Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: żywotność E-PL1

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: żywotność E-PL1

E-PL1 jest względnie amatorskim aparatem. Raczej nie osiąga takich przebiegów jak sprzęty "profesjonalne". Jak amator zrobi 10k rocznie to jest dużo.

Amatorskie aparaty często miewają większą żywotność właśnie dlatego, że są amatorskie = wolniejsze, mniej wysilone. Wolniejsze czasy (jak kojarze 1/2000s).
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

wracając do tego kompaktu... 6 lat się nim bawiłem.... jednocześnie używałem analogowych lustrzanek manualnych.... trochę zdjęć nim zrobiłem ale nie wydaje mi się aby to był jakiś nadzwyczajny wynik... Pen u mnie w rok zrobił 5 tyś zdjęć...
    Nigdy nie trzaskałem zdjęć bez opamiętania "bo się poprawi", jeśli już "to się usunie".. Nie jestem zwolennikiem PS i innych wynalazków w fotografii.. staram się robić tak zdjęcie aby było gotowe prosto z puszki...

Wiem, że aparat używany zawodowo może spokojnie strzelić te 40 tyś w rok.. ja liczę na conajmniej 5 lat zabawy tym aparatem....

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    wracając do tego kompaktu... 6 lat się nim bawiłem.... jednocześnie używałem analogowych lustrzanek manualnych.... trochę zdjęć nim zrobiłem ale nie wydaje mi się aby to był jakiś nadzwyczajny wynik... Pen u mnie w rok zrobił 5 tyś zdjęć...
    Nigdy nie trzaskałem zdjęć bez opamiętania "bo się poprawi", jeśli już "to się usunie".. Nie jestem zwolennikiem PS i innych wynalazków w fotografii.. staram się robić tak zdjęcie aby było gotowe prosto z puszki...

Wiem, że aparat używany zawodowo może spokojnie strzelić te 40 tyś w rok.. ja liczę na conajmniej 5 lat zabawy tym aparatem....
    Tylko,ze.Jesli zawodowo wiercisz otwory w betonie to uzywasz Hilti a nie Black Deckera .A taki nawet E-PL1 to takie niedzielne pstrykadelko do wszystkiego.Wiec jesli nawet bedziesz klepac te 20 tys w rok to zuzyjesz powiedzmy dwa(bedzie i tak taniej) albo i ten jeden tez wystarczy.To tak jak z majsterkowaniem.Kupujesz pilke do metalu i uzywasz,spsuje sie to kupujesz nastepna.Zawodowo myslac to kupisz przecinarke.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Nikt takich gwarancji nie daje i nikt nie podaje "ile może przeżyć dany model".
    Kłamczuszek, Olympus podaje i podawał przy E-3 i E-5 na pewno, a może i dla innych, "ile może przeżyć dany model" a dokładniej jego migawka

cytat:
    przetestowana trwałość migawki wynosi 150,000 cykli.
    źródło: www.olympus.pl
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Mirek znam różnicę między sprzętem profesjonalnym i amatorskim dlatego nie liczę na 150000 cykli jak w podanym przykładzie e-3 czy e-5 i też nie planuję zmieniać sprzętu co rok bo jestem zwykłym amatorem...

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

przy tej cenie, nowy a jeszcze lepiej używany, przypuszczam, że koszt wymiany migawki zawsze przekroczy koszt tego aparatu, na pewno producent miał jakieś założenia technologiczne co do wytrzymałości (co by nie był nieśmiertelny), ale w przypadku tej ceny sprzętu, przypuszczam, że kosztowo wyjdzie ci to samo czyli jeden OM-D = cztery E-PL1
    ps: zabawa musi kosztować i nigdy na to nie zwracałem uwagi
    ps: E-PL1 był pierwszym modelem i przypuszczam, że wyjątkowo solidnie się do niego przyłożono na etapie projektu i wykonania
    wielosystemowy

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    ps: E-PL1 był pierwszym modelem i przypuszczam, że wyjątkowo solidnie się do niego przyłożono na etapie projektu i wykonania
    Nie masz racji.
    Pierwszy był E-P1
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

drobnostki jakieś 7 miesięcy różnicy - wtedy zależało im na zdobyciu rynku
    wielosystemowy