem jest utrudnione. Sama wtyczka jest "kątowa" lecz dosyć mocno odstaje od korpusu. Dla osób patrzących w wizjer prawym okiem nie stanowi to problemu, ale "lewooczni" mogą czasem o nią zahaczyć zębami.

Po prawidłowym montażu należy najpierw "nauczyć" gripa komend z pilota. Jest to opisane w instrukcji.

Praktyczna rada:
    jeśli nie masz pewności dlaczego pilot nie działa możesz go sprawdzić za pomocą aparatu. Włącz aparat, ustaw tryb LiveView, skieruj pilot w stronę obiektywu i naciskaj dowolny przycisk na pilocie. Na ekranie LCD widać wyraźnie mrugającą diodę pilota. Jeśli nie to uszkodzony jest pilot lub bateria, a jeśli tak to grip jest źle ustawiony (przełączniki).

Pilot działa pewnie z odległości do kilkunastu metrów. Posiada pięć przycisków: fokus, shoot, B-shoot, self-timer oraz cancel. Bardzo dobrze rozwiązano funkcję podwójnego przycisku z aparatu. Po naciśnięciu na pilocie przycisku fokus aparat ustawi ostrość i pozostaje w tej pozycji aż do naciśnięcia spustu (przycisk shoot). Jeśli chcemy zmienić kompozycję lub parametry możemy anulować stan gotowości (ustawiona ostrość) przyciskiem cancel. Sam pilot nie obsługuje bezpośrednio aparatu tylko poprzez grip.

FBH-51R jest bardzo wygodny w obsłudze, pewnie się trzyma w każdej pozycji. Szczególnie dla mnie pomocne okazało się wydłużenie standardowego uchwytu aparatu, który w E-510 i w E-520 jest dla mojej "sprawnej inaczej" ręki stanowczo za krótki (za niski). Dodatkowe dwa przyciski dwu pozycyjne wyzwalacza pozwalają na kadrowanie w pionie osobom prawo jak i leworęcznym. Podwójny pojemnik na akumulatory oraz dodatkowy zewnętrzny pojemnik na baterie pozwalają zapomnieć o problemie zasilania podczas długiej pracy w terenie.

Opisane urządzenie nabyłem w promocyjnej cenie. Nie każda firma ma go już w swojej ofercie dlatego trzeba dzwonić i pytać o dostępność.

I na koniec moje "ulubione" pytanie: czy warto?
    Jeśli fotografujesz okazjonalnie lub tylko "na imieninach" to wydatek ok 300 zł może nie być konieczny. W każdym innym przypadku jak najbardziej.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Napiszę w tym wątku bo jest bardziej rozbudowany
    Jakiś czas temu napisałem maila z zapytaniem do dwóch sprzedawców z alledrogo odnośnie gripa do E500 co do sposobu komunikacji gripa z body. Oto co mi odpisali:
    1. "Komunikuje się poprzez port podczerwieni."
    2. "Przez kabel."
    Niby gripy te same... Możecie mi powiedzieć o co tutaj chodzi
    Pytam bo rozważam zakup gripa do mojej E500

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuba1984 Zobacz posta
    [...]Oto co mi odpisali:
    1. "Komunikuje się poprzez port podczerwieni."
    2. "Przez kabel."
    Niby gripy te same... Możecie mi powiedzieć o co tutaj chodzi
    Pytam bo rozważam zakup gripa do mojej E500
    Jedyna słuszna odpowiedź to odpowiedź nr 1.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź! To może jeszcze mógłbyś powiedzieć, jaki i w którym miejscu się to podłącza do E500 hmm???
    Ostatnio edytowane przez kuba1984 ; 12.08.08 o 14:33

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuba1984 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź! To może jeszcze mógłbyś powiedzieć, jaki i w którym miejscu się to podłącza do E500 hmm???
    Pojęcia nie mam jak ten grip przekazuje sygnały na podczerwień ale podłączenie przez kabel urządzenia typu wężyk spustowy czy grip (przyciski) w E-500 jest niemożliwe - nie ma do czego podłączyć.

Jedyna możliwość to podłączenie do normalnego USB ale:
    1. grip musiałby mieć jakiś mikroprocesor do sterowania USB
    2. grip przejmując kontrolę nad aparatem uniemożliwiałby normalne focenie.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    czy te czerwone szkiełka z przodu i z tyłu gripa to czujki dla pilota, czy może ta z przodu wspomaga AF...?
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niestety grip nie wspomaga AF. To potrafią tylko zewnętrzne lampy z wbudowaną czerwoną diodą (lub "spawarka" w korpusie). Za czerwonymi klapkami są tylko czujniki i diody sygnalizacyjne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    czy te czerwone szkiełka z przodu i z tyłu gripa to czujki dla pilota, czy może ta z przodu wspomaga AF...?
    To z tyłu to na pewno wspomaganie AF

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To z tyłu to na pewno wspomaganie AF
    Taaa... Ambiguous Forward. Bezpieczna odległość od sprzętu wskazana