Ja używam Kingstona 8GB i jest wszystko ok. duża karta (16-32GB) przydaje się np. do filmowania
Dobrze wiedzieć że OM-D faktycznie dobrze obsługuje karty SDXC 64GB bo instrukcja mówi ogólnie o obsługiwanym standardzie a rzeczywistość może być inna![]()
Ja używam Kingstona 8GB i jest wszystko ok. duża karta (16-32GB) przydaje się np. do filmowania
Dobrze wiedzieć że OM-D faktycznie dobrze obsługuje karty SDXC 64GB bo instrukcja mówi ogólnie o obsługiwanym standardzie a rzeczywistość może być inna![]()
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
A czy to prawda jest że duże sieci takie jak MM czy Saturn - zaopatrują się u oficjalnego dystrybutora kart? Tzn. że jest duże prawdopodobieństwo kupienia oryginału?
W ponizszym linku znajduje sie informacja na temat zalecanych kart do wszystkich PEN-ów OM-D.
http://www.olympus.co.jp/en/support/...i/penmedia.cfm
Jak dla mnie karta powyżej 16GB ma rację bytu przy matrycach do 16MP w dwóch przypadkach:
1) lubimy nagrywać filmy HD
2) używamy karty jak przenośnej pamięci USB
Pamiętajmy, że i tak lepiej kupić jedną większą kartę w solidnym sklepie, niż byle gdzie na allegro kilka mniejszych.
Gdzie kupiłeś i jaką masz prędkość przy zgrywaniu zdjęć na komputer?
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.01.13 o 12:34
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Ja mam SD Extreme 45MB/s SDHC I 16GB, chodzi dobrze, szybko, nie było z nią problemów jak na razie. Czasem nagrywam filmiki więc 16GB to tak w sam raz.
Planuję jeszcze zakup 4GB tak na codzienne fotografowanie.
Iwo
Z mało znanego (przynajmniej mnie) sklepu internetowo/stacjonarnego, na razie nie będę podawał nazwy, zobaczymy jak przejdzie reklamacja.
Na razie sensownie przetestowałem tylko w aparacie. Zrzucenie całego zapełnionego buffora na kartę w Panasonicu G5 dla karty kupionej w Komputroniku zajęło ok 11 sec natomiast dla tej trafionej około 30 sec.
Do komputera mam na razie śmieciowy czytnik który na wszystkich posiadanych przeze mnie kartach wykazuje średni transfer 4-6mb/s w zapisie. Rozglądam się właśnie za czymś co pociągnie i najszybsze karty (żeby za rok nie kupować kolejnego) żeby w razie czego móc zweryfikować zakup karty.
Jacek
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Macie jakieś sprawdzone czytniki na USB 3.0 ?
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Z tego co szukałem to Kingston USB 3.0 Media Reader i jakiś Sandisk potrafią wyciągnąć wszystko z tych szybkich (kole 100MB/s) kart. Cena powyżej 100 PLN. W końcu pewnie pojawią się i tańsze. Ktoś ma jakąś propozycję?
W sumie jeszcze Kingston MobileLite G3 USB 3.0 chyba daje radę a tu cena już zdecydowanie sympatyczniejsza jak ktoś nie potrzebuje czytać CF i innych wynalazków.
Ostatnio edytowane przez jbator ; 9.01.13 o 18:25
Jacek