Miałem podobnie przez ostatnie kilka tygodni. Tak naprawdę to najwięcej można się dowiedzieć obcując ze sprzętem samemu.
PS.
Podpowiem: https://forum.olympusclub.pl/threads...hlight=olytest
Miałem podobnie przez ostatnie kilka tygodni. Tak naprawdę to najwięcej można się dowiedzieć obcując ze sprzętem samemu.
PS.
Podpowiem: https://forum.olympusclub.pl/threads...hlight=olytest
ja bym na twoim miejscu nie zmieniał opcji, skoro ma być kompakt to szukam kompakta. dlaczego?
Lustrzankę i szklarnię masz, a na wypady rowerowe i do video znacznie lepszym rozwiązaniem jest właśnie kompakt. dlaczego?
ponieważ: jest mały, nie trzeba zmieniać szkieł, ma spory (w zależności od modelu) zakres ogniskowych, dobry kompakt ma dobrą optykę, mała matryca = większa GO co przy video ma duże znaczenie, szybciej łapie ostrość na filmach.
ja tam nie rozumiem często polecania bezlusterkowców czy luster. są zastosowania, gdzie owe aparaty przegrywają z kompaktem i tyle. zresztą, gdyby tak nie było, to nie produkowano by kompakcików (teraz zaleje mnie fala krytyki, ale co tam).
Tak sobie jeszcze przypomniałem o Fuji X10. Czy ktoś może napisać jak w temacie filmowania sprawuje się X10 ?
Niestety bardzo słabo. Obraz sam w sobie jest dobry, ale rolling shutter jest wyraźny, nie ma żadnej możliwości kontroli nad parametrami (chyba tylko kompensacja ekspozycji działa, ale nie jestem pewiem), AF jest bezużyteczny, a MF można ustawić tylko przed rozpoczęciem filmowania, ale nie w trakcie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Kurde, a już się skłaniałem żeby poczciwe D200 zamienić na X10W domu do filmowania mam tylko D300s, a niebawem mi się rodzina powiększy i muszę kupić jakiś video - rejestrator
![]()
Dostałem do testów Samsung Galaxy Camera. Zdjęcia tragedia, ale filmy na zoomie 21x genialne. Tylko cena póki co 2k zł; szybko pewnie spadnie.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
Ja się dołączę żeby nie tworzyć nowego wątku. Szukam kompakta, nie wyglądającego jak lustrzanka, ze znośnym zoomem i dobrymi filmami. Ot, coś rodzinnego, ma zastąpić starego A720is (głównie z powodu filmowania). Przeglądnąłem sample z Olka/Panasa/Canona/Fuji/Sony/Nikona róźnej maści i najbardziej mi podszedł Sony HX9V (a tak, mam wrażenie że jest lepszy od HX20V, choć zapewne z mniejszą ilością ficzerów - GPS i sztucznie mała DOF mnie nie interesuje, ale podobno ma lepszą stabilizację - choć na samplach filmowych mam wrażenie że bardziej przeszkadza niż pomaga). Aparat nie musi być nowy, stąd HX9V. Ma ktoś z nim miłe/niemiłe doświadczenia? Wiem, że nie ma trybów A i S, ale ma być taki właśnie "dla idiotów", rodzinny. Do "wyższych" celów sprzęt inny.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Też się zastanawiałem nad tymi Sony. Kurde jest tego tyle, że ciężko coś wybrać. PENy są fajne, ale nie kieszonkowe. X10 bardzo mi się podoba, ale też jest duży. Na oku mam teraz te same kompakty Sony co MoominekZ drugiej strony nowy aparat ma mieć dobre filmy, ale również w zdjęciach ma zastąpić poczciwego D200, a tu najbliżej mi do X10
Ufff.....
Kupiłem jednak Fuji X10. Czy to był dobry wybór to się pewnie okaże za jakiś czas![]()
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8