Benek - nie daj sie wciagnąć w tego typu dysputy. Jak ci sprzet odpowiada to rób zdjęcia, publikuj je na forum i dyskutuj o nich a nie o sprzęcie. Bo i tak kazdy wie swoje i nie odpusci![]()
Benek - nie daj sie wciagnąć w tego typu dysputy. Jak ci sprzet odpowiada to rób zdjęcia, publikuj je na forum i dyskutuj o nich a nie o sprzęcie. Bo i tak kazdy wie swoje i nie odpusci![]()
Czasem trzeba podyskutowac.Osobiscie nie dyskutuje o sprzecie,tabelkach bo mi to powiewa.Jednak ci myslicie i takiej sytuacji.
Ty sluchaj,kupujesz cale dwa wiadra kart pamieci bez nadruku za 50€.Na cholere to bierzesz jak to byl transport uszkodzony.Nie masz ani nadrukow ani opakowan bo opakowania z nadrukami zostaly juz zutylizowane.
Tak,ale nie wszystkie,Dwie rolki jeszcze "uratowali"a w promocji pojda bez opakowania.
Ale te karty to nie te szybkosci co na wydruku.
A kto to bedzie sprawdzac,po trzech miesiacach to mnie moga wiesz gdzie i co.
No wlasnie Oni to jemu moga.Tylko czy my wszyscy tez jemu mozemy?? i dlaczego my??
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
a Oly nadal iso 200 z 1/4000... i 25mm 1,4, 20mm 1,7, 17mm 1,8 których nie wykorzysta się w pełni w słoneczny dzień.Zamieszczone przez o Samsung NX300
Czyli z jednej strony Samsung ma to na czym wielu z nas zależy w m43, a z 2ej nie ma takiej szklarni jak m43:
Polityka cenowa m43 nie zawsze jest super na tle konkurencji zarówno APS-C jak i FF.
Cena zbliżona do szkła w pełni metalowego Voigtlander 75mm 1,8, niż do konstrukcji 85mm 1,8 pod FF C i N.
Sigma 85mm 1,4 pod pełną klepkę też jest zacna, ma 1,4 i też kosztuje trochę ponad 3 kpln.
Dzięki Benkowi widzę, że Samsung 85mm 1,4 kosztuje 2000... O ile optyka OK, to fajny system się robi powoli.
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
no właśnie nie koniecznie ISO 200. Podobno tej czułości bliżej do ISO 100 niż do 200ale tak czy siak, zrozumieć nie mogę dlaczego w OMD nie ma migawki z czasem 1/8000. U konkurencji APS-C za te pieniądze to jest już standard!
A Samsung? niech się rozwija, wiele rzeczy w NX-systemie mają naprawdę fajnych. Jeśli jeszcze opanują tę technologię, by jpg'i z puszki wychodziły takie jak z OMD, albo lepiej jeszcze, jak z X-E1 to będzie to kiler dla innych bezlusterkowców... Na razie wszakże, moim zdaniem, muszą się jeszcze trochę pouczyć![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No OK ale jak widać 1/6000 da się w amatorskim bezlusterkowcu, więc możemy tego oczekiwać od następnego body m43.
NEX-7/6 mają i ISO 100 i 1/4000 - też da się. Oly już w e-p1 dał ISO 100 - szkoda że nie zostawił jak było.
Szkoda że zakup nowszego body nie uchroni bardziej przed prześwietleniem z 20mm 1,7 i muszę nadal korzystać z filtra szarego.
Dopingujmy zatem dalej stworzenie i zaaplikowanie do następnego body dopracowanej migawki elektronicznej.![]()
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
podkreśliłem teraz zwrot "za te pieniądze". Może teraz moja myśl będzie bardziej czytelna. Nie chce mi się szukać, ale wydaje mi się że nie da się znaleźć korpusu APS-C, kosztującego w okolicach 4,5 tys zł. który by nie miał migawki z czasem 1/8000
co do dodatkowych ruchów - słuszna uwaga, wszakże mam dwie wątpliwości:
1) U Samsunga się dało, więc to chyba nie jest przeszkoda,
2) Nie wiem jak teraz, ale kiedyś było tak, że lamelki przesuwały się ze stałą prędkością, niezależnie od ustawianego czasu naświetlenia, a ów czas by regulowany odstępem pomiędzy lamelkami. Czy dalsze zmniejszenie szczeliny nie jest możliwe? z moich szacunków przy 1/8000 szczelina musiałaby być 0,5 mm więc może to za mało?
Jest już test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/222.1-Test_ap...st%C4%99p.html
Kolejna bariera uniemożliwiająca robienie dobrych zdjęć - brak migawki 1/8000 s. Czyżby to była faktyczna(tuszowana przez media) przyczyna rozruchów w Turcji?