Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 64 z 64

Wątek: OM-D na wycieczce - używanie zamiast testowania

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Może i lepiej ale prąd żre...
    Nie no, bez urazy, ale raczysz żartować. Załóżmy robimy w ciągu dnia 300 zdjęć. Zakładam, że ten spust migawki wciśnięty do połowy przed wykonaniem zdjęcia trzymamy 2 sek (to chyba wystarczająco długo). To będzie 600 sekund, czyli 10min, powiedzmy dodatkowej pracy stabilizacji. Ile tego prądu zeżre?, tyle co nic moim zdaniem, a komfort z włączenia tej opcji niezaprzeczalny. Może też wpływ na zdjęcie bo mamy już ustabilizowany obraz przed naciśnięciem spustu do końca.
    Cytat Zamieszczone przez Sabcio Zobacz posta
    ... Mnie z kolei interesuje jak działa stabilizacja w tym aparacie przy słabym świetle i dłuższych czasach. Ta normalna, bo ta z opcji działa bardzo dobrze.
    Mnie z kolei bardziej by "interesowało" jak działa stabilizacja przy bardzo krótkich czasach i dobrym świetle Naprzykład robimy zdjęcie na ogniskowej 300mm (ekwiwalent dla FF to 600mm) aby zrobić nieporuszone foto z ręki bez stabilizacji potrzebny czas 1/600s. Już przy 1/500s wskazana jest stabilizacja. Teraz jeśli mamy wyłączoną opcję aby IS działała od wciśnięcia spustu migawki do połowy to stabilizacja matrycy w M5 powinna wyrobić się w tym czasie ekspozycji zdjęcia czyli 1/500s.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.03.15 o 20:23
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nie no, bez urazy, ale raczysz żartować.
    Nie, nie raczę żartować, będąc na wyjeździe zdarzało mi się zrobić pona tysiąc zdjęć na 3 akumulatorach w ciągu kilku dni bez dostępu do prądu. Wierz mi też, że kadrowanie obiektów poruszających się, gdzie czekasz na ten właściwy moment (i ostrzysz używając spustu) trwać może o wiele dłużej. Poza tym dyskomfortu wyłączonej stabilizacji podglądu w 99% przypadków nie czuję. Mów za siebie, ja różnicę czuję.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Przy 300 mm (ekwiwalent 600) bez stabilizacji ciężko jest kadrować z ręki, obraz telepie niemiłosiernie. Dopiero wciśnięcie do połowy spustu i włączenie stabilizacji pomaga dobrze "trafić" w cel.

Po wciśnięciu spustu do połowy (po włączeniu tej opcji) świetnie widać jak obraz w wizjerze przesuwa się wraz z aparatem. Przy tej opcji wychodzą zdjęcia bardzo dobrze i tylko przyklasnąć. Przy włączeniu normalnej stabilizacji, w zależności od trzymania, czasu, ISO... Kiepsko już przy słabym świetle. Przy kicie (12-50), 45mm, 12mm. Mam z kolei jeszcze EP-3. Jeżeli używam statywu, to stabilizację muszę wyłączyć. Włączona stabilizacja pogarsza sprawę. Z poważaniem. HP

Przyznam się, że nie rozumiem. W Olympusie nie ma różnych stabilizacji, normalnej, nienormalnej itp. Jest jedna, działająca w 4 trybach:
    1. Stabilizacja włączona
    2. Stabilizacja tylko w osi pionowej (panoramowanie w poziomie)
    3. Stabilizacja tylko w osi poziomej (panoramowanie w pionie)
    4. Stabilizacja auto (czyli detekcja, który z trybów 1, 2 ,3 ma być w danej chwili wyłączony)
    5. Stabilizacja wyłączona.

Stabilizacja może być wykorzystywana tylko w momencie zrobienia zdjęcia (opcja
    Half Way Rls With IS: off) albo również podczas kadrowania z wciśniętym do połowy spustem migawki (opcja Half Way Rls With IS: on).
    Dodatkowo w przypadku podpięcia obiektywu ze stabilizacją (obiektywy Panasonica) można w menu wybrać, która stabilizacja ma działać - matrycy czy obiektywu (Lens IS priority: on czy jakoś tak to się nazywa).

W moim przypadku stabilizacja E-M10 pozwala utrzymać czasy ok. 1/15 - 1/10 dla ogniskowej 150mm (ekwiwalent 300mm). Na 1/6 - 1/5 też da się zrobić, tylko duży % zdjęć będzie wtedy poruszonych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sabcio Zobacz posta
    Ta puszka działa w ten sposób, że jeżeli mamy światła pod dostatkiem, a czas migawki tak krótki, że zbyteczna będzie stabilizacja, to ona nie powinna działać, mimo jej włączenia.
    Skąd masz taką informację?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb