Strona 7 z 24 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 240

Wątek: Różne zakątki z ZibiZ

dzarro
    Gość

Odp: Betonowe osiedla

Cytat Zamieszczone przez ZibiZ Zobacz posta
    Nawiązując do wypowiedzi Bikera, bardzo dziękuje za motywujący komentarz.
    Jeśli chodzi o promowanie Łodzi, to rzeczywiście szary beton ma również to piękne oblicze.
    Postaram się w kolejnych wstawkach zaprezentować go pozytywnie.

Wg mnie jedną z ciekawych inicjatyw są tzw murale, oto garstka z nich jakie zdążyłem dziś wyłapać w łódzkim śródmieściu

15-23
    Najciekawsze przedostatnie bo zdjąłeś też fragment bloku i murale wchodzi w jakąś grę z innym elementem otoczenia. Moim zdaniem za bardzo skupiasz się na tym, żeby zmieścić w kadrze całe murale a traktujesz po macoszemu i obcinasz inne elementy rzeczywistości np. zaparkowane samochody, daszki, przybudówki, okna(np. nr 16 i 22). Takie zdjęcia na pierwszy rzut oka wyglądają efektownie ale są jednak jedynie reprodukcjami - w końcu to kto inny te murale stworzył. Jeśli zaczniesz wynajdywać interakcje, w które takie malunki wchodzą z innymi elementami rzeczywistości - to będzie to zaznaczanie Twojego wyboru, Twojego widzenia. Pomijam, że takie zdjęcie faktycznie będzie bogatsze i ciekawsze.

---------- Post dodany o 09:18 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------

PS. Ciekawe są motywy na zdjęciu nr 18 ale zarówno latarnie jak i okno nikną w kolorach murale. Nie wiem czy nie wrócić w to miejsce, spróbować użyć jakieś tele i wykadrować z tego motywu dwa zdjęcia - jedno z oknem, drugie z latarnią. Zwłaszcza ten drugi motyw wygląda dość zachęcająco.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Mi się murale podobają, kiedy wykorzystują elementy architektury - okna, rynny, urządzenia klimatyzacji, wentylacji itp. Wtedy sam budynek staje się integralną częścią "dzieła". Same malowanie budynku w oderwaniu od architektury i otoczenia może i rozjaśnia szarość okolicy, ale wprowadza nieco bałaganu.
    Zdjęcia ok, żeby pokazać jak to wygląda, ale fajnie byłoby je jakoś odnieść do rzeczywistości. Np. na przedostatnim zdjęciu zmieścić w kadrze jakąś szaro ubraną postać, żeby pokazać kontrast ulica (rzeczywistość)-mural.

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Zgadzam się z przedmówcami co do ostatniej serii. Wybierz się tam jeszcze raz i spróbuj inaczej spojrzeć na te murale. Ja bym je widział w interakcji z przechodniami albo coś w tym stylu.

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Mi się murale podobają, kiedy wykorzystują elementy architektury - okna, rynny, urządzenia klimatyzacji, wentylacji itp. Wtedy sam budynek staje się integralną częścią "dzieła". Same malowanie budynku w oderwaniu od architektury i otoczenia może i rozjaśnia szarość okolicy, ale wprowadza nieco bałaganu.
    Zdjęcia ok, żeby pokazać jak to wygląda, ale fajnie byłoby je jakoś odnieść do rzeczywistości. Np. na przedostatnim zdjęciu zmieścić w kadrze jakąś szaro ubraną postać, żeby pokazać kontrast ulica (rzeczywistość)-mural.
    Ja też się zgadzam z dzarro, szafirem i furą - same murale to tylko reprodukcja i warto poszukać elementu, który powiąże "obraz" z realnym światem, w którym jest umiejscowiony.
    Co do 18 to nie jest raczej możliwe, żeby umieścić postać. Mural jest wąski, ale wysoki. Jedyna opcja to inny kadr. Na prawo od "twarzy" jest jeszcze jeden pion okien. Jakby poczekać, aż ktoś w jednym z nich się pojawi to mogłoby być to.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Mural05a.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	413,3 KB
ID:	79706

Sam o tym myślałem, ale na razie nie było okazji, żeby się zasadzić, a czekanie może być długie...

Pozdr

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Zawsze można rzucić kamieniem w okno ktoś napewno sie wychyli

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Jedyna opcja to inny kadr.
    Ależ oczywiście, że inny kadr - po co tak centralnie, może coś trochę niżej, z poziomu chodnika, nieco krzywo. Można statykę murali połączyć z ruchem, widziałbym tu np. kolorowo ubranego gościa na deskorolce :P Tylko gdzie takiego znaleźć zimą przy -10 stopniach?!? :P

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Gdyby to focić z wysokości tej samej na której jest mural, to może szansa na coś dodatkowego w kadrze by była. A z pozycji chodnika zadzierając lufę do góry, raczej małe szanse. No chyba że mural namalowany jest nisko.

---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:17 ----------

Zreszta zobaczcie sami wersje dla gazety http://expressilustrowany.pl/dziewcz...22dd6033010000

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Gdyby to focić z wysokości tej samej na której jest mural, to może szansa na coś dodatkowego w kadrze by była. A z pozycji chodnika zadzierając lufę do góry, raczej małe szanse. No chyba że mural namalowany jest nisko.

---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:17 ----------

Zreszta zobaczcie sami wersje dla gazety http://expressilustrowany.pl/dziewcz...22dd6033010000
    Te zdjęcia mają zupełnie inną koncepcję - to są pejzaże miejskie, dzięki czemu mają więcej oddechu. Murale odgrywają w nich kluczową rolę, ale nie są jedynym elementem każdego ujęcia tylko raczej wtapiają się w pejzaż fotografowanego miasta.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    127
    Moja galeria

Tak, ale mnie chodziło o pokazanie całkowitej lokalizacji i stopnia ograniczeń przy foceniu z chodnika.
    Jak widzisz, żadne zdjęcie nie jest idealne.

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ZibiZ Zobacz posta
    Codziennie patrze w okno kiedy w końcu niebo się wyłoni z tego "mleka" które mamy cały czas.
    Jak już tak się stanie to zaczynam focić na całego

Szkoda tylko że u mnie pasja nie łączy się z obowiązkami zawodowymi...
    jak tak sie stanie, to wszyscy zaczna focic.