Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Samsung NX300 i obiektyw NX 45 mm F1.8 2D/3D

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Samsung NX300 i obiektyw NX 45 mm F1.8 2D/3D

Cytat Zamieszczone przez Benek Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    tia, na papierze fajnie, ale w praktyce wyjdzie "szajsung"
    Merytoryczny, rzeczowy i wyważony komentarz. Rzecz jasna zdradzający szeroką wiedzę i długoletnią praktykę komentującego.
    Nie było mnie przy kompie parę (dłuższych) chwil a widzę że muszę się tłumaczyć:

po pierwsze - chodzi mi o to, że choć system NX wygląda ciekawie to jak popatrzeć głębiej w parametry i testy już tak różowo nie jest. Matryce są niespecjalne, obiektywy - jakoś nie pamiętam żeby któryś z testowanych przez Optycznych wzbudził entuzjazm. Do tego dochodzą plotki że z ich trwałością mechaniczną jest tak sobie... stąd i mój sceptycyzm. Zwłaszcza że... no dobrze, obiecałem sobie że w nowym roku nie będę narzekał na ceny...

po drugie - używam wielu sprzętów Samsunga - drukarki, telefony, jakieś aparaty kompaktowe (używałem bo teraz króluje m4/3) i były/są to produkty takie na czwórkę. Czasem nawet na taką mocną czwórkę z plusem, ale do piątki im trochę brakuje... ot, taka solidna, ale jednak z niższej półki marka. W tym kontekście interesuje mnie jakie słabości będą w NX300

po trzecie - marketing i promocja systemu NX w Polsce to jakaś lipa, a sprzedaż "serwisowych" obiektywów poprzez Allegro to cały lipowy las

po czwarte - na osłodę - podoba mi się że Samsung próbuje eksperymentować i odważnie kombinuje z nowymi funkcjonalnościami
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Nie było mnie przy kompie parę (dłuższych) chwil a widzę że muszę się tłumaczyć:
    Nie proszę o tłumaczenie, ale proszę o merytoryczne komentarze. A twój ostatni wpis, w moim przekonaniu, zawierał elementy daleko idącej niewiedzy.

po pierwsze - chodzi mi o to, że choć system NX wygląda ciekawie to jak popatrzeć głębiej w parametry i testy już tak różowo nie jest. Matryce są niespecjalne
    Niespecjalne? Sądząc po testach z optycznych, matryca z NX200/20 jest porównywalna do tej z NEX-7. A matryca z tego sprzętu Sony, wierząc testom np. z dxomark.com jest wyraźnie lepsza np. od OM-D. Matryce z NX100/20 są znowu parametrami lepsze od matryc stosowanych np. w Olympusach EP-3. Więc o jaki odcień różu ci chodzi?

obiektywy - jakoś nie pamiętam żeby któryś z testowanych przez Optycznych wzbudził entuzjazm.
    Polecam test NX30/2 na optycznych.pl. Albo test NX85 na photozone.de. Ten drugi obiektywik proszę zestawić z podobnymi portretówkami Zeissa. Wyniki mogą być zaskakujące...

Do tego dochodzą plotki że z ich trwałością mechaniczną jest tak sobie...
    W piątek w spożywczaku o tym mówili? Podaj jakieś konkretne informacje, jestem ciekawy. Co do trwałości - mnie zaś dochodzą wiadomości o bublowatych ekranikach LCD w OM-D. Tyle, że to wiadomości, fakty nie zaś plotki.

Zwłaszcza że... no dobrze, obiecałem sobie że w nowym roku nie będę narzekał na ceny...
    Gdybym chciał kupować obiektywy Zuiko chyba naprawdę bym musiał narzekać. Na szczęście kupuję tutaj: http://www.mixremedia.pl/?obiektywy,20 , albo tutaj http://serwis.mjmkielce.pl/akcesoria...x-c-25_26.html.

używam wielu sprzętów Samsunga - drukarki, telefony, jakieś aparaty kompaktowe (używałem bo teraz króluje m4/3) i były/są to produkty takie na czwórkę. Czasem nawet na taką mocną czwórkę z plusem, ale do piątki im trochę brakuje... ot, taka solidna, ale jednak z niższej półki marka.
    A opinię na temat np. lustrzanek Pentaksa opierasz na jakości produkowanych przez Pentaksa kolonoskopów? Wiedzę natomiast o obiektywach Canona opierasz na podstawie użytkowania kserokopiarki tej firmy?

W tym kontekście interesuje mnie jakie słabości będą w NX300
    Grunt, żeby te minusy nie przysłoniły ci plusów.

po trzecie - marketing i promocja systemu NX w Polsce to jakaś lipa,
    Ja kupuję konkretny sprzęt, nie obchodzi mnie to, czy w Media Markt przy wejściu znajduje się plakat 2x3 m reklamujący ten sprzęt.

a sprzedaż "serwisowych" obiektywów poprzez Allegro to cały lipowy las
    Rozumiem, że gdybyś miał okazję kupić np. Zuiko.M 75/1.8 za 1500 zł., pełnowartościowy, nowy obiektyw z gwarancją, z polskiej dystrubucji, ale bez oryginalnego kartonika, skóropodobnego woreczka i osłony psłonecznej to nie kupiłbyś? Wybrałbyś wersję "nieserwisową", płacąc za woreczek i oryginalny kartonik drugie 1500 zł? Nota bene, do 75/1.8 i tak musisz tę osłonę kupić oddzielnie...

po czwarte - na osłodę - podoba mi się że Samsung próbuje eksperymentować i odważnie kombinuje z nowymi funkcjonalnościami
    Tradycja pierwszego bezlusterkowca z matrycą APS-C zobowiązuje.
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 6.01.13 o 15:31

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Rozumiem, że gdybyś miał okazję kupić np. Zuiko.M 75/1.8 za 1500 zł., pełnowartościowy, nowy obiektyw z gwarancją, z polskiej dystrubucji, ale bez oryginalnego kartonika, skóropodobnego woreczka i osłony psłonecznej to nie kupiłbyś?
    Proszę, nie nazywajmy części zamiennych, wyprowadzanych na lewo przez zewnętrzną firmę świadczącą dla Samsunga usługi serwisowe, pełnowartościowym towarem, w dodatku jeszcze z polskiej dystrybucji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Proszę, nie nazywajmy części zamiennych, wyprowadzanych na lewo przez zewnętrzną firmę świadczącą dla Samsunga usługi serwisowe, pełnowartościowym towarem, w dodatku jeszcze z polskiej dystrybucji.
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że te obiektywy są niepełnowartościowe?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Zobacz sobie, co jest w pudełku pełnowartościowego produktu i jakie świadczenia wraz z nim dostajesz, a odpowiedź nasunie Ci się sama.

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Zobacz sobie, co jest w pudełku pełnowartościowego produktu i jakie świadczenia wraz z nim dostajesz, a odpowiedź nasunie Ci się sama.
    Nasunęła mi się odpowiedź - dla mnie to pełnowartoścowy sprzęt. Bo do fotografowania nie jest mi potrzebny oryginalny kartonik.

Zresztą zadam to samo pytanie, co wcześniej, tym razem tobie epicure. Mając okazję kupienia 75/1.8 za 1500 zł., nowego, nieużywanego, z możliwością zwrotu w ciągu 10 dni od dnia zakupu, z fakturą / rachunkiem, w szarym niefirmowym kartonie, z 3-miesięczną gwarancją - nie kupiłbyś? Dołożyłbyś drugie 1500 zł po to, żeby mieć firmowy kartonik i dodatkowe 9 miesięcy gwarancji? Bo do 75/1.8, z tego co wiem, i tak osłonę czy nawet futerał trzeba dodatkowo kupić...

Inną rzeczą jest to, że na upartego można kwestionować zgodność z prawem ograniczonej do trzech miesięcy gwarancji. Ja z moimi sprzedawcami nie miałem jednak żadnych problemów, jeśli trzeba było cokolwiek zareklamować, albo wymienić.
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 6.01.13 o 20:20

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Zresztą zadam to samo pytanie, co wcześniej, tym razem tobie epicure. Mając okazję kupienia 75/1.8 za 1500 zł., nowego, nieużywanego, z możliwością zwrotu w ciągu 10 dni od dnia zakupu, z fakturą / rachunkiem, w szarym niefirmowym kartonie, z 3-miesięczną gwarancją - nie kupiłbyś?
    Raczej nie byłbym zainteresowany tym obiektywem. Ale gdybym coś miał kupować, to na pewno nie dałbym się naciąć na części zamienne, których pozbywa się serwis.

Dołożyłbyś drugie 1500 zł po to, żeby mieć firmowy kartonik i dodatkowe 9 miesięcy gwarancji?
    Na 75 f/1,8 nie, bo za taki obiektyw nie dałbym 3.000 zł. Co nie znaczy, że dałbym połowę tego komuś, kto według mnie prowadzi wątpliwy biznes.

Inną rzeczą jest to, że na upartego można kwestionować zgodność z prawem ograniczonej do trzech miesięcy gwarancji.
    Akurat tego nie można kwestionować, bo gwarancja jest zupełnie dobrowolnym świadczeniem ze strony gwaranta.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Nie proszę o tłumaczenie, ale proszę o merytoryczne komentarze. A twój ostatni wpis, w moim przekonaniu, zawierał elementy daleko idącej niewiedzy.
    Pohamuj proszę emocje bo się zacznie pyskówka a na to ja nie mam ochoty. Wyraziłem swoje zdanie, jeśli Cię ono ubodło, to przepraszam. Ale przepraszam tylko za to, że napisałem je otwartym tekstem. Bo za to, jakie ja mam zdanie o Samsungu, to powinien przepraszać Samsung...

Nie będę odmawiał tej marce kilku zalet i osiągnięć na rynku foto. Ot, choćby to, że NX 20 jest bodaj jedynym bezlusterkowcem z migawką do 1/8000s (Olympus! dlaczego tego nie potrafi OMD?) ale jest i kilka minusów.
    Zakres dynamiczny w NX20 to wg Optycznych 6,3 eV a w OMD 6,6 eV. Mając większą matrycę, Samsung powinien spokojnie dobijać do 7 eV... ale dajmy spokój cyferkom. Oglądam (często, i owszem) zdjęcia demo czy z Optycznych czy z dpreview... i te z Samsunga na kolana nie rzucają. Może to kwestia przyzwyczajenia do obrazka z Olympusa? Nie wiem, po prostu mi nie pasują. Na tyle mi nie pasują, że zastanawiając się niedawno nad zakupem aparatu, po przeglądnięciu tego co w sieci dało się znaleźć, bez żalu i raczej szybko skreśliłem z listy NX20. Do tego systemu nie był mnie wstanie przekonać nawet 85/1,4 którego odpowiednika w m4/3 jeszcze się pewnie długo nie doczekamy

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post był o 16:52 ----------

....

Na 75 f/1,8 nie, bo za taki obiektyw nie dałbym 3.000 zł. Co nie znaczy, że dałbym połowę tego komuś, kto według mnie prowadzi wątpliwy biznes.

...
    Trafnie ujęte, bardzo trafnie
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Jan S

Marnujesz zbyt dużo energii na czytanie tabelek i testów. Ile zdjęć robisz w miesiącu? Masz w ogóle na to czas ?
    Ja akurat używam aparatu Sama (co prawda nie NX), ma swoje wady, ma swoje zalety - nie jest gorszym produktem niż konkurencyjne, a w niektórych aspektach nawet lepszym. System NX jest lepszy od analogicznych systemów Nikona czy Canona. Ma też pewne przewagi nad NEX. Ma też zapewne wady - a co ich nie ma?
    Fakty są takie, że to Samsung wykonał największa pracę i zrobił największe postępy wśród wytwórców foto w ostatnich latach.

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

epicure, czy myslisz, że jeśli będziesz używał sformułowań typu "nie dać się naciąć", "wątpliwy biznes", "części zamienne których pozbywa się serwis", "części wprowadzane na lewo" to tworzona przez ciebie rzeczywistość wirtualna stanie się faktem?

Ja kupiłem u tych sprzedawców łącznie sześć obiektywów i ani razu się nie naciąłem. Wszystkie obiektywy kupione u nich działają doskonale i nie miałem z nimi większych problemów. Jeden tylko nie spełniał moich oczekiwań, więc po prostu wrócił do sprzedawcy. Nie widzę powodów, dla których mam nazwać "wątpliwym interesem" biznes prowadzony przez legalnie działającą firmę, sprzedającą sprzęt z legalnego źródła, wystawiającą fakturę i gwarancję. Jako klient, a tym bardziej fotograf, mam w głębokim poważaniu formalny, handlowy status obiektywu, który kupiłem. Jak dla mnie, może on być nawet oficjalnie traktowany jako metalowo-szklana zaślepką na korpus. Skoro francuskie ślimaki - zgodnie z prawem Unii Europejskiej - to ryby, a hiszpańska marchewka to owoc... Jeśli pod tą nazwą "assy barrel total - 85 mm nx lens" widniejącą na rachunku kupuję obiektyw Samsung NX 85 /1.4 to przecież kupuję realnie istniejący obiektyw. A jeśli on w dodatku działa i daje wspaniałą jakość obrazu, musiałbym być lekko szmyrgnięty żeby narzekać.

Ale nie zabraniam komukolwiek, w tym tobie, na taką właśnie, mało racjonalną postawę. Są gusta i guściki - jeżeli czyimś hobby jest kupowanie firmowych kartoników za 1500 zł, czemu mam tego nie akceptować. Nie moje rybki, nie moje akwarium.
    Ostatnio edytowane przez Benek ; 6.01.13 o 20:19