|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jacek
www.jackowlew.pl
Z tą pancerką w małym palcu to w moim przypadku duża przesada, powiedzmy że orientuję się w temacie. Moje zainteresowania skupiają się przede wszystkim na współczesnym sprzęcie wojskowym, aczkolwiek o historycznym też mam niejakie pojęcie. Skoro nikt nie podjął się opisu zdjęć zamieszczonych przez jackowlewa, to nie pozostaje mi nic innego jak uzupełnić te braki. Chciałbym jednak najpierw zaznaczyć, iż muzeum w Kubince nie eksponuje tylko czołgów (nawiasem mówiąc wbrew nazwie), lecz także inną broń pancerną : działa samobieżne, bojowe wozy piechoty, transportery opancerzone, samochody pancerne itp. Wracając do fotografii jackowlewa mamy w kolejności od pierwszej wrzutki : T-34/85 (opisany w moim poście nr 54), T-34/76 model 1940 i T-50 oraz IS-2. Każdy z tych wozów to sowiecka konstrukcja. Kolejna wrzutka : ISU-152 (opisane w moim poście nr 53), amerykański czołg M5A1 Stuart, a ostatnim jest brytyjski czołg Valentine Mk II. Wszystkie wymienione maszyny były używane w czasie II Wojny Światowej.
Czołgi z Kubinki.
7
8
9
10
11
![]()
Ostatnio edytowane przez jackowlew ; 22.01.14 o 14:50
Jacek
www.jackowlew.pl
Ciekawa wrzutka. Fotografie nr 8 i 11 przedstawiają samochód pancerny Putiłow-Austin, czyli rosyjską konstrukcję powstałą w oparciu o brytyjski pojazd z okresu I Wojny Światowej. Na zdjęciach nr 9 i 10 widzimy radziecki czołg szybki BT-2, który z kolei skonstruowano na bazie amerykańskiego wozu Waltera Christie M.1931. Specyfika tego czołgu polegała na tym, że mógł on poruszać się zarówno na gąsienicach, jak i na samych kołach. Ten pojazd był wytwarzany w latach 1931-32.
Ile to człowiek się dowiadujesam nie wie co fotografował.Jutro kolejne,także kolega Operator będzie miał co robić.Pozdrawiam
Jacek
www.jackowlew.pl
Jacek
www.jackowlew.pl
Czy te samochody były używane przez RKKA w czasie wojny 20 roku?
BT od Bystrochodnyj Tank, czyli czołg na niemieckie autostrady![]()
Czy II RP nie próbowała kupić licencji na produkcję tego właśnie wozu?
Będzie co oglądać.![]()
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()