Kolejna porcja przed tygodniową przerwą może uda mi się uzupełnić obiekty z Kubinki ale to zobaczy się w przyszłym tygodniu.
161
162
163
![]()
Kolejna porcja przed tygodniową przerwą może uda mi się uzupełnić obiekty z Kubinki ale to zobaczy się w przyszłym tygodniu.
161
162
163
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Nastepne ciekawe współczesne pojazdy pancerne byłego ZSRR. Nr 161 przedstawia działo pancerne SU-122-54 (Obiekt 600), zbudowane na bazie czołgu T-54. Pojazdy te wyprodukowano w niewielkiej ilości kilkudziesięciu sztuk (rosyjska Wikipedia podaje 77 egzemplarzy). Używane były one tylko przez ZSRR od 1956 roku do lat 60-tych. Uzbrojenie główne stanowiła 122mm armata D-49 uzupełniona dwoma karabinami 14,5mm KPWT. Nr 162 to Obiekt 476, który jest jednym z pięciu prototypów czołgu T-64BM, w którym zastosowano zmieniony napęd w postaci silnika 6TD. Nr 163 ukazuje Obiekt 434, czyli czołg T-64A, któremu warto poświęcić więcej uwagi, ze względu na bardzo nowatorską i nietypową konstrukcję, cechującą się wieloma nowinkami technicznymi w czasach jego projektowania. Kilka rozwiązań w tym typie było zastosowane po raz pierwszy w świecie, należały do nich między innymi : warstwowy pancerz kadłuba, gładkolufowa 125mm armata 2A26, a następnie 2A46 z osłoną termoizolacyjną (późniejsze wersje), automatyczny system ładowania pozwalający na ograniczenie liczby załogi do trzech osób, czy też kierowane ppanc. pociski systemu 9K112 Kobra wystrzeliwane bezpośrednio z armat 125mm (wcześniejsze warianty uzbrojone w 115mm działa nie były do tego dostosowane). Bardzo nietuzinkowo rozwiązano napęd wyposażając pojazd w dwa rodzaje wielopaliwowych dwusuwowych turbodoładowanych Diesli. Podstawowym był 5TDF mający konstrukcję pięciocylindrową, dziesięciotłokową, dwuwałową, w której zrezygnowano z wentylatora na rzecz chłodzenia energią spalin. Taki układ pozwalał na bardzo kompaktowe rozmiary, małą masę i duży współczynnik mocy jednostkowej. W modelu T-64BM montowano mocniejszy silnik 6TD o analogicznej budowie. Zawieszenie także zaprojektowano w bardzo niekonwencjonalny sposób. Zastosowano wałki skrętne sięgające tylko połowy szerokości kadłuba, co umożliwiło rozmieszczenie ich symetrycznie po obu stronach kadłuba (typowe rozwiązanie polega na przesunięciu wałków względem siebie, ze względu na ich długość). Koła nośne też miały rzadko stosowaną budowę z wewnętrzną amortyzacją (bandaże gumowe znajdowały się w środku piast). Wszystkie odmiany T-64 standardowo wyposażono w układ ochrony przed bronią ABC i układ ppoż. komory silnikowej. Ostatnie będące w produkcji wersje T-64BW i T-64BW1 posiadały jako dodatkową osłonę pancerz reaktywny. Czołgi te znajdowały się na wyposażeniu wyłącznie armii ZSRR i nie były nigdy eksportowane.
Po kilku dniowej przerwie jutro powrócimy co muzeum czołgów w Kubince.Niestety nie udało mi się powiększyć kolekcji czołgów.Może na jesień.
Jacek
www.jackowlew.pl
To jedziemy dalej po przerwie.
164
165
166
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Muzeum Oręża Wojska Polskiego. Obowiązkowy punkt programu dla miłośników militariów/historii odpoczywających w Kołobrzegu. Bogaty zbiór zbroi, umundurowania, odznaczeń, broni ręcznej, broni palnej, artylerii, pojazdów kołowych, pancernych, samolotów...a także jednostek pływających.
Ponieważ jestem na wiadomo jakim forum a fotki są z nikona -więc żeby nie było, że prowokujęprezentuję na koniec fotkę, z tego muzeum, wykonaną puszką po kawie
![]()
Kołobrzeg równiez polecam, byłem parę lat temu. "Halftrack" na zdjęciu to SU-57, czy;i amerykański T-48 (podwozie transportera m3 + licencyjna brytyjska armat 6 funtowa), w malowaniu 7 das 1 Armii WP. Na kolejnej fotce działa samobieżne ISU-152 (w malowaniu 13 pas 1 Armii WP), ISU-122 i SU-76, za nimi czołg ciężki IS-2 w malowaniu 4 pułku czołgów ciężkich 1 Armii WP (ten sam co na fotce czarno-białej).
Ciekawy ten "halftrack"![]()
IS-2 też kawał historiiTo działo samobieżne też ciekawe.
Imponujecie Panowie wiedzą![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Następne sowieckie współczesne wozy bojowe. Nr 164 to samobieżna armata przeciwlotnicza ZSU-57-2, opisywałem ją w poście #51 tego wątku. Nr 165 przedstawia czołg T-55, czyli zmodernizowany wóz T-54. Nr 166 Obiekt 432 jest prototypem czołgu T-64, który opisałem szerzej w poście #252.
Dzięki za wrzutkę junak20! Jeśli masz jeszcze jakieś zdjęcia z tego muzeum, to wstawiaj śmiało. Ja nie miałem niestety okazji zwiedzać tej placówki. Na tym forum jest wielu użytkowników fotografujących innym sprzętem niż Olympus (sam się do nich zaliczam).![]()
Wrzucę tylko to co mi wolno, bo tak się złożyło, że muzeum zwiedzałem w trakcie turnusu wypoczynkowego z moimi podopiecznymi i na nich musiałem się głownie skupić a nie mam zgody na publikację wizerunków. W trakcie turnusu przeprowadziłem warsztaty z fotografii otworkowej więc pierwsza fota znowu z puchy po kawie. Na reszcie moja pociecha. Dodam, że obecna wrzutka jest ze skansenu morskiego, który znajduje się koło portu rybackiego i jest znacznie oddalony od głównego oddziału muzeum. Na zdjęciach okręt patrolowy ORP Fala. Można na niego i do niego wejść, w każdy zakamarek, dotknąć co się chce i ile się chce. W skansenie jest jeszcze jeden okręt -kuter rakietowy OPR Władysławów -również cały do zwiedzania, są resztki ORP Burzy (maszt) , miny, torpedy... Skansen Morski otwarty jest tylko w sezonie letnim.
![]()
Kubinki ciąg dalszy
167
168
169
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl