Brytyjskie współczesne czołgi podstawowe. Nr 62 - Centurion Mk 12. Nr 63 - FV 214 Conqueror Mk 2. Nr 64 - FV 4201 Chieftain Mk 5.
Brytyjskie współczesne czołgi podstawowe. Nr 62 - Centurion Mk 12. Nr 63 - FV 214 Conqueror Mk 2. Nr 64 - FV 4201 Chieftain Mk 5.
Jacek
www.jackowlew.pl
Jeżeli będzie coś wyjątkowego, to na pewno rozwinę w miarę możliwości temat.Foty pierwsza klasa, niekiedy tylko kadry zbytnio przycięte jak na mój gust i ostrość w nielicznych przypadkach mogłaby być lepsza. Rozumiem jednak, że jak wspominałeś wcześniej było mało czasu, więc i tak jest świetnie.
![]()
Co do zdjęć to strasznie tam ciasno w tych barakach,czołg na czołgu stoi nie dość że ciasno to jeszcze ciemno jak cholera i rób tam zdjęcia i włażący dzieciak w kadr bo tak akurat chodziłem po barakach ale zmiana zwiedzania i pozbyłem się młodego człowieka wchodzącego w kadr.Zdjęcia nie są przycinane tak ciasno kadrowałem.A że czasu było mało to już wiesz ale może nadarzy się okazja to poprawie![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Jedziemy dalej
65
66
67
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
C.d. brytyjskich pojazdów pancernych. Nr 65 to współczesny bojowy wóz rozpoznawczy FV 101 Scorpion. Nr 66 jest ciężkim samochodem pancernym AEC Armoured Car Mk II z czasów II W.Ś. Nr 67 przedstawia samochód pancerny Daimler Armoured Car Mk II z tego samego okresu co poprzedni pojazd.
Myślę że warto pokazywać serię muzealną czołgów z Kubinki.
68
69
70
71
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
O tym że warto nie trzeba pewnie nikogo zaglądającego tutaj przekonywać. Dzisiejsza wrzutka jest bardzo interesująca, ze względu na maszynę przedstawioną na zdjęciach nr 68 i 69. Jest to kanadyjski pojazd śnieżny firmy Bombardier. Zaintrygowany tą konstrukcją postanowiłem dowiedzieć się czegoś więcej na jej temat. Z tego co udało mi się ustalić zakłady te produkowały kilka modeli tych ''śniegołazów'', zarówno cywilnych jak i wojskowych. Tutaj jest ciekawa strona Muzeum J. Armanda Bombardiera, na której można je zobaczyć i poczytać na ich temat (oczywiście w języku angielskim). Na jakimś portalu, niestety nie pamiętam już gdzie to było wyczytałem, że ZSRR otrzymał te pojazdy w ramach umowy Lend-Lease, jak zresztą wiele innych wzorów uzbrojenia w czasie II Wojny Światowej. Co do pozostałych dwóch zdjęć, to oba przedstawiają amerykańskie lekkie czołgi : Nr 70 - M3A1 Stuart, a nr 71 - M24 Chaffee.
To jedziemy z koksem
72
73
74
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl