Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Drugie body, czy żonglerka obiektywami?

diabolique
    Gość

Odp: Drugie body, czy żonglerka obiektywami?

.
    Dwa body to na ślub albo na wojnę a nie do reporterki.
    Z dwoma korpusami i wielkimi szkłami nie zrobisz sensownego reportażu, bo będziesz bał się wejść między ludzi żeby sprzętem o ich ciuchy nie zawadzić. Więcej uwagi poświęcisz na dbałość o szkła i wyświetlacze niż sytuacje fotograficzne.
    Do reportażu najlepiej 35mm, małe, zwinne, nie rzucające się w oczy szkło. Jeden aparat z jednym (niedrogim, ale dobrym) szkłem, trzymany w garści jest idealnym narzędziem i pośrednikiem między tobą a dziejącymi się wydarzeniami.
    Piszę z doświadczenia, zrobiłem takim jednym szkłem sporo materiałów, a nawet ze trzy wesela znajomym (nie narzekali)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    .
    Dwa body to na ślub albo na wojnę a nie do reporterki.
    Z dwoma korpusami i wielkimi szkłami nie zrobisz sensownego reportażu, bo będziesz bał się wejść między ludzi żeby sprzętem o ich ciuchy nie zawadzić. Więcej uwagi poświęcisz na dbałość o szkła i wyświetlacze niż sytuacje fotograficzne.
    Do reportażu najlepiej 35mm, małe, zwinne, nie rzucające się w oczy szkło. Jeden aparat z jednym (niedrogim, ale dobrym) szkłem, trzymany w garści jest idealnym narzędziem i pośrednikiem między tobą a dziejącymi się wydarzeniami.
    Piszę z doświadczenia, zrobiłem takim jednym szkłem sporo materiałów, a nawet ze trzy wesela znajomym (nie narzekali)
    A jak to będa mikrusy, zamiast dużych szkieł? + 17 i 45 ?
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

zauważyłem, tak jak pisałem, że więcej czasu zajmuje zamiana aparatu niż ewentualnie obiektywu, kiedy liczy się "walka" o zdjęcie
    wielosystemowy

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Niekoniecznie zawodowa, ale taka, gdzie coś się dzeje i mamy możliwość swobodnego łażenia.
    Inne rozwiązanie to stabilne sakwy z obiektywami (zakładam, że potrzebujesz 3-4 obiektywów, a przy mikro 4/3 szkła są jeszcze mniejsze), chroniące je przed czynnikami zewnętrznymi. Potrzebujesz zmienić? Odkręcasz, wkładasz w sakwę (bez dekli - sakwa powinna być tak skonstruowana by to przewidywać) i zakładasz coś innego. Po "swobodnym łażeniu", w domu na spokojnie odkurzasz i zamykasz wszystko deklami.
    Ostatnio edytowane przez hades ; 31.12.12 o 17:01

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

ja wcześniej jak chodziłem na 'streeta' miałem przy sobie dwa E30, do jednego podpięty 12-60 do drugiego 70-300... obecnie jeden z E30 wymieniłem na E5... i jest dobrze...

---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post był o 16:05 ----------

zresztą do makro też die puszki biorę, jedna ma ZD50 podpięte a druga sigmę 150... nie ma sensu w błocie, kurzu czy pylących trawach zmieniać obiektyw... nawet jeżeli mamy pod ręką system z najlepszą czyszczarką matrycy...

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    A jak to będa mikrusy, zamiast dużych szkieł? + 17 i 45 ?
    Odniosłem się tylko do ogniskowej dla małego obrazka.

Mało kto pamięta o jednej bardzo ważnej sprawie - reportaż to zestaw zdjęć, które mają się układać w jakąś całość. Nie tylko narracyjnie, ale i wizualnie. Jak będziesz strzelał zdjęcia na różnych ogniskowych, różnymi szkłami (różna perspektywa, rozmycie tła, czyli kontekstu itp.) to wyjdzie ci miszmasz będący co najwyżej kolażem zdjęciowym a nie reportażem.
    Oczywiście mówię tu o rasowym reportażu, z tematem, tezą, opowieścią, narracją. Zwarty, jednorodny materiał opowiadający jakąś historię, bo tak traktuję ten wątek.
    Jeśli się mylę i nie o taki reportaż chodzi to mnie naprostujcie, żebym nie brnął w ślepą uliczkę

EDIT: jeden korpus z jednym szkłem to oczywiście moja propozycja do reportażu, nie twierdzę, że najlepsza, ale przynajmniej sprawdzona
    Mając dwa korpusy i 4 szkła będziesz obserwował umykające ci kadry zastanawiając się co akurat należy podpiąć...
    Nie mając wyboru, skupiasz się na obserwacji. Masz jednorodny materiał, który łatwo potem wyedytować. Możesz z aparatem w ręku wejść między ludzi (np. manifestantów) zamiast obchodzić ich dookoła trzęsąc się o sprzęt (zobacz większość zdjęć z modnych ostatnio marszów).
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 31.12.12 o 17:22

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Oczywiście mówię tu o rasowym reportażu, z tematem, tezą, opowieścią, narracją. Zwarty, jednorodny materiał opowiadający jakąś historię, bo tak traktuję ten wątek.
    Jeśli się mylę i nie o taki reportaż chodzi to mnie naprostujcie, żebym nie brnął w ślepą uliczkę
    To wątek w hydeparku, nie mam na myśli żadnego konkretnego reportażu, więc co kto napisze, jest na swój cenne. Z dawnych czasów, często robiłem zdjęcia w zestawie E510 +14-54 + E1+50. Mam tu na myśli zdjęcia np. w krajach arabskich, gdzie czym bardziej dyskretnie, tym lepiej, więc 50 była idealna do portretów z ukrycia, teraz mikrusy będą jeszcze lepsze, już się nie mogę doczekać przetestowania ich.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Uzupełniając swoją wcześniejszą wypowiedź: nawet fotografując amatorsko chciałbym mieć np. 2xE-P2 i na jednym np. 20/1.7 a na drugim 45/1.8. Małe, lekkie, dyskretne. Teraz też mam dwa body, ale zupełnie inaczej są skonfigurowane.

Jednakże dostrzegam ogromną zaletę posiadania dwóch korpusów w zestawieniu do jednego korpusu i żonglerki szkłami.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Na robale i ptaszory czy inne przyrodnicze eskapady mam zawsze dwie a czasmi trzy puszki, ale bardziej jako w razie W.
    Pozostale sprawy - targam jedno body, bo raz, ze nie mam parcia na to by rejestrowac migawka wszedzie wszystko, dwa zaden tam ze mnie reporter czy inny profi i nie musze sie spuszczac nad fotami.
    Ja po prostu przy okazji robie zdjecia, a w przyrodniczej napierdal... nie dywagujac nad tak absurdalnymi sprawami. Bardziej mnie interesuje jakie swiatlo dostane i co w kadrze zapodam, a nie czy mam kuzwa 8 body i 15 sloikow, i ktory akurat bedzie akuratni.
    Ten o 2mm szerszy czy ten o 0.00007 dzialki jasniejszy...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 31.12.12 o 19:00
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów