Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: E-PL1 prośba o poradę - karta

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

E-PL1 prośba o poradę - karta

Zacznę od wątku - CO MNIE OSTATNIO WKURZYŁO
    Sylwester, godzina 00-00-30, dokładniej 30 sekund po północy, wtedy kiedy zaczyna się najwięcej dziać , mój aparat wyświetla informację - KARTA ZABLOKOWANA PRZED ZAPISEM @#$%&%$#@, nic nie pomaga, wyjmowanie karty, wyjmowanie aku, cały czas ten sam komunikat - czyli jestem bez aparatu, a wyskoczyło to po nagraniu (próbie nagrania) filmiku, ok 30 sek (wiem aparat nie służy do nagrywania filmów *&%$#@ ) po powrocie do domu szukam powodu, więc .... karta w komputerze się "otwiera", zdjęcia są (uff) jedno tu (brawo dla mnie, pierwsze w tym roku zamieszczone tu na forum)
    https://forum.olympusclub.pl/threads...ht=#post903030
    filmik nie daje się odtworzyć (błąd pliku), więc już wiem co się namieszało, ale (do doświadczonych użytkowników tego aparatu), czy karta 16 jest za duża do tego aparatu ?, czy mógł być to przypadkowy, chwilowy błąd karty (już jej nie włożę do aparatu - brak zaufania), czy możliwy błąd systemu aparatu ? - po nagraniu filmiku, zapis na karcie trwał długo ! - nie jest to nowa karta, używana w poprzednim penie i kompakcie, sformatowana przed użyciem w komputerze (ale nie nagrywałem na niej nigdy filmików - to pierwsza próba)
    Karta PLATINET SDHC
    http://images.okazje.info.pl/p/fotografia/7165/platinet-sdhc-16gb-class6.jpg

według opisu i moich testów - szybka
    - czy teraz kupować max 8
    - SD, czy SDHC ? ( w opisie jest "Karty pamięci SD (kompatybilność z kartami SDHC"), ale brak info o "wielkości"
    - Good Ram SDHC , czy Sandisk ultra SDHC, czy SDHC Toshiba, czy Verbatim SDHC, a może zwykłą SD (bez SDHC)
    nie znam kart SD, na co dzień i to od dawna używam CF, SD tylko w kompakcie, ale nigdy do tej pory nie miałem takiego zonga
    teraz aparat, działa na PQI 4 SDHC, ale na tamtej 16 też działał, na pewno bez zapasowej karty już się nie ruszę z domu, tylko właśnie co mu dokupić ?
    wielosystemowy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: E-PL1 prośba o poradę - karta

GoodRam Pro Class 10 (SDHC) i Sandisk Extreme również SDHC 8GB świetnie działały w moim E-pl1. Czy większe też? Nie wiem, ten aparacik potrafi zamulić, może zbyt duża karta mu nie służy.
    Pierwszy raz widzę PLATINET SDHC, może to jakiś nie do końca kompatybilny ze standardem wynalazek.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Może po prostu karta jest uszkodzona. Próbowałeś ją przeformatować na kompie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Też tak miałem b. dawno temu z CF Kingstona, robiłem reportaż na polach lednickich, wyjazd na drugi koniec PL i w pewnym momencie karta odmówiła posłuszeństwa... Błąd zapisu. Zrobiłem caly reportaż w jpg na zapasowej 512 mb w takiej sobie jakości. W domu udało mi się odzyskać te zdjęcia z tamtej, sformatować i karta do dzisiaj służy i nigdy więcej mi się to nie zdarzyło. Ja bym po prostu stawiał na złośliwość rzeczy martwych.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Może po prostu karta jest uszkodzona. Próbowałeś ją przeformatować na kompie?
    była formatowana, sprawdzana prędkość (jest szybka) i test na błędy - wszystko OK - może faktycznie 16 mu nie służy ?
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    była formatowana, sprawdzana prędkość (jest szybka) i test na błędy - wszystko OK - może faktycznie 16 mu nie służy ?
    Może było tak jak luc4s pisał. Po prostu. Złośliwość rzeczy martwych. Ja nigdy nie pakuję kart większych niż 4GB. Wolę mieć ich kilka, ale w przypadku awarii stracę "stosunkowo" mało.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Powinno nie być problemu z kartami SDHC. To standard kart o pojemności od 4 GB do 32 GB.
    Więc może to po prostu wybryk z tą konkretną kartą. Problemy niestety zawsze się mogą przytrafić (pech).
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Powinno nie być problemu z kartami SDHC. To standard kart o pojemności od 4 GB do 32 GB.
    Więc może to po prostu wybryk z tą konkretną kartą. Problemy niestety zawsze się mogą przytrafić (pech).
    tylko zastanawiam się czy w momencie premiery E-PL1 były już dostępne karty SDHC o pojemności większej niż 8 GB, wiem, że w przypadku np nikon D100, ten aparat miał kaprysy gdy dostał za dużą kartę, może są za duże do niego, albo faktycznie jednorazowy kaprys (na wszelki wypadek będzie ona w rezerwie)
    wielosystemowy

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

E-PL1 miał aktualizacje firmware, tak więc nic nie bój, powinny działać wszystkie pojemności standardu SDHC.
    Choć oczywiście można i używać SD do maks 2 GB pojemności.
    Czasami istnieją też SD, nie SDHC 4 GB, ale to rzadkość i raczej nie polecam.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

a ta mechaniczna blokada zapisu na karcie nie chodzi za lekko?