Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Olympus, który model..?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus, który model..?

Witam serdecznie!
    Od jakiegoś czasu rozglądam się za aparatem fotograficznym dla siebie. W mojej rodzinie mamy już dwa olympusy- jeden 'analogowy' model 800 S oraz cyfrowy model SP 310. Jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości wykonywanych tym sprzętem zdjęć. Obecnie zdecydowałam się na swój własny, jednak nie do końca jestem zdecydowana co do modelu.. Czy moglibyście mi coś fajnego polecić w granicach 1000 do 1200 PLN? Czy może warto jeszcze dozbierać na jakiś lepszy model.. Czekam na sugestie posiadaczy olympusów. Pozdrawiam, aneczka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Hm. Dozbierać i kupić na początek np. E-410 z (przynajmniej) jednym szkłem. Sama sobie też (i nam :P ) odpowiedzieć na pytanie, do czego to ma być aparacik.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    ja bym radził zakupić e 500 z 14-45 za 1672,00zł
    http://www.fotobis.net.pl/index.php?s=details&id=5516

później dokupiłbym 40-150 starą wersję
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Aneczko!

Pytanie zasadnicze czy to ma być kompakt, hybryda czy może być lustereczko

Z lustrzanek mój typ, dla ciebie szczególnie (jako dla kobiety) to E-400 lub E-410 w dual kicie oczywiście - bo warto.

Dlaczego? Pisałem już nie raz - by się nie powtarzać, zerknij TUTAJ .

Różne typy się tu pewnie pojawią ale domniemam że to ma być zakup na kolejne lata, a nie nachwilę, więc warto tu zainwestować w najnowsze technologie, natomiast E-500, E-300, E-330 itd. to już powoli dinusiami się stają.

Pomiędzy E-400 a E-500 jest conajmniej rok różnicy (na korzyść tego pierwszego) - to sporo technologicznie rzecz ujmując.

Idź do sklepu, weź do ręki - macaj test przed zakupem jakiegokolwiek aparatu konieczny - i sprawdź co ci pasuje najbardziej.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    A ja się zastanawiam, może Aneczka chciałaby prosty aparat, czy na pewno polecać jej lustrzankę? A może wcale nie miałaby ochoty zmieniać obiektywów, więc po co dual kit?
    Przedział cenowy sugeruje, że raczej chodzi o kompakta/hybrydę.
    Może nie każdy marzy o lustrzance, a już na pewno najnowszym modelu, chłopaki, wyluzujcie

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez agapiet
    A ja się zastanawiam, może Aneczka chciałaby prosty aparat, czy na pewno polecać jej lustrzankę? A może wcale nie miałaby ochoty zmieniać obiektywów, więc po co dual kit?
    Hmm, stąd też moje pytanie
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    Pytanie zasadnicze czy to ma być kompakt, hybryda czy może być lustereczko

Przedział cenowy sugeruje, że raczej chodzi o kompakta/hybrydę.
    Cytat Zamieszczone przez aneczka
    ... Czy moglibyście mi coś fajnego polecić w granicach 1000 do 1200 PLN? Czy może warto jeszcze dozbierać na jakiś lepszy model.. Czekam na sugestie posiadaczy olympusów. Pozdrawiam, aneczka
    Stąd sugestie.

Może nie każdy marzy o lustrzance, a już na pewno najnowszym modelu, chłopaki, wyluzujcie
    Luuuziiik! A czemu nie...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hmm, koleżanka chce wydać 1000-1200 zł, a polecany E-410 to jakieś 2x tyle co chce przeznaczyć, a gdzie jakaś torba, karty itp Jak jeszcze masz na dołożenie trochę kasy do lustrzanki to chyba najbliższym tej kwoty i w miarę optymalnym wyborem mógłby być ten E-500 z 14-45mm, może jakiś używany uda Ci się znaleźć poniżej 1500zł
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jeśli miałaby to być lustrzanka to proponuję:
    1. Body E-500 od kolegi Lech2 za 1000 zł
    2. ZD 14-45 (mało używany) od kolegi Piotr Grześ za 270 zł
    Prawie się zmieściłem w kwocie wymienionej przez naszą koleżankę. Zestaw bardzo dobry jak na początek (sam taki posiadam), ale być może koleżanka chciałaby mieć coś mniejszego? Jeśli miałby być to aparacik do damskiej torebki, to chyba coś z "Mju".
    Pozdrawiam
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ZA 1000zł kupisz super hybrydę Fujii S6500, aparat o wyglądzie i rozmiarach lustrzanki i jakości obrazowania niewiele gorszej, a przy tym obiektyw 28-300mm funkcja rozpoznawania twarzy.a może wolisz skusić sie na coś ze stabilizacja to tu spokojnie za te pieniądze poleciłbym Canona S3 IS, albo coś z Sony np.H5 lub H2, a najlepszym wyborem ale droższym to mógłby być Olympus SP550UZ lub Panasonic FZ50 Fujii S6500 kolega z pracy kupił niedawno w www.fotobasia.pl sklepie internetowym za 970zł. Pozdrawiam.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dobry wieczór!
    Na początek chciałam bardzo gorąco podziękować za wszystkie wyrażone sugestie i opinie. Przyznaję celowo na początku niedookreśliłam rodzaju aparatu- czy to ma być kompakt, hybryda czy lustrzanka- z wielu powodów. Po zapoznaniu się z Waszymi wypowiedziami i po głębszym przeanalizowaniu cennika OLYMPUSa na sierpień 2007 oraz kolejnym zweryfikowaniu stanu obecnych funduszy i najbardziej optymistycznych prognoz dotyczących hipotetycznego przypływu gotówki- muszę przyznać, że na początek dla siebie zdecydowanie nie przewiduję lustrzanki.. Ponadto uważam, że musi troszkę upłynąc wody w rzece zanim zdobędę większe doświadczenie w posługiwaniu się i wykorzystaniu tak wyspecjalizowanego sprzętu jaki większość z Was niewątpliwie posiada (sądząc po jakości zdjęć w galeriach np. Tomasza czy cadman-a). Chciałam również zaznaczyć iż nie przewiduję zakupu sprzętu używanego. Kupując aparat przewiduję zaopatrzenie się w kartę 1GB co wiąże się z wydatkiem ok. 90 zł oraz futerał (mam przykre doświadczenia z zarysowaniem LCD kluczami od mieszkania)- co także muszę wliczyć w kwotę maksymalną 1300 zł. Bedę wdzięczna za kolejne wypowiedzi forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie