I postaraj się nie tylko żone fotografować.
Twój odbiór zdjęć z nią w roli głównej może być trochę zaburzony, a i nam ciężko wiedząc już oceniać takie zdjęcia.
T.
I postaraj się nie tylko żone fotografować.
Twój odbiór zdjęć z nią w roli głównej może być trochę zaburzony, a i nam ciężko wiedząc już oceniać takie zdjęcia.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Heh..ja za to słyszę za każdym razem co innego od swojej żony.. " dlaczego mnie nie fotografujesz"... teraz będe już miał jakąś argumentację :P
Jesli chodzi o szkło to wybrałeś sobie trudny temat. Zauważyłeś, że krawędzie za bardzo się podświetliły. Zapanować nad tym można w różny sposób. Ja stosuję różnego rodzaju czarne lub grafitowe blendy. Ustawiane obok fotografowanego przedmiotu pozwalają uwypuklić krawędzie. Może kiedyś jak znajdę czas to zrobię fototutorial. Załączam przyklad wykorzystanej techniki.
![]()
lookee:
Zarzuciłeś w.g mnie dosyć prosty przykład bo wydaje mi się że w przypadku tej żarówki krawędzie "robią" te druciki w środku. Ja dalej będę walczył z pustym szklanym naczyniem - ba, nawet mam pomysł jak podkreślić krawędzie szkła....na pewno opiszę to co zamierzam zrobić....tylko trzeba zaopatrzyć się w nylon
Thomasso:
Postaram się
Uwierz mi, że szkło to szkło. Czy to żarówka, czy dzbanek, kieliszek. Należy uwzględnić relatywizm barwny przedmiotu. Jeśli otoczenie będzie jasne to i szkło będzie prześwietlone. Technikę światła odbitego można z powodzeniem stosować do kolorowania krawędzi szkła na każdy dowolny kolor. Popróbuj i przynzasz mi rację. Powodzenia.
Znalazłem troszeczkę czasu i wyszło to co poniżej, tym razem praca z plexi czarną
Lekki...zarys światłem
trochę więcej światła nakreślającego kontury naczynia podziałałoby na l epszy odbiór zdjęcia - a nawet do zachwytu nad ogółem - a tak bardziej skupiam się nad tym czy wszystko widzę czy nic nie przeoczyłem a kiedy się oddalam by spojrzeć na całość gubię kontury - ale może taki był zamysł.
Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem
tak miało być...mam parę sztuk jasniejszych